Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

wcsxp0uxa

Az orsót nem tudtam még kicserélni ,a marás szükségessége miatt. Direkt befogású patronnal átm.12  2 -élű ujjmaróval simán vitte az 1mm fogást ,nyúlós acélba . A "gyári" homlokmarójával 0.1 - 0.3 között lehet vele haladni . Gyakorlatilag azóta tudok vele pontosan dolgozni ,amióta cnc-sítve lett . Nekem a z tengely a legnagyobb gondom. Ugye adott a 0.3mm játék ,amit megszoktam ,kézzel nincs is gond. A vezetés akadozik viszont (főleg a legalacsonyabb pontokon ahol a legtöbbet használom) ,tehát ha 0.1mm akarok fogni ,veszek 0.4mm-t ,majd vissza 0.3mm-t. Direkt hajtást használok ,gyakorlatilag percek alatt vissza tudom alakítani kézihajtányra. z tengely 6.4Nm , x-y 2.5 Nm ,kb 20mm/s gyorsjárat

3ihs2v23

Sziasztok! DC motorral kapcsolatban lenne egy kérdésem. Különböző webáruházakat böngésztem és a DC motorhoz két teljesítményt adnak meg. Egy konkrét példát írok: 3000 f/min, 50W, 0,16/0,48 Nm Ha a teljesítményből és a fordulatszámból visszaszámolok, akkor 0,16 Nm jön ki. Akkor mi az a 0,48? Azt mikor adja le a motor?

sanka74

Szia! Az a csúcs nyomaték, de azt csak kevés ideig bírja.Pl. gyorsulásnál. Ha jók az információim...

3ihs2v23

És azt hogy mikor adja le ezt a csúcsnyomatékot azt nem tudjuk befolyásolni? Az mindig gyorsuláskor jelentkezik? Mennyi ideig tarthat ez a csúcsnyomaték?

svejk

Nyomatékot akkor ad le a motor amikor terhelés éri a forgó tengelyt. CNC-nél jellemzően gyorsításkor, irányváltáskor. Egyenletes sebességű megmunkáló előtolásnál nem szabad hogy ekkora erők kialakuljanak.
Ideje a másodperc töredéke általában.
Elméletileg számítható is a teljes mozgási ciklus ismerete alapján. A lényeg hogy a teljes működési ciklus alatt a pillanatnyi leadott nyomatékok négyzetes középértéke nem haladhatja meg a motor névleges nyomatékát.
De korlátozó tényező pl. a motor termikus időállandója, azaz bizonyos időn túl akkor sem lehet ezen a nyomatékon használni ha utána nagyon hosszú időn keresztül pihen a motor.

000000000

3ihs2v23

Tehát, hogy ha kiszámolom, hogy a motorommal, a tehetetlenségi nyomatékommal és az előtolási erőkkel mekkora gyorsítást tud, akkor ezt beállítom a mach3-ban akkor elvileg soha nem fogom kihasználni a csúcsnyomatékot és nem fog túlhevülni a motor?

besirkyjh

Szia  

De fog , mert az elötolási eröknek az alapnyomatékot fogod használni .A csucs nyomatékra a gyorsulásnál és az irányváltásnál szükségvan !
A melegedést és a csucs nyomatékra járást a gyorsulással tudod szabályozni ( ill annak az idejével ) Mach3 config - motortuning ( rámpa ) .

" CNC-nél jellemzően gyorsításkor, irányváltáskor."

besirkyjh

Most igy elolvasva többször , egyformát irtunk :) .
Melegedni akkor is fog , de az nem gond ( bizonyos határokon belül ) .

3ihs2v23

Ha mach3-ba a motor tuning-ban lekorlátozom a gyorsulás értékét az elméleti számolás szerint kapott értékre amit a motor normál nyomatékkal még tud, akkor a csúcsnyomatékot nem fogom soha sem kihasználni, mert a mach3 nem engedi?  Ez így igaz?

A "szervo homokozóban" olvastam számításokat hogy egy bizonyos sebességre mennyi idő alatt képes felgyorsulni egy adott rendszer. Ebből gyorsulást lehet visszaszámolni és ezt beírva a mach3 motor tunung menüjébe jobban gyorsulni nem lesz képes. Vagy kicsit nagyobb gyorsulást kell beállítani?

svejk

Kb. így ahogy írod...

Mindenesetre a "Szervo homokozó" - mint a neve is utal rá - iskolázatlan kezdők által létrehozott kényszerszülemény volt, információ és tudás hiányban szenvedtünk, azért jött létre.  
Az ott írtakban előfordulhatnak hibák.

Ha a tutit akarod olvasni akkor Tibor45-nél érdeklődj a "Robsy CNC hajtástechnika" topicban.

3ihs2v23

Köszönöm a válaszokat!

3pka0vftd

űdv, segitséget szeretnék kérni!! remélem jó hejen járok .

volna egy 3m hoszú és 150cm széles munkafelűletű cncm amihez szeretnék egy 3 vagy 4 tengelyes vezérlést + tápot , nemtudom hogy kihez tudnák fordulni aki tudna ebbe segiteni , hol tudom beszerezni a vezérlést és a tápot , iletve segitséget a gép űzembehejezésébe. dc szervó motorok vannak a gépen sanyo denki 300w 80v 4.8A 2500rpm type: r730t-042e L7 . aki tunda ezekbe segiteni az erre az emailra irjon : johnie00@freemail.hu kőszőnőm előreis . űdv

3pka0vftd

enyire bonyolult lenne a problémám :) esetleg ha mégis valaki tunda ebbe segiten  

tel:  06305736844.

űdv.

s7manbs8

Na, megvetted már a vezérlőket ? :)