Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

000000000

bmejdz9nu

Ilyen-olyan vezérlő rengeteg van... hogyan segítsünk?
Először is meg kellene határozni milyen szervó?
A Fanuc honlapján nézted? Adatlap, bekötési, beüzemelési leírások vannak róla?
Akkor el lehet dönteni, hogy sebesség vagy nyomaték vagy pozició szervó vezérlő ez...
A Fanuc leírásában szerepelni fog, hogy milyen típusú (típusszám) motorokhoz gyártották...
Milyen fesz, áram, fázis jeladó, encoderrel szerelt Fanuc motorokhoz... hogy valóban az van e hozzá...
Utána lehet keresgélni a hozzá való kábeleket és setup szoftvert...

Ha nem pozició szervó azaz nem tud step/dir vagy CW, CCW jeleket fogadni akkor egy PID-et kell építened vagy venned hozzá...
Ekkor olyan lesz mint egy DC motoros hajtás... de nem kell szénkeféket cserélgetned pár ezer üzemóránként...
Valamint az AC motornak kisebb súlyú a forgórésze... azaz dinamikusabb hajtásra is lehetőség nyílik... ez persze függ a terhelés nagyságától.  
De mégis mekkora a motor teljesítménye? Mi van a cimkén?

http://www.fanuc.co.jp/en/product/servo/index.html" TARGET=_fnew>A Fanuc honlapja...

Persze én sem tudtam ezzel segíteni... tudom...
Talán más is ír neked ezt azt... aztán összejön valami remény...
Először szerez be egy adatlapot róla... hogy mégis mi ez? (vagy egy linket...) Biztos okosabbak lennénk... tudnánk segíteni...
Ha nincs semmi sehol... az ciki... azaz nagyon-nagyon régi...(?)

x4rhew5r3

"""Ekkor olyan lesz mint egy DC motoros hajtás... de nem kell szénkeféket cserélgetned pár ezer üzemóránként... """
Nem mondom feladtad a leckét. Mitől lesz olyan, mint egy DC motoros hajtás? Ezt nem bírom megfejteni:)

bmejdz9nu

[#smile] Gondoltam, hogy megakadsz rajta... vagy aki erre jár :)

Nem akarok ám (nagy) vitát, vagy okoskodni erre majd ott a szombat este... :)

Nade...ha nem pozició szervó azaz AC... (pl. un. nyomaték szervó vagy sebesség szervó)

Akkor van ugyebár egy +/10V-os nyomaték bemenete... azaz ezen a ponton a feszültséget szabályozva változtatható a leadott nyomaték és persze az irány...

= Mint egy DC szervó vezérlő FET hidas végfokja... úgy nagyjából...:)
De itt pl. 6db FET "muzsikál" 3 Fázisban... ettől AC...
= Ez a végfok a 3 fázisú motor vezérléssel leváltja a DC motor kommutátorát és szénkeféit...azaz ezeket a "műveleteket" elektronika helyettesíti...
= "Kefementesítő"

Na most aztán kapok :) Ezekért a szakszerűtlen megfogalmazásokért :) Nede sebaj :) hobby...

x4rhew5r3

Na, cseréltem biztosítékot. Lehet hogy Tibort meg újra kellett éleszteni[#csodalk]
A pozíció szervó, az nem "azaz AC". Az lehet AC, BLDC és DC is. A legtöbb vezérlő sebesség és nyomaték szabályzásra készül, és erre épülhet még pozíció szabályzás. De ez hosszú... Majd egy száraz furmint mellet...

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200401417365&ssPageName=STRK:MEWAX:IT" TARGET=_fnew>AC-t vegyenek :) 6db azaz hat darab! Yaskawa vezérlő 150 USD...már egy hete fent van...és már csak 5 óra van hátra... és eddíg senki nem vette észre őket...  
Azaz nem fedezte fel az Ebay-on... Lecsapni!!! [#smile][#smile][#smile] Olcsó! :)

bmejdz9nu

Bizony-bizony közbe meg kell patkolni azt a biztit ha előkerülök :)

Egyébként ez miért van?
" A legtöbb vezérlő sebesség és nyomaték szabályzásra készül" miért?
- A sebesség szervó még ok... pl. futószalag terhelés független vezérlése :)
- A nyomaték szervó? az mikor és hol használják?

x4rhew5r3

A szervó lényege egyel beljebb van. Elkezdtem írni, de hosszú, majd élőben...
A másik kérdésedre, pl. valamit fel kell tekerni egy dobra...

Riboga

Sajnos 110V-os analóg szervók (+-10V)

svejk

Snecinek van step/dir-analóg átalakítója.

svejk

A 110 V pedig megint nem nagy ügy..

bmejdz9nu

Trafó + PID :) A remény hal meg utoljára...:)

Egyébként végignéztem az Ebay-on hol és milyen AC szervókat lehet találni...

Az analógból sok van (+/-10V-os bem) ezek a legolcsóbbak... nagyon-nagyon olcsók...
Aztán ha egy ilyen analóghoz adnak egy motort... na az már sokkal drágább... (persze működés nincs garantálva)

Kábelek nincsenek hozzájuk, viszont exotikus csatlakozók vannak rajta... nagyon sokhoz leírás sehol a neten... annélkül?

Aztán vannak a digitális pozicószervók...
Még drágább... A Yaskawák amiket azonosítani tudtam 1996-os évjáratú doksit találtam hozzá azzaz hozzájuk... Faxról PDF-ben :)
Motor nincs hozzá... de azért lehet azt is fogni... talán párosítható... talán nem csapágyas... talán cserélhetőek a csapágyak...
Itt is megint csak kábelhiány... speciális (beszerezhetetlen) csatlakozók...
Igazából biztosra mondható setup szoftver sem találtam... (pl. találtam egy DOS-ost az egyik Yaskawa-hoz:)
Működés nincs garantálva... itt-ott egy darab = ezért drága postaköltség...
(és persze sok nem 230V-os... van 100-110... aztán valami 460V-os...)  

Szóval ez így egy nagy kaland...  
felkutatni, beszerezni, fizetni valamicskét érte + szállítás nem olcsó ...aztán általában a világ másik felében van azaz +Áfa és vám... akkor is ha végén nem is működik...
Na és persze rengeteg idő... kutakodás mindenért... na persze ez is egy hobby:)

Vagy (még) nem értek hozzá?  
Azaz pl. Mitsubishi, Panasonic, Fanuc szervókat nem is rágtam át... azaz nem tudom melyik mire...melyik sebesség melyik nyomatékszervó és melyik poziciószervó...
Egy-egy gyártónak is igen nagy a kínálata... és sajnos a "kifutott" vezérlők és motorok adatait nem tették fel a honlapjukra... (tisztelet a kivételnek)

Mert ha nem poziciószervó akkor kell még egy PID-et (előke) is csinálni ill. venni... ami vezérli a poziciót és kompatibilissá teszi a step/dir-es progijainkhoz...
Ez is pénz... és mindezt a kefementesítés miatt? Mert ugyanaz a PID működhet (működik) egy DC vezérlőben.
Jó tudom vannak az AC motornak előnyei... de nem mindig és nem minden esetben...
Szerintem az előnyei kisebb telj. méretekben és kisebb terheléseknél vannak... (talán igen nagyban is, ahol már DC hajtás már szinte kivitelezhetetlen fesz és áram miatt...)

vagy?

Riboga

Ennek az eladónak egészen jó szettjei vannak.
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=260494915345&ssPageName=STRK:MEWAX:IT" TARGET=_fnew>Yaskawa
Minden párban, csatlakozók, programok és persze step-dir.

x4rhew5r3

Bölcs maradtál volna, ha hallgatsz...
Most én mondom, hogy nem kellene ennyi sületlenséggel félrevezetni a jónépet.

4um5b65d

Nem baj , ucccse hittük el neki...[#vigyor3]