ArtCam & Relief marás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:10

Előző téma - Következő téma

xe44memnh

Az anyag felszinét megérintve megadod a legmagasabb pontnak...

mfrfj8vv3

Szervusztok,  

Igen, így tulképpen nem egy bonyolult...[#vigyor2]
Csak akkor van baj, ha régebben generált kódot töltesz be, ördög se emlékszik mennyi volt a max Z, a G kódból meg az nem látszik úgy elsőre... Tuti, hogy valahol meg lehet adni az artcamban ezt a dolgot, mert én meg annak nem látom értelmét, hogy egy dombormű bármelyik pontja magasabb legyen a Z 0 síknál... csak sajna nem volt időm mostanában a leírást átnézni ez ügyben...de amint alkalom lesz rá előszedem.

mfrfj8vv3

Vagy talán nem értem pontosan amire gondolsz Laci?  
(Nekem az ugrott be, hogy megérintem, lenullázom, majd a Z mezőbe beírom a legnagyobb Z -t és utána indítom el a marást...Így gondoltad ?)

xe44memnh

Nem nulázod le hanem egyböl a legnagyobb Z értéket adod meg...
A toolpath (alt+f4) fülön ki irja a gcod "befoglaló" méreteit. ha jol emlékszem...

xe44memnh

Bosi a szerszám kiemelést is bele vesszi...

xe44memnh

A gcod elején mentsd el a legmagasabbik Z pontot, meg hogy milyen szerszám kel hozzá..

3vv2btrhv

mfrfj8vv3

Szervusztok !  

Biztosan cssak bénázok, de egész délután evvel szenvedtem és nem sikerült :  
Van egy szövegem és azt szeretném, ha a betűk állnának ki. Tehát ha felirat körül az anyagot marná le valahogyan.... Alapból a 2d Area clearance tipusú toolpath - al gondoltam megcsinálni, de az is mindig a betűk belsejét rajzolja be marásra.
Melyik módszerrel kellene hogy sikerüljön ez ?  

3vv2btrhv

szia zoli
irtam emilt a kecsap ügyben , megkaptad ?  
a marásban tudok segiteni .

000000000

Szia Zoltán!
Ha a szöveg köré egy szögletes, köríves vagy elliptikus keretet (vektort) rajzolsz majd az area clearence toolpath meghívása előtt vagy közben mind a keretet mind pedig a szövegvektort kijelölöd (SHIFT gomb kell!), akkor rendesen megcsinálja a pecsét szerű marást.

mfrfj8vv3

Sziasztok !  

Megkaptam. Elküldtem neked is Tibor. Akinek kell még, írjon bátran.

Köszi Géza, kipróbálom. Pofon egyszerű, nem is tudom miért nem gondoltam rá magamtól...  

3vv2btrhv

hova küldted ? mert nem kaptam meg !!

mfrfj8vv3

Tibor, visszapattan a freemailed mindig...Küldtem választ a második leveledre is, melléklet nélkül egy link van benne...talán így jó lesz

mfrfj8vv3

Sziasztok,

Géza tippjével a bélyegző marás alapvetően megoldódott, de felmerült egy másik probléma közben.
A gyorsabb sebesség érdekében kétféle maróra generáltam a szerszámpályát . Egy  1 mm -es nagyolóra és egy 30 fokos gravírtűre mint befejezőre.  
Sajnos azt kellett tapasztalnom, hogy a két pálya végrehajtása után sok helyen szigetek maradtak, a tisztogató marás nem lett az igazi.
Egyébként offset típusú pályát generáltattam.
Sajnos ez a rossz tapasztalás is túl sok időbe került... van erre esetleg valami bevált gyakorlat? Vagy tudni mit szúrok el ?  

Még valami : ha esetleg van aki jártas a nyomdászatban és meg tudná mondani hogy milyen szintkülönbség szükséges egy magasnyomó lemez esetében ... ? (szivességből csinálnám egy ismerősnek, ő 1 mm-t pröntyögött,de én alapból nem szándékoztam 0.4 mm-nél mélyebbre marni... talán annyi sem kell...)  

000000000

Szia Zoli!
Az Offset típusú marás általában gyorsabb, de én mégis gyakrabban használom a raszteres eljárást, mégpedig úgy, hogya a bejárási irányt a gyorsabb ill. pontosabb tengely (ez nálam az Y) irányára fordítom. Ha jól választottam meg a maróátmérőket akkor nem volt problémám a "kipuculatlan" szigetekkel. A raszteres marás után otthagyott csipkéket ui. a simítómenet szépen lefaragja. Csak akkor volt gondom ha a kipucoláshoz túl vastag marót használtam. Ezeréve, diák koromban, dolgoztam sm-ként nyomdában. Ahogy emlékszem a betűmélység közelebb volt az 1 milajhoz mint a 0.5-höz. Persze akkortájt kizárólag öntött ólom betűkről volt szó... Másrészt láttam magasnyomó lemezt is. Ott a mélység tényleg csak néhány tized mm volt. Persze a minőséget a két eljárás között zongorázni lehetett volna. A nagyobb mélység szerintem azért kell, hogy a sok másolat során a visszamaradó festék "felgyűrődjön" és ne pedig "visszakenődjön". Tehát ha sokat kell nyomtatni akkor nagyobb mélységet ajánlok. Mindenesetre szerintem a 0.4-0.5 milajnak elégnek kell lenni, feltéve ha a kontúr élességét biztosítani tudod.