ArtCam & Relief marás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:10

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia! Igazavan az ismerősödnek, a betűmélység 1mm de legalább 0.8 kel, hogy legyen a szép rajzolatú vonalakhoz, betűkhöz. Bocs, az előző téves.

mfrfj8vv3

Sziasztok,  

Köszönöm. Hát akkor nincs más hátra mint előre...Bepróbálkozom a raszteres módszerrel kétféle maróval. Ha úgy sem jó, akkor megpróbálom átalakítani olyanra amit 1 mm-es szerszámmal még éppen meg lehet csinálni... Volt két darab 0.4-es maróm , azokkal elvileg éppen meg tudtam volna csinálni így ahogy van, de pikk pakk eltörtem mind a kettőt... :-(  . Ezután próbáltam sima 30 fokos gravírtűvel, de az meg kivárhatatlanul lassú még offset módban is.
A kétféle szerszámmal meg írtam mi lett... Az lenne a jó, ha az ArtCamban meg lehetne adni egy "átfedést" a kétféle szerszámpálya között...Sajnos ilyet nem találtam benne.  

3vv2btrhv

mfrfj8vv3

Kösz Tibor, megjöttek a mailek, letöltöttem, csak nem volt ma netem nyolc óra óta egyáltalán... ezért most dolgoznom is marhára kell, kvázi egy napot szinte kihagytam fibernet miatt... :-(

000000000

Ha a szerszámpályához több szerszámot veszel igénybe akkor semmi akadálya annak, hogy az egyes szerszámokra más és más marási módot válassz. Azaz takaríthatsz egy nagyobb maróval raszteresen és kontúrozhatsz egy kisebb maróval offset módban. Más kérdés, hogy az ARTCAM alacsonyabb verziói nem tűrik azt, hogy egy közös programként mentsd le a többféle maró figyelembevételével készült marópályákat.

000000000

Ha a szerszámpályához több szerszámot veszel igénybe akkor semmi akadálya annak, hogy az egyes szerszámokra más és más marási módot válassz. Azaz takaríthatsz egy nagyobb maróval raszteresen és kontúrozhatsz egy kisebb maróval offset módban. Más kérdés, hogy az ARTCAM alacsonyabb verziói nem tűrik azt, hogy egy közös programként mentsd le a többféle maró figyelembevételével készült marópályákat.

000000000

mfrfj8vv3

Szervusztok !  

Szenvedek a gépemmel... Most teljesen pontosan kellene dolgozni, pici méretekben. Állítgatom a backslash-t ide - oda , próbálom tapasztalati úton beállítani, próbálom kimérni , de ma már végképp ott tartottam hogy az egészet kivágom a szemétbe ... Többek között egy 0.4 mm széles csíkot próbáltam kivágni alu lemezből... ArtCamban megrajzoltam, megcsináltam rá a toolpath -t úgy mint 2D , bejelölve hogy a kontúron kívül menjen a marópálya . Betöltöttem és az Istennek sem lett jó ! Nem maradt meg a 0.4 mm csík, hanem egy ovális lyuk lett az eredmény .

A gépet eddig pontosnak hittem. (kivágtam vele többek között plexiből pl. 12.7 mm-es lyukat és teljesen pontos lett)
Most végső kínomban elkezdtem állítgatni a backslasht ide oda , de nem lett jó.  
Utolsó próbaként egy 10 mm x 10 mm-es négyzetre 2 mm-es egyélű szerszámra generáltam pályát olyan módon, hogy pont  a vonalon menjen a marás... Mi jött ki ? Egy 12x12 mm-es lyuk és egy 7x7 mm-es  négyzet ! Ezt én már végképp nem értem !  Hova a fenébe lett a négyzet két oldalán 0.5 - 0.5 mm anyag ?  
Áááhhh, ennél ócskább cuccot még életemben nem vettem ...[#gun]
Valakinél valami ötlet esetleg?  

3vv2btrhv

Áááhhh, ennél ócskább cuccot még életemben nem vettem ...  
Valakinél valami ötlet esetleg?  
kezdjük az elejétöl !!!
te épiteted a gépet

3vv2btrhv

küld el a generált g-kodot , hogy az én gépemen is lefutathassam , igy már lessz öszehasonlitási alap , most ráérek !

3vv2btrhv

küld el a generált g-kodot , hogy az én gépemen is lefutathassam , igy már lessz öszehasonlitási alap , most ráérek !

3vv2btrhv

Utolsó próbaként egy 10 mm x 10 mm-es négyzetre 2 mm-es egyélű szerszámra generáltam pályát olyan módon, hogy pont a vonalon menjen a marás... Mi jött ki ? Egy 12x12 mm-es lyuk és egy 7x7 mm-es négyzet  
Na , ha logikusan belegondolsz 10-2 = 8 tehát a szerszámod üt 0.5 milimétert

mfrfj8vv3

Szervusz Tibor !  

Elküldtem, kíváncsian várom mire jutsz vele...  
Sajnos a gépet nem én építettem hanem drága pénzért készen vettem. Mire beletanultam a dologba, addigra arra is rájöttem hogy milyen gyenge szerkezetbe sikerült invesztálni... Eddig már építettem rá felületkövetőt, ahogy látom a következő lépés az elsz ,hogy a hajtást kell cserélnem valami normális kottyanásmentesre...

3vv2btrhv

mfrfj8vv3

Lehet hogy fején találtad a szöget ! A maró ugyan gyári, de lehet hogy mellé fogtam valami spént is vagy ilyesmi...korábban, amíg tokmányt használtam a kis proxxon maróhoz, addig rendszeresen ügyelni kellett hogy tiszta legyen a tokmány. Azóta viszont átálltam a proxxon gyári patronjaira a tokmány helyett és erre valóban nem is ügyeltem... meg másik maróval sem próbáltam. Sajnos ezt már csak holnap tudom kipróbálni... Jóéjt !