Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

ywrxkjjky

kozo

#12212 sorban letölthető linket esetleg valaki letöltötte akkor tegye meg újra .
A csomagban az elvi rajzról hiányzott egy kondi C13 ill. a nyákterven ennek a kondinak a cimkézése rossz volt .
A hibákat most javítottam (a linkben és az oldalamon is), újbóli letöltéskor már a javított ver jön le .
Elnézést ...

Rabb Ferenc

http://lomex.hu/pdf/(evl)_b419c112a0000.pdf" TARGET=_fnew>LOMEX  45-06-16 számú kapcsoló. Kb 260Ft/db. Középen kikapcs, a két szélső állásban (keresztkötéssel) polaritást, és ezzel forgásirányt vált.  

De van olyan is néhány tétellel lejjebb, aminek a középső állása fix, és csak az adott irányba történő billentéskor kapcsol. Elengedéskor visszaugrik a középső (kikapcsolt) állásba. Válogass!

svejk

Autóban tipikus ilyen alkalmazás az ablekemlő kapcsoló.  
Bár igazából ez nem kapcsoló, hanem inkább nyomógomb.

Illetve a mai autókban már biztos valami CAN buszos bisz-basz.

ks46twg3x

Szia!

Látom, thotib fórumtárs által alkalmazott szűrő kondikat beépítetted, bár ezek tudva lévő dolgok voltak. (#12054)
De mi a helyzet 2kohm-os felhúzó ellenállással: "Szintén került egy 2k ellenállás a forrasztási oldalra, ez az IR2184-ek SD bemeneteit húzza fel 5V-ra. Ez tervezési hiányosság, szerepelnie kellett volna a terven is, mint ahogy a néhány hozzászólással korábban említett UHU vezérlőn szerepel is."

szf

Sziasztok !
Segítséget kérek nincs valakinek ötlete,hogy ezt a motort milyen módom tudnám finoman vezérelni?Fél,negyed fordulatokat kellene mennie.
http://www.ssqmotori.it/ita_mp_42.96.asp

svejk

Nekem úgy rémlik van belső felhúzó ellenállása az IR2184-nek.
Zavarérzékeny?

ks46twg3x

Nem tudom van e benne, nem néztem utána. Így minden esetre tapasztalat szerint jól működik.
Thotib szerint ez tervezési hiányosság!

ks46twg3x

Az SMC tudja. Bár lehet, jobban járnál erre az esetre léptetőmotorral.

svejk

Más tervezésében én is hamarabb meglátom a "hibát"...

000000000

Teszel rá egy AB csatornás encodert, és így már egy DC szervomotor hajtással step-dir jelekkel tudod úgy használni, ahogyan akarod.

szf

Tudnál valamilyen vezérlőt ajánlani (vagy valaki)?Köszi

000000000

Ahogy Batesz írta, itt a topikban most éppen az SMC szervóról va szó, talán ez is jó Neked. Érdemes a neten rákeresni a DC szervómotor hajtásra, sok találat jön fel. Magam is foglalkozom ilyesmivel, de szerintem Neked (nem ismerve persze a műszaki igényeidet, feladatot) valami egyszerűbb, akár step motoros dolog is megfelelő lenne. Milyen beállási pontosság az igényed, és milyen dinamikával? Mert lehet, step motorral sokkal olcsóbban, egyszerűbben megoldható a feladatod.

szf

Ezekszerint akkor "bármely" DC motort átalakítható servora?
Egyébként 3D marót és esztergát akarok magamnak.
Meg hivatalból van 1 hasonló feladat.

yy2yggmv7

Hello szf!

A Klavio Kft oldalán láttam egy megfizethető DC Servo hajtást.A DCS-30-3.0 meghajtó csak 16.510Ft.A hozzá ajánlott 120W-os DC szervo motor az kissé húzós 35.560Ft de ha azt nézzük, hogy 1000-es enkóder van rajta akkor szerintem nem vészes.
Annyi,hogy a szabályzóhoz való Pro Tunert beálító szoftverhez  csak ezeket a motorokat ajánlják.Ami nagyon előnyös, hogy magyar nyelvű részletes útmutató van a tuningoláshoz.

http://webaruhaz.klavio.hu/index.php?id=t2cnch01_aruhaz_kulcs&p=termeklap&tkod=629

http://webaruhaz.klavio.hu/index.php?id=t2cnch01_aruhaz_kulcs&p=termeklap&tkod=88