Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

ggdr57dg

4*1,5k 1*1k valamint 1*2k2 (a módosított beültetésen szerepel) összesen 20,6mA. Ehhez jön a 3 LED 15mA és a 2313 7mA. Ez 43mA. Igaz, hogy több, mint 25, de nem eget verő. Gyenge táp kell hozzá, hogy a disszipációra ez miatt figyelni kelljen.

Az viszont igaz, hogy összességében kell nézni. Az én esetemet tekintve egyeztettem Zsolttal, hogy szerinte mennyi tartalék van a port leválasztó 5V-ban. Ő úgy gondolja, 500mA gond nélkül kivehető belőle ilyen "egyéb" célra, ez nálam a 3 vezérlő - enkóder párost vígan vinni fogja.

Egyszer majd...

s73tgf9vg

kozo

Én már láttam :), kb fél éve porosodik a hajtás a polcon . Még nem sikerül normálisan beállítani , ill. áramkorlát körül valamit összeszedhet .
Megépítve ugyan kicsit másképpen van mint az elvi rajzon van , de lehet ezzel az áttervezéssel én szúrtam el.

Ha jól sejtem Elm mester és Ukrán kollégán műve , SMC alapokra épülve .

svejk

Feljebb tornázták a működési frekvenciát encoder téren?

ggdr57dg

http://www.cnczone.com/forums/open_source_controller_boards/69640-modernization_elm_dc_servo_controller_russian_uhu-4.html#post1039125" TARGET=_fnew>Itt azt írja, hogy átírta; a linken ott a kód is. Azt írja, hogy ATMega8@16MHz belső timerrel 100kHz megszakítással futtatta, és nem okozott problémát. Ez ha jól számolom, egy ezres enkóderrel van vagy 1500rpm... Lehet, valamit félre értek, de elég karcsúnak tűnik.
Viszont azt is írja, hogy az http://n0m1.com/2011/11/19/nomi-locus-dc-servo-kit/" TARGET=_fnew>aktuális (?) DC vezérlőben implementálta.

@kozo
A linken a rajzon nem nagyon látok áram korlátot. Bár több jó ötletet látok rajta, ami közül néhány nekünk is egy-egy bajusz a tervezett megújításban. Ilyen pl. az aszimmetrikus fet vezérlés, vagy az egyszerű uart, amire azt dug az ember, amit akar. De továbbra sincs optós elválasztás az avr és fet meghajtó között (zavar elválasztás) és nincs optó a vezérlő bemeneteken se. Ezeket én fontosnak tartom, mivel szinte csak zavarvédelemmel kell küzdeni.
Ugyanígy fontosnak tartom a szimmetrikus enkóder bemenetet, ahogy Sneci is csinálta, valamint a táp oldali zavar szűrést.

s73tgf9vg

Sziasztok!

Tudom, már lerágott csont, de nem sikerül kiigazodjak, hogy milyen vezérlőre is van szükségem. Építeném vagy venném, mindegy de olcsó kell.
A motor 40W 24V 3A 3000rpm Sanyo motor, az enkóder 1000p/r http://www.ia.omron.com/product/item/e6b27014m/index.html" TARGET=_fnew>Omron.
Ha jól láttam a nemrég linkelt Krazatchu-s nem tudná a 3000-es fordulatot, a thotib által áttervezetthez meg nem találtam layoutot és hexet. Az eredeti SMC meg elavultnak tűnik. Az uhu drága. Szóval ajánlanátok valamit?

ggdr57dg

Én csak a könnyebb gyártás okán változtattam a nyák terven, semmi más áttervezés nincs. A hex is ua., ami Kozo-tól letölthető.
A zavar szűrésre vonatkozó módosítások ergo éppúgy alkalmazhatók Kozo tervére is.
A rossz hír, hogy ez is max. 500ppr enkódert tud kezelni (vagy másképp fogalmazva: 1000ppr mellett max. 1500rpm-ig lenne használható)

Bocs, hogy csak most válaszolok, az elmúlt két hétben szerencsére nagyon keveset találkoztam a számítógépemmel :-)

s73tgf9vg

Semmi gond, sose késő a válaszra, remélem nyaralni voltál ;)
Sajnos az 500ppr kevés, esetleg áttételezni tudnám de arról elég sok rosszat hallottam. Mindenképp lesz áttétel a motor és az orsó között, lehet megpróbálom az enkódert az orsóra rakni a motor helyett, mert lassító áttétel van rajta.

Kristály Árpád

Halihóóó!
Azért itt több is van mint vezérlő....
http://socialhardware.squarespace.com/storage/otherdata/final_pres.pdf" TARGET=_fnew>3-D....

Üdv.: Árpád

s73tgf9vg

Nagyon tehetséges a srác az biztos! De sajnos csak az SMD szerelt servo vezérlői vannak publikálva. Itthon nem lenne belőle igény pár darab legyártására? Már a Thotib féle vezérlőre is elég sokan jelentkeztek. Vagy az Istváné volt?

NewUser

Sziasztok! Egy BF20L CNC átalakitásán gondolkodom. Az lenne a kérdésem, hogy elegedő-e az X, Y tengelyre 16/5 és Z tengelyre 20/5 golyósorsós hajtáshoz egy E240 motor. Gondolom áttételezni kellene. A Z tengelyhez fék szükséges-e?

svejk

Én lebeszélnének róla...
A csúszószánok nem alkalmasak az esetleges kis tartományú de gyors vagy sűrű mozgásokra, esetleg akkor ha komoly kényszerkenést alkalmazol.

Ha aránylag egyben van akkor a BF20 segítségével egy aránylag korrekt hasonló kaliberű gépet építhetsz,még ha aluból is.
Volt rá már itt példa a fórumon.
Aztán eladod a BF20-at...

NewUser

[#heureka] Az örök igazságok nem változnak... Egy hobbycnc-s kétszer örül... [#smile]

lari

Van valakinek tapasztalata a DG4S-16035  szervo meghajtóval kapcsolatba?  
Konkrétan a megbízhatósága érdekel és az, hogy mekkora teljesítményű dc motort érdemes rákötni maximálisan.http://www.cncdrive.hu/shop/index.php?productID=459" TARGET=_fnew>DG4S-16035

bundyland

Nagyon jól ismerem a céget, ha bármi kérdésed van tedd fel nekik garantálom hogy nagyon kimerítő és segítőkész válaszokat fogsz kapni bármennyit is kérdezel. Arról nem beszélve hogy ők tesztelik is a cuccaikat és az alapján tudnak segíteni.