Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

ht0cjk58i

Ahogy látom ez 1 textil szabászgép volt.A panelek elég régi konstrukciónak tűnnek,lehet jobban jársz 1 új vezérlővel mivel ezek a gyári vezérlők csak a saját programjukkal működnek a sok speciális funkció miatt,persze nem azt mondom, hogy lehetetlen, de így távolról én sem tudok segíteni,sajna.Leírásod nincs róla véletlen?Illetve pontos típust nem tudsz?  

3pka0vftd

űdv. szerencsére vannak panel rajzaim a gépről meg van egy csomó kőnyv hozzá, nemtudom hogy érdemes lenne e foglalkozni ezzel a vezérlővel. énis ugy látom hogy egyszerűbb lenne egy másik vezérlőt vennem .  
esetleg tudna valaki ajánlani egy bevált 4 tengelyes vezérlőt ?  motorok adatai : sanyo nenki super R  dc servo motor  300W  80V  4.8A  2500 RPM  .űdv.

000000000

Sziasztok!
Nagyon alap kérdésem lenne. El tudná nekem valaki magyarázni nagy vonalakban vagy tudna küldeni egy linket arról, hogy mit is nevezünk szervó motornak, és mi a fő különbség a DC és AC szervó között? Keresgettem a neten elég sokat magyar, angol nyelvű oldalakat de csak nem tiszta a dolog. Eddig abban a meggyőződésben voltam, hogy a kefe nélküli motorokat nevezzük más néven szervónak és csak a vezérlés módja különbözik az AC és DC szervó között, de valahol láttam kefés szervó motort. Na ez jól össze is kavart mindent. Most az olvasgatás után ott tartok, hogy lényegében szervó rendszernek nevezzük azt a rendszert amiben negatív visszacsatolással szabályozzuk a motor paramétereit. Lehet, hogy ez nem pontos megfogalmazás, ezért kérném a segítségeteket.

svejk

Az utolsó előtti mondatod majdnem helyes, csak nem a motor paramétereit szabályozzuk, hiszen az adott, hanem a motor sebességét, nyomatékát vagy, pozícióját.
Egy nyugalomban levő rendszer bemenő jelváltozásának hatására keletkezik egy hibajel, mely az erősítőt úgy vezérli, hogy a hibajel újra 0 legyen.
Persze hibajel úgy is keletkezhet hogy külső kényszerítő erővel a nyugalomban levő rendszer kimozdítjuk.
Az elektronikában ezt valóban negatív visszacsatolásnak nevezzük.
Ez nagyjából a "szervo" lényege.

A fentiektől független hogy a motor mivel működik, egyen vagy váltakozó árammal, de akár lehet pl.  hidroszatatikus motor is.

000000000

Köszi szépen a választ!

Szalai György

© svejk írásából is következik a válasz a „mit is nevezünk szervó motornak” kérdésedre.
A szervo motort az különbözteti meg a többi motortól, hogy szervo célra készült. Vagyis nem csak egy irányú, állandó szögsebességű, vagy lassú sebesség változású mozgatásra. A szervo motort nagyon dinamikus, hirtelen, gyakori irányváltásokat tartalmazó mozgássorozat végrehajtására tervezik. Célszerű kialakításánál és a felhasznált minőségű anyagainál fogva alkalmas is erre. A nem szervo célra készült meghajtó motorok nem képesek még megközelíteni sem egy szervo motor dinamikus mozgását.
De természetesen a szervo motor használata önmagában nem garantálja a dinamikus munkavégzést. A szabályozó elektronikán és a hajtott mechanikai környezeten is döntően múlik a dinamikai viselkedés.
A szervo motor szerkezeti felépítésétől és az üzemelés alapelveitől, módjától függően beszélünk DC, BLDC, AC, stb. szervomotorról.
Ehhez jön még, hogy azonos működésű motorokat, más-más gyártó, más megnevezéssel illet.

000000000

Sziasztok,

Megírnám a projekt bevezetőjét, csinálunk is pár videót a működő robotról, gondoltuk az látványos nyitás lenne :)
Írtam is egy levelet pár hete a svejk01kukacfibermail.hu címre, hogy kinek, hova, milyen formában kéne projekt bevezető leírást küldeni képekkel. Nem tudom jó-e a cím, meg hogy elment-e a levél, de nem jött válasz.

Szóval kinél kell ugrálnunk az ügyben? :)

svejk

Ejnye, no!
http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1303456953" TARGET=_fnew>Pedig még akkor izibe topicot is nyitottunk neki.

Ide mehet minden a képeket meg valami stabil helyről linkeljétek, ahonnan nem tűnik el egy hónap múlva.

vf7py76jt

Eladó! SANYO DENKI DC SERVO T850B-442E83 500W DC 80V 7,6A BRAKE DC 24V hajtóműves motor, új, nem használt! Ára: 50.000 Ft. Érd.: 0670/628-6569; alfa13@gmail.hu címen.

besirkyjh

Szia  

Péntek van és 13-ik üzeneted és rossz helyre :)

svejk

Révész Richárd

Van egy ilyen motorom,ami sajnos leégett.
Kéne helyette egy másik.Aki tud segíteni ne fogja vissza magát.

http://kep.psharing.com/543314.jpg" border=0>

http://kep.psharing.com/543315.jpg" border=0>

http://kep.psharing.com/543316.jpg" border=0>

nffab2gnr

keresek 180v 10A DC servo vezérlőt ha esetleg valakinek van és megszabadulna tőle:)))

Szalai György

A tekercseltetés miért esett ki a megoldások közül?
Van nekem két valami hasonló vaddisznó motorom, estére teszek képet róla.
(Nem a motor estére.)

Szalai György

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Cserealap/Regiek/NagyDCmotorok.jpg" TARGET=_fnew>Előástam őket.
Egyik kisebb, mint a nagyobb, a másik meg fordítva. Széthasznált motorok, de nincsenek leégve. Biztos, hogy megérdemelnének egy felújítást. Az útban lévő darabokat egyszerűen letörték róluk.
Mindkettőtől szabadulnék.

Kéne helyettük egy kb. 3:1 hajtóműves 3fázisú 750W körüli AC motor analóg bemenetű (sebesség szabályzós) vezérlővel.
Az Adok-veszek-cserélek © kozo #23511-ben volt hasonló, de annak sajna túl nagy volt az áttételi aránya az én elképzelésemhez.

Holnap eltűnök három napra, kedden leszek megint.