Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Hát igen.. valahol BL mindegyik...
Egyébként ezek az AC motorok mindig 8 pólusúak?

bmejdz9nu

Egyébként...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/AC_servok_StepDir-esek/" TARGET=_fnew>Ide összegyűjtöttem azoknak a szervó vezérlőknek a beüzemelési útmutatóját amelyikek már eleve tudják fogadni a step/dir jeleket...
A PDF-ekben megtalálhatóak a hozzájuk való motorok típusa és azok adatai is...
(egyenlőre csak Yaskawa-ról, Samsungról, Teco-ról találtam... leírást)

Ha valaki tud még valamilyen step/dir-es AC vezérlőről... linkeljen! Gyűjtsük az infót!
Ha valaki tud ilyen step/dir-es AC vezérlő programozó szoftverről linkeljen! Töltse fel!

hje3wyntn

Ez szerintem 6 pólusú, 3 kivezetése van +1 földelés.

bmejdz9nu

Lehet... amit én szereztem az 8... ha jól olvastam a könyvében...
Gondolom az erő fokozása végett csinálják... mert frekit 3-5000rpm-hez már könnyebb...

s7manbs8

Ebben 9 tekercs van, már majdnem elcsodálkoztam, hogyan lenne 8 benne, ha nem olvasom , el hittem volna. Végül is 3 fázis van nem ? 9/3 = 3

000000000

Üdvözletem!
A következő témában szeretnék segítséget kérni:
sikerült szereznem 3 db ilyen AC hajtást, és a hozzávaló AC szervomotorokat.
A hajtás típusa: FANUC a06b-6058-h003.
Valaki tudna esetleg tanácsot adni a bekötéséhez? Milyen alapjellel lehet ezeket vezérelni? Sajna a neten nem sok infót találtam róla.
Előre is köszi

http://fanuc.pennineuk.com/library/images/fanucdrive-00000414.jpg" border=0>

bmejdz9nu

DC szervó topik folyt... psychobilly #8784-től...

"Soha nem használtam még a hibatárolót, azaz hagytam a gyári beállításon mindig, ami +-50000 pulzus..."

Nem tennéd meg valamikor - hogy kisebb hibatárolón is oké ez?  
Nekem már vissza csomagolva van a szekrényben... várja a mechanikát.. próbapadot...

Miért nem veszed vissza a hibatárolót valami "emberi" szintre?
Ha "falnak megy"? Na jó tudom... még arra is lehet kimenetet programozni, hogy Nm-ernél legyen hibajelzés...

bmejdz9nu

#8783 Sneci... Dc szervó topik...

"Ezekben a vezérlőkben nincs hardver számláló. Van a pozíció és az enkóder "regiszter", ami min. 32 bites, meg vannak a tárolt paraméterek, és innentől minden aritmetika. A hibát is 32 biten tárolja (ha nem lebegőpontosan), és mindent aritmetikai művelettekkel számol. Az tényleges áttételt is kiszámolja mint hányadost, ezért mindegy hogy 1000/1250, vagy 100/125, vagy 20/25."

Mint írtam...  
Nem vagyok egy matematikai zseni sem... sajnos... meg sok minden sem...:) De kb. értem...  azaz remélem...

Tehát van egy "futó számláló"... hogy hívták ezt TTL-ben... de rég volt a suli...:)
... és ennek a hosszát állítják?
Na ez igencsak eszement megközelítés... :)

x4rhew5r3

Hát pontatlan és félrevezető voltam. Talán egy egyszerű példával könnyebb lesz. A félrevezetés ott volt, hogy persze a kontrollerekben vannak  számlálók is.
Az A-300-ban van a két számláló, a stepnek meg az enkódernek. Ezt követi kivonó egység meg a  D/A, aminek a kimenetén egyből megjelenik az analóg hibajel. Tehát ha bármelyik számláló egyet változik, elektronikus sebességgel azonnal változik a hibajel is.
Na a digitális vezérlőkben nem így van. Az eleje ugyan az, de a számlálók nem 8 bitesek, hanem elegendően hosszúak ahhoz, hogy az abszolút pozíciókat tárolják. A lényeges különbség ott van, hogy a vezérlő nem állandóan figyeli a számlálókat, hanem csak meghatározott időnként vesz mintát a pillanatnyi helyzetről, és a két mintavételezett érték alapján már program számolja összeadás, kivonás, szorzás és osztás műveletekkel a teendőket. Egy ilyen számolási menet neve a szervo-ciklus (a szervo-ciklus néhány kHz-es). A program tehát a megfelelő képletekbe helyettesíti a konkrét értékeket, azokat rendre kiszámolja, és így áll össze a végén az a PWM jel, ami a 3 fázisú motort hajtja. A gear tehát valahol a képletekben egy érték, és nem számlálókkal realizált kapcsolás.
Remélem nem ködösítettem még jobban...

bmejdz9nu

Jaja... Az A300-ban még értettem... :)  
Ahogy írtad...ezt tudtam... szépen látható is a rajzon... csak eddig megy az agyam :)  
Oké...elfogadom ilyennek - amilyen ezt az AC-t:) Mi mást tehetnék? :) Végül is megy... teszi a dolgát :)

fs9s63xkf

Magát a "hibatárolót" kipróbáltam, majd kipróbálom szorzóval is, de felesleges, semmi köze egymáshoz a kettőnek :)
Érdekesen működik, nem tilt le egyből amikor eléri a beállított értéket!
Pontosan nem tudom megmondani hogy működik, de valami ilyesmit tapasztaltam: Ha mondjuk beállítok 100-at akkor ha eléri "egy pillanatra" a 200-at az eltérés akkor azonnal letilt. Ha viszont csak egy pillanatra 150 az eltérés akkor nem történik semmi! Ha az eltérés 100ms-nál több ideig 100 felett de 200 alatt van akkor letilt. A pontos értékek nem biztos hogy így alakulnak, majd megpróbálok utána járni hogy a többi vezérlőben ez hogy is működik...

000000000

Valószínűleg a Firmware az időt és a túllövés mértékét együttesen veszi figyelembe (lehet, hogy még nem is lineárisan). Lehet, hogy olyan mint a motorvédő kapcsolások thermo integráló (hőkioldó) tagja...

x4rhew5r3

Kell az az integráló funkció, mert anélkül indokolatlanul leoldana a gyors változásoknál. Például 0-ról indulva néhány szervo ciklus alatt lehet extrém nagy a hibajel. Ha már 1000mm/perccel megy és ott van gyors váltás, akkor is 5kHz szervo ciklust feltételezve egy ciklus alatt csak 3 mikron az elméleti elmozdulás. A gyors váltást pedig csak a nagy hibajel tudja létrehozni. Ezért meg kell engedni a gép mechanikai pontosságán belül a nagy hibajelet.

000000000

Persze, bár most azt lehetne mondani, hogy a vezérlő szoftver megfelelő konfigjával / tudásával ezt a gyorsítást kordában lehetne esetleg tartani (max hibajelen, nem túllépve azt).
Itt jön be az, hogy a sikló (...ja nem a gyík) szerű képződmények már eleve leoldanának egy ilyen gyorsítási kérelemtől.