Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Miért kellene garantálnom?
Savanyú a szőlő, vagy mi van?
Nem találsz fogást?
Tényleg miről folyik most a vita?

x4rhew5r3

Az ikonok lemaradtak, ezért utólag[#wink]

Riboga

Ezt a vezérlőt az Omron is brandelte R88D-W..., tehát két programot is találtam hozzá.
Yaskawa - Sigmawin
Omron - Wmon
Érdekes, hogy az eladó listáján látok egy Samsung vezérlőt, ami kisértetiesen hasonlít a Yaskawa SGDA sorozatához.

bmejdz9nu

Térjünk a lényegre )
Ki használ a fórmon már valamilyen AC pozició szervót? (eleve step/dir-es bemenetest)
Psychobilly-n kivül... mert azt tudjuk...

bmejdz9nu

bmejdz9nu

Ezt én is észrevettem... Ez egy röhely...
Azaz ez a "brandelte" OEM stb... azt is írták az egyik külföldi fórumon, hogy a háttérben a Tamagawa gyártja az öszes motort nekik...

A Samsung... http://www.oemax.co.kr/eng/" TARGET=_fnew>Allen-Bradley :) ... aztán Rockwell Automation nevet is használja... Azaz a két cég ebben az iparágban egyesült... megvették egymást :)
A Samsung nagyon hasonlít a Yaskawa-ra a Yaskawa meg minden másra :) Azaz ha átnézem a gépkönyveket majd tök azonos funkciók vannak bennük...
Persze arra (sajnos) ügyelnek, hogy a csatlakozók kiosztása és egymás motorjai ne legyenek egymással kompatibilisek...
Persze változnak kissé a lehetőségek... ahogy pár évente kihoznak egy-egy új modellt... de követik egymást...

Itt van a Samsung egyik újabb motorja pl. CZMZ széria... a "kötelező" 8+Shield (ABZ és inv.+táp) encoder kivezetésen kívül már van egy adatkábel páros is: RX és -RX.
Ezzel tudatja a vezérlővel milyen a motor (encoder fajta absz. vagy inc., felbontás, teljesítmény és típuszám, hőmérséklet stb...)
Ez ugye valahol jó... mert a vezérlő alap beállításokat hozzá állítja az adott motorhoz...
A vezérlő (ezáltal pontosabban) meg tudja határozni a terhelés inerciáját egy teszt mozgatásal (Auto-Tunning - Auto-Setup) Anti-hobysta megoldás:)? Plug&Play :)
Más felől ezek a technikai fejlődések már teljesen kizárják "valamilyen más motor" felhasználását...
(Ha jól tudom - az újabb motorokban a fázisszög jeladók, hall jeladók már nincsenek... a fázisvezérlést az encoderből tudják - 3 vezetékkel kevesebb:)
Ez már valami olyasmi mint amikor azonosító chippel látnak el egy akkut... hogy a másiké ne legyen jó hozzá :)

Tehát az egyik cég kihoz valami újat, új funkciót akkor a többi megveszi a licencet? Vagy koppintja? Nagyon sokan nincsenek a piacon...
Európai AC szervó gyártók vannak?

000000000

bmejdz9nu

Szuper! Szuper!
Mert mint írtam ezek az AC pozició szervók majd mind egyformák...
Egy-két menüpont és lehetőség eléggé "szürke"...
Milyen típust használsz? Segítesz egy-egy beállítási menü megértésében?

x4rhew5r3

Van jó szervo, meg kevésbé jó szervo, meg egyszerű szervo, meg rossz szervo:)
Nem tudom miért emeled ki ennyire az AC-t. Van mechanika ami bírja szervot, meg a mi nem.

000000000

Bocs, én pont a mai káoszra és kiszolgáltatottságra
törekvő világ miatt olyan motorokkal szeretek
csak foglalkozni, amin vagy semmi nincs, csak
a 3 fázistekercs és én teszek rá encodert,
vagy u,v,w fázisjelet Hall-al, optóval,..
stb. gyárilag kiadjon. Az én hajtásaim ilyen
renszerűek alapból. Rezolvert még szóbajöhet,
ez fejlesztés alatt áll.

Ezen illesztési anomáliák utána még úgyis
n+1 problémája, bajam nyűge van az AC
hajtásoknak, épp elég azzal vacakolni és
korrektül megoldani.

Így a gyári "szedett-vetett" protokolú vezérlőkkel,
motorokkal nem szívesen foglalkozom, ezt meghagyon az
olyan e-bay-os szerencsejátékosoknak és
kereskedőknek, mint Te!:)

bmejdz9nu

Ki mondta, hogy én mint "szerencsejátékos" az Ebay-on vettem a gyári "szedett-vedett" AC rendszeremet? Ki mondta, hogy eladom? Nem tervezem...
Azért vettem, hogy megismerjem! Ezt is... mint mást is...

Egyébként nem szeretem a szerencsejátékot... nem járok kaszinóba sem :)
A vezérlő már természetesen 100%-osan megy, teszteltem step/dir jelekkel...  
A segítségedet kértem nem egy ismételt letolást :)

Nem vetem össze-vissza innét-onnét egy-egy vezérlőt és egy-egy valamilyen motort...
Annál sokkal kisebb a felkészültségem, hogy bevállalhattam volna ezen valódi "szerencsejátékot"... (ebben egyetértünk)

Te ügyes vagy...  
Még ebben a "mai káoszra és kiszolgáltatottságra törekvő világban" is...  

De a Samsung, Rockwell, Allen-Bradley (és más "még futottak" kategória pl. Yaskawa) felkészültsége a témában sem lehet nagyon sokkal kevesebb mint a tied:)  

Ők is biztos fejlesztenek... ahogy te is...

000000000

Sok sikert kívánok a csúcstechnikáidhoz.:)

Csak egy apró tamnácsom azért lenne: a
helyedben addig semmilyen szervóval nem
foglalkoznék, ameddig olyan alapkérdéseket
nem tisztáznék, mint redukált J, áttétel, felbontás,
szöggyorsulás, szükséges motor teljesítmény.

Persze csak nyugodtan nyomjad a teszteket és
élvezzed a "csodálatos" setup monitor ablakerdőt.
Néha azért tartsál egy kis szünetet, és azon
is gondolkozzál el: mi a sz@rt is csinálok én most
tulajdonképpen?:)[#nevetes1][#wave][#law]

000000000

Ezt a #212-re szántam válaszként, bocsánat ez
lemaradt.:)

bmejdz9nu

Köszi!

Tudod tanulságos ezeket is megismerni... és sok mindent csak azért is veszek meg, hogy tanuljak belőle..
Ezek a vezérlők - szerintem - nem fogják se nekem sem más hobbystának a "mindennapjait" képezni...

A setup program része ez a számító modul ami külön programként adtak hozzá: https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/AC_servok_StepDir-esek/Motor_Selection_Program.exe" TARGET=_fnew>Motor Selection Program (exe) Ha megnéznéd... jó lenne...

Bizonyára olvastad...
A Numerator & Denominator megismerésével is próbálkoztam... igaz eddig csak félsikerrel...
De tudod... csak azt tudom elfogadni amit megértek... azaz "vakon", hogy ez van és használd... nekem kevés :)

Itt az a jó... és érdekes... hogy pillanatról pillanatra és tárolva tudom analizálni a történteket...
Mindent... pillanatnyi nyomatékot, a motor szöghelyzetét... stb... stb... digitális modulon és analóg szkópon...(a szoftverben)
A mérendő jellemzőkből egyszerre többet is lehet párosítani... hasonlítani... ez nagyon jó lehet...

Ezeket a tapasztalatokat... majd lehet használni az "ablaktörlő" szervó fejlesztésében :)

bmejdz9nu

Akkor megint felteszem a kérdést!

Ki használ a fórmon már valamilyen AC pozició szervót? (gyári és eleve step/dir-es bemenetest)
Psychobilly-n kivül... mert azt tudjuk...