Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

u4vhu0en9

én használok  
omron smartstep
yaskawa sigmaII
a mappámban lévő videókon 100w-os smartstep hajtások vannak 1:2 átéttel 4es tr orsó 75-80kg mozgatott tömeg
http://cnctar.hobbycnc.hu/bajusz/" TARGET=_fnew>itt
bajusz

bmejdz9nu

Rég írtál már...  
Egyébként rólad ezt tudtam... mert már akkor volt AC-d amikor még PID előkék nem voltak...
Majd lenne egy-két kérdésem... de ár most indulok a talira...Te jössz?

u4vhu0en9

Riboga

Nekem is van egy több forrásos R88D-UP szettem, amit egy Grex-el hajtok meg. Viszont még csak az Y tengely mozog, tehát üzemi eredményeim nincsenek, csak kisérletek.

svejk

Esetleg az R88-ból nincs plusszod eladó?
Netalán hibás, törött vezérlő, leégett motor, stb.

Riboga

Sajnos pont annyit szereztem, amennyi kelett, de még mindíg árúlja az eladó a 400W-os UP-kat.
http://cgi.ebay.com/Omron-R88D-UP12V-AC-Servo-Driver-200V-400W-CE_W0QQitemZ110418759040QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item19b5788d80
15-20 dollárt simán lehet alkudni.

000000000

Sziasztok!

Na annyit sikerült megtudnom róla, hogy 3 fázisú PWM jellel kell vezérelni.
Sem a frekit sem más adatot nem tudok róla egyenlőre. Egyébként egy vezérléshibás gépből bontottam ki őket, a motor+szervók tutira passzolnak egymáshoz.

bmejdz9nu

Kár, hogy motort és kébeleket, szoftvert... nem ad hozzá...

Riboga

Most jutott eszembe, van pár Yaskawa DR2-NY41 vezérlőm. Elvileg üzemelnek, de valaki egyedileg gyárttta őket ezért sajnos semmit nem lehet velük kezdeni.
Péter, a programok fellelhetőek mint írtam, csatlakozót pedig a Budafoki úton lévő Mikronika boltban be lehet szerezni. A motor valóban gyenge pont, abból kevesebbet látok mindíg. Talán mert elhasználódnak?

bmejdz9nu

A motorok általában csapágyasok lesznek... ezért aztán nem nagyon merik piacra tenni őket...(ezt egy amcsi írta nekem)
De talán cserélhetőek... a Hall jeladósoknál ez nem gond...
De ha a fázisszög vezérlést is már az encoderból tudja... akkor igencsak pontosan kell visszatenni... tehát ciki is lehet a művelet(?)...
Nekem most egy R88D-UP 50 W-os kellene ill. jól jönne...  
Csatlakozót online lehet rendelni? pl. ettől a cégtől? Mi a neve ezeknek a számomra fura csatiknak? mert ugyebár hogyan keressem? :)

Setup szoftvert még nem találtam az Omron RD88D-XXX vezérlőkhöz... (vagyis még nem is tudom mit keressek...:)
Van neked? El küldenéd? vagy egy linket?

Vagy másnak van? Tudna valaki küldeni?

x4rhew5r3

bmejdz9nu

Köszi!
Csak két kérdés... Ez a progi minden Yaskawa-t és Omron-t tudja progizni?
A Yaskawa és Omron annyira ugyanaz mindenben, hogy a setup szoftver is azonos? Menüpontos és a csatlakozók is? Motorjaik is?
Mert ahogy elnéztem... a Yaskawa oldalán sokkal több az infó mint az Omron oldalán...

Riboga

A csatlakozó típusa mini centronics. Az R88-UP03HA megfelel az SGDA-A5AP  típusnak így dupla az esélyed. :)

x4rhew5r3

Omron és Yaskawa vezérlők R88 és Servopack vezérlők voltak eddig asztalon. A vezérlő típusának megfelelő paraméterek jelennek meg a kliensen, gondolom a vezérlő adja meg konfigurációt. Az Omron és Yaskawa nem hogy azonos, hanem ugyan az. Én egy régebbi beta kliensprogramot használok, mert kevesebb a csicsa, jobban kézreáll.
A vezérlő doksijában általában benne van a csatlakozó gyártó szerinti típusa is. Farnell-nél rákeres az ember, és a forrasztható változatot érdemes rendelni. A Budafoki úti boltot megnézem (Riboga köszi az infót, ismerem a boltot, de nem jutott eszembe ott is megnézni), hátha egy kicsit olcsóbb forrás...  
Yaskawa vette a fáradságot, és a régebbi doksikat is beszkennelte és közzéteszi. A legtöbb gyártó válaszra sem méltat, ha ilyen kéréssel fordulsz hozzájuk.

korbendallas

Nem centronics a csatija. Mini delta ribbon. Eddig csak a distrelec-nél láttam