Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

ArtCam & Relief marás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:10

Előző téma - Következő téma

000000000

Én ezt fogom ma marni. Az első elképzelés az volt, hogy 20 fokos gravírral megyek neki, de akkor a merőleges oldalfal nem jött volna össze... így maradt a 2mm-es 2élű.

Talán majd a készről is teszek fel...

http://ionet.hu/kesz/felni.jpg" border=0>

Ja, és van egy csajom is, majd megmutatom azt is:)

000000000

Ja, a képen a már szimulált md. látható.

000000000

Még az előzőhöz témához:
Nekem azzal volt gondom legutóbb, hogy lenagyoltam egy 8mm-es maróval egy feliratot, aztán rámentem simán machine relief-el 2mm-es maróval. Az első helyen, ahová nem fért be a 8mm-es, eltört a 2-es maró.

Miért csak a gravírozásnál lehet több szerszámot megadni? Jó lenne mondjuk egy Z-level roughing-nál is. A kisebb maróval csak a megmaradt részeket "tisztítaná"/nagyolná.

Van erre valami megoldás? (biztos)
Segítsetek!

000000000

Van. Maradékanyag számítást kell végezni, és azt a területet külön lenagyolni. Mondjuk a 8-2 elég nagy ugrás, de kis fogással meg lehet csinálni.

6fabbzvm

Hmmmm, ez tetszik! [#finom]
Ebből jöhetne 1 tutorial videó! [#email]
Pont ilyenek érdekelnének engem is...[#buck]

000000000

attol fűgg mit marsz,mert például ezt a felnit nem lehet szépen megcsinálni egy fogásbol,és egy maroval!:)))de amiket én szoktam marni,azt vigan lehet reszelni egy maroval,és egy fogásbol is!:)))

000000000

akár husz maroval is dolgozhatsz,csak értesitsd rola a progit!:)))

000000000

vakeger: Szia!Ezt két szóban leírnád, hogy hol találom, hogyan kell?

nádházi: amíg a gravírnál egyszerűen hozzá lehet adni több szerszámot is egy számításkor, a többinél nem. Vagy igen? Hogy érted az értesítést? Több szerszámpályát tudok generálni, de ahogy vakeger is írta, a "maradékanyagot" szeretném csak megdolgozni.

Gabesz: kimartam délután ezt a munkadarabot, szerintem szebb lett mint a szimuláción:) Esetleg ha érdekel teszek fel róla képet... a videó nem biztos hogy összejön, mert kevés a kapacitás, de szívesen válaszolok, segítek amiben tudok.

A felnit először nagyoltam 6 lépésben, de nem "manuálisan" kézzel állítgatva, hanem z level roughing... aztán machine relief X-Y raszter. 2mm-es két élű maró, 0,4mm, majd 0,2mm stepover.

Üdv

000000000

A Toolpaths fülön a 3D Rest Machining ikon (3D Toolpaths, jobb szélső ikon). Ez csak a határgörbét generálja, amin belül azután használhatod a neked tetsző stratégiát. Amúgy felni marásra nem a legjobb választás az Artcam, jobb lenne valami "hagyományos" CAM progi ( Powermill, Mastercam, Edgecam stb.). Persze ezzel is meg lehet csinálni, csak nem az igazi.

000000000

"Amúgy felni marásra nem a legjobb választás az Artcam, jobb lenne valami "hagyományos" CAM progi ( Powermill, Mastercam, Edgecam stb.). Persze ezzel is meg lehet csinálni, csak nem az igazi."

Kérlek, ezt fejtsd ki bővebben? Nem értem mi az amiért nem olyan jó?

000000000

Egyébként EdgeCAM-al "szoktam" csinálni az ilyen dolgokat.
Kipróbáltam amit írtál, de ennél a példánál pont nem tudom eldönteni, hogy az történik e amit szeretnék...
Köszi a segítséget!

6fabbzvm

Naná, h érdekel! Kíváncsian várom a képeket!![#finom]
"...de szívesen válaszolok, segítek amiben tudok." - élnék vele mailben! Előre is köszönöm!

000000000

Az Artcam elég korlátozott számú stratégiával rendelkezik, épp annyival (vagy egy picivel többel), hogy a relief jellegű dolgokat megcsinálja. Ráadásul a modellező része is erre van kihegyezve. A hagyományos CAM szoftverek több beállítási lehetőséggel rendelkeznek, jobban finomhangolhatóak ( megközelítés, átmenetek, többféle stratégia, pályaoptimalizálás  stb.) Vagy pl. egy ilyen felnit parametrikus CAD-ben megcsinálni csak ujjgyakorlat. Ez nem azt jelenti hogy jobbak, egyszerűen másra vannak optimalizálva. Pl. a Mastercam-ban külön lehet átkapcsolni az Art, a Wire, a Router és a Mill modulok. Épp az eltérő követelmények miatt fejlesztik külön ezeket a modulokat. Az Art-ban nem fontosak az egzakt méretek, elég ha jól néz ki és pár tizeden belül helyzetben van (a méret nem pontosabb mint az alapfelület felbontása). A normál marási környezetben egy 30-a átmérőnek tutira harmincasnak kell lennie, és a helyzete is egzaktul meghatározott.

000000000

Feltettem az ezt készítettem topikba. Nem tudom mi érdekel pontosan, ezért inkább tedd fel a kérdést! Te mit akarsz csinálni, ami hasonló?

Nekem a mai okosság ez lesz, ugyan abba a fába:
http://ionet.hu/cnc/kesz/test.jpg" border=0>

Ami számomra érdekes, hogy ez lesz az első, amit gravírtűvel készítek majd. Nagyolnom ezt is kell, mert 15mm mély.(nagyok a csecsek:))

000000000

Te milyen szinten műveled a MasterCAM-ot?