Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Igen ismerem az oldalt, de egyszerűbb esetekben én csak a http://www.zalatools.hu/tables.php" TARGET=_fnew>Zalatools menettáblázataiban keresgélek.

svejk

Egyébként http://www.zalatools.hu/tables.php" TARGET=_fnew>itt a Zalatools-os oldalon az utolsó Rp-vel jelölt táblázat a klasszikus csőmenetek melyeket ilyen metszővel vágunk, ugye?
A menet gyakorlatilag ugyan az mint a G-vel jelölt, csak helyből kúposat vág a metsző.

4um5b65d

Most már biztos vagyok abban, hogy el szoktátok olvasni amit írok.
Naná, hogy NPTF. Ki mondta azt a hülyeséget, hogy NPTS. :)

svejk

Nekem nem tűnnek fel az ilyen bakik, automatikusan fordítja csekély elmém a helyesre.

hostya

El akartam kerülni hogy belemenjek ebbe a G-C meghatározásba, de most már leírom.

Úgy 40 éve feltettem ezt a kérdést a szakismeret tanáromnak.
Az volt a válasz (röviden) hogy G-s csőmenet külső és belső formában is létezik.  
http://www.gewinde-normen.de/en/whitworth-pipe-thread.html" TARGET=_fnew>mint ez

A C (cone) esetében viszont kúpos csőmenetet csak külső menet esetén használunk, és ezt csavarjuk be  a G-s belső menetbe, mint http://www.gewinde-normen.de/en/tapered-whitworth-pipe-thread.html" TARGET=_fnew>itt
Akkor elfogadtam ezt a választ, de azóta eltelt 40 év..

A gyakorlatban találkozhatunk viszont C-s (Rp) belső menettel is a hétköznapi öntvény csőszerelvények esetében.  

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/idom.JPG" border=0>
A képen a G 1/2" idomszer és az Rp-s belsőmenet. (ennyire csavarható össze)

A kerepes metszővel Rp-s (kúpos) menetet lehet vágni.

svejk

No de a kép nem a tanárodat igazolja, miszerint a könyök is G-s -azaz kúpos belső menet- , tehát a C-s "egyenes" idomszer nem is mehet bele teljesen?

svejk

Azt hiszem belekeveredtem...
Úgy gondoltam hogy a G-t kúpos meneteknél, míg a C jelölést az "egyenes meneteknél használt(j)ák.
Most megnéztem, nekem mindegyik ilyen menetfúróm és metszőm C jelzésű.
De ha jól emlékszem a kerepes metszők késein is C xx" jelzés szerepel, tehát már bukott is a gondolatom :(
Viszont a régi munkahelyemen voltak G-s jelölésű metszők.

4um5b65d

C,G,BSPP - Whitwort csőmenet. Külső és belső is hengeres.
Rp - Whitwort csömenet , csak a belső menet jelölhető így . Ez is hengeres, ugyanúgy mint az előzők
R - Whitworth csőmenet csak a külső menetre vonatkozhat, ez már kúpos.
Rc - Whitworth csőmenet csak belső menetre vonatkozhat. Kúpos.

A régi jelöléseknél úgy adták meg, hogy C1/2 K ez jelentette a kúpos változatát. Ezt egy két régi Magyar menetfúrónál tetten is lehet érni. Ritka volt ez a menetfúró/metsző akkoriban.
A C jelölés sosem vonatkozott a kúpos mivoltára.

Az pedig, hogy a recsegősdi menetmetszőknél miként jelölik az nagyon változó. A csőszerelők szerszámai szinte sosem követik a tényleges fémipari jelöléseket. Mostohagyerek volt mindig is a menetkészítés világában.

4um5b65d

Ja lemarad a PSPT jelölés . Ezek tartoznak a legújabb jelölések közé.

PSPP - British Pipe Parallel (párhuzamos)
BSPT - British Pipi Taper (kúpos)

Persze lehet még folytatni a Japán jelölésekkel is amik ugyanezeket a meneteket takarják, és még Honoluluban is másképp jelölik...stb...stb...

Mostanság sok új dolog jött be.
A metrikusoknál is MF-el jelölendő a finom menet...

4um5b65d

Ja meg ha jól emlékszem, ha R-el jelölnek belső menetet az meg hengeres....
Szóval kapják be a "jogalkotók" . :)

4um5b65d

Rw -vel kerékpár menetet jelölnek a BSC és az FG mellett.

4um5b65d

Basszki lehet , hogy nem jól írtam itt az R-es jelöléseknél a kúpost, meg a hengerest.
Most ugrott be, hogy van még Rs jelölés is.
Majd Svejk papa utána néz... :)

svejk

De ezek az új jelölések legalább takarják az elnevezést, mivel rövidítések, betűszavak.
Bár ha nem írod, vagy nem olvasok utána, akkor sem jöttem volna rá hogy a PP =pipe paralel, ha addig élek mint a teknősbéka. :(

4um5b65d

Muti, légyszi a kalibered teljes feliratát....
Az átmérőjével együtt, ha megmérnéd.

hostya

Na most aztán kellően nagy a zűrzavar csőmenet ügyben...
Hobbista legyen a talpán aki ki ismeri magát ezek után.
A szakmában ez úgy van, hogy ha csinálod akkor tudod, de ha el kell magyarázni, akkor az sokkal nagyobb kihívás... [#integet2]