Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Az valami kisebb gépre elég biztos, vagy Z tengelynek, ha nem szorul, meg könnyen jár az orsója, elég erőskék még az ilyen kisebbek is, az én gépemnek, biztos kell legalább egy 100W-os gyanítom, ki is akarom próbálni, lehet holnap meg tudom nézni, az ami van itt az elbírja e a gépet.

s7manbs8

Én valami angol oldalról töltöttem le terminált, ja most jut eszembe, hogy az nem a tiny2313 féle procihoz jó, hanem a mega8 -ra átírt verzióra ... az működik nálam rendesen.

jani300

Köszönöm  ! Jó az oldal . Most jöttem rá hogy kell keresni rajta .

PSoft

Hirtelen,végigpörgettem a listájukat...
Tényleg sok minden Hobby-s cucc van náluk,ami a CNC-hez kapcsolható.
[#wave]

besirkyjh

Szia

Ajánlom figyelmedbe egy régebbi hatvani találkozo topickját ahhol a Farkas Ádám a kis 10W-os SanyoDentki DC szervot mutatja be .Láttam élöben és a láttam rola videot is !!
10 W !!

svejk

Itt a fórumon keresztül megismerve téged, Neked pont elég lenne egy "ablaktörlőmotor".
A világból kiröpítené a mechanikádat, mint sebesség mint gyorsulás terén.  
Lehet vele küzdeni, illeszkedik az SMC3-hoz és nem utolsó sorban olcsó.

Farkas Ádám

ggdr57dg

Üdv az Uraknak. Meg persze BÚÉK!

Az 5-6 Amper az SMC vezérlőnek nem gond. Ha rendesen van megépítve, akkor 30A (33A) fetek vannak benne. Az IR2184 tipikusan akár 1,9A árammal tudja nyitogatni az IRF540-et, ha ezt meg is engedjük neki, akkor nagyon gyors lesz az átkapcsolás, és a fet kevésbé fog melegedni. Ehhez bőven elég, ha C7 és C13 helyén is 1-1db 100-220nF kerámiát építünk be. Vagy be sem építjük őket, hanem C6 és C12 helyére 220-330nF értékűt teszünk, ami szintén kerámia. Ez elegendő energiát fog tárolni a fet nyitásához, és kellőképpen gyorsan le is fogja azt adni. Ezt elősegítendő lehetséges megoldás lehet a fetek gate ellenállás (R3-R6) értékeinek csökkentése, 5,1 vagy akár 2,2 Ohmra.
Svejk megjegyezte itt korábban, hogy az ilyen megoldás (nagyon lecsökkentett gate ellenállás) viszont zavart vihet a rendszerbe, ezért nem előnyös. Sőt, a 10 Ohm is elég alacsony, 22 Ohm is jó gate ellenállásnak. Esetleg aszimmetrikus meghajtással lehet még próbálkozni, ahogy pl. az UHU-nál is tették.

Ergo teljesítmény problémája nem nagyon lesz a vezérlőnek ilyen kis motorok esetén, persze adott esetben hűteni kell a feteket.

Beállítás. Kozo nekem írta, hogy ne használjam az SMC terminált, mert nem jól működik. Persze ez is csak részben igaz, mert a motort megforgatni jó, ellenben paraméterezni nem, mert butaságokat ír a P1-P7 értékeknek. Az nem érdekes, mit olvas ki és milyen zaccot jelenít meg ebből, de visszaírásra ne használja senki, mert bevisz az erdőbe. Ez saját tapasztalat.
Ergo soros porton kell paraméterezni. Én ehhez PuTTY (freeware) terminál programot használok. Vagyis ehhez is, mert soros portot is kezel, de én általában ezt a terminált használom napi szinten a munkám során - évek óta. Számomra jobban kezelhető, mint a hyper terminál.
De bármilyen terminál progival is történik a beállítás, alapvetően 38400 baud, 8 data bit, 1 stop bit, Nincs paritás bit beállításokkal kell csatlakozni a vezérlőhöz. Az is igaz, hogy nem egy extra a soros vonali illesztése, de nekem ezzel pl. nem volt problémám. Az általában követendő, hogy csatlakozás után néhány entert kell ütni (ez is kommunikáció!) és lesz prompt. Utána lehet paraméterezni, ehhez üdvözítő ismerni néhány paramétert a motorról. Anélkül is megoldható, de a motor paraméterek felvétele kicsivel több gyakorlatot igényelhet.
A beállított paramétereket célszerű a nullás bankba menteni (w0) ezt induláskor automatikusan betölti. Vagyis a kész, hadra fogható vezérlő esetén itt kell lenniük a motor paramétereknek, ez az alapértelmezett. Mint ahogy mode3 (position controlled) üzemmód az alapértelmezett az smc3a Ivan (Kozo) féle verzióban.

Számomra a legtöbb problémát egyébként a zajok jelentették, de erről már a legelején is olvastam. Kiszűrésükben kaptam segítséget, és úgy gondolom, hogy a #12054-ben leírtak betartása / megvalósítása nagyban megkönnyíti az ember életét.

Némi előnye mellett - mint pl. könnyű utánépíthetőség - persze hátránya is van. Technixx topictárs 1024-es enkóderét nagyjából 1500-as motor fordulatig fogja abszolválni. Ennyit tud kezelni ez a hardver-szoftver együttes. És nincs benne "igazi" túláram védelem, csak a megadott paraméterek alapján következtet a szoftver az éppen aktuális áram felvételre. Ellenben használható.

000000000

Lehet velem van a baj, de nagyon nem vágom ezeknek a programoknak a használatát (hyper, putty). Letöltöttem, nézegetem, de nem jutok dűlőre, hogy mit hogy kellene. Nincs valami hozzám hasonló hülyéknek is érthető változat?

ggdr57dg

Megnyitod a PuTTY-t, feljön a "PuTTY Configuration" ablak. Itt "Connection type: Serial"-t választasz. Beírod a "Serial line" nevét, ami alapértelmezetten COM1, valamint beírod a "Speed" sebességet. Ez alapértelmezetten 9600, átírod 38400-ra.
Az összes paramétert egyébként a "Category" ablak "Serial"-ra bökve tudod együtt is állítani (ha akarod, de jelen esetben nem kell)
Ezután megnyomod az "Open" nyomógombot. Ha üres az ablak, ütsz 1-2 entert, meg kell jelennie a promptnak (%)
Szerencsés esetben azonnal kiírja: "SMC3A - Servo Motor Controller (?:help)" Kérdőjelre kilistázza a használható parancsokat.

000000000

Itt kezdődnek a gondok, ablak megnyílik, de üthetek akárhány entert, nem csinál semmit. Most én bénázok nagyon, vagy valami gond van a géppel és/vagy a programmal..

ggdr57dg

Aha. Sok a lehetőség. Elsőre lehet rossz a port beállítás. Pl. nem COM1, hanem más, ellenőrizni kell. Más valami esetleg működik-e ezen a porton (már ha van mit próbálni)
De még előrébb való: ugye legalább a +5VDC-t kapja a vezérlő valahonnan? Lehet, bugyuta kérdés, de meg kell kérdeznem.
Aztán lehet rossz a sebesség is, bár azért írtam a 38400-at, mert megnéztem a program forrásában. Ott annyi van, de nem tudom, milyen szoftver van a vezérlődben. Próbáld meg esetleg 9600 vagy 19200 beállítással is, sajnos most nem tudom megnézni, nálam mennyivel ment. Esetleg valaki leírhatná a tutit.
Ha jó a port beállítás, kap is rendesen delejt a vezérlő, és egyik sebességen sem kommunikál, akkor én soros kábellel kezdenék foglalkozni, azt ki lehet mérni műszerrel is.
Ha jó a kábel is, akkor még lehet, hogy nem csipázza a vezérlő a soros portot, mármint hardveresen. Mint írtam, nekem ilyen gondom nem volt, de nem egy extra az illesztése.
Vagy - és ezt azért a végére hagynám - rossz a vezérlő...

De lehet valaki más szemmel néz a dologra, és felmerül más lehetőség is.

000000000

Most sikerült eljutnom odáig, hogy újraprogramoztam az avr-t, mostmár nem tilt, mach-al forgatva egyik irányba rángat, majd letilt, másik irányra nem reagál, csak tilt.

Így az újratáplált avr-rel sem reagál a program.

Sebesség, port az rendben be lett állítva. usb-sorosporti átalakítóval csinálnám a dolgot, eddig működött, azzal programoztam.

Táp szempontból minden rendben van, mindenhol megvan aminek meg kell lennie.

Köszönöm az eddigi segítséget, tippeket!

ggdr57dg

Rx Tx véletlenül nincs felcserélve a vezérlő csatlakozójánál?

000000000

Erre már én is gondoltam, megcseréltem, de ugyanez a tünet.