Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

k439jucz4

Kedves Sneci!

Igen ez az amit kinéztem az amerikai ebay-en. Terveim szerint ezt szeretném egy öntöttvas derékszögre felszerelni és erre egy http://cgi.ebay.co.uk/Collet-lathe-chuck-plain-recess-mount-suit-Hardinge-5c_W0QQitemZ220486681959QQcmdZViewItemQQptZUK_Home_Garden_PowerTools_SM?hash=item335607c567&_trksid=p3286.c0.m1" TARGET=_fnew>5C patron befogó rendszert építeni.

Remélem elég merev és pontos lesz ez a konstukció...

Elég bíztató amit írsz, úgyhogy lehet, hogy még egy kis utánajárás után belevágok.

Nagyon köszi a segítséget! Ha majd alakul a dolog teszek fel képeket is(bár az már lehet, hogy a " 4. tengely forgató mechanika és Harmonic Drive" témába illik inkább  
)

k439jucz4

Természetesen én is szereném minél kisebb veszteséggel megúszni... Sajnos nem igazán vagyok járatos AC-ben, csak amennyire itt a fórumot végigolvastam, illetve az interneten fellelhető anyagokból próbálom megérteni...
Az a baj, az elfogadható pontosságú gyári forgatókért sokezer eurót elkérnek, így marad az összeszedegetős alternatíva, ami viszont kockázattal is járhat... Egyelőre még optimista vagyok. :)

bmejdz9nu

A 4.tengely topikban találsz egy rajzot - ma sem csinálnám másként :) . találsz egy HD-t valahol...
és szerintem ehhez egy DC szervó is megteszi :)
Persze ha szeretsz kísérletezni új dolgokkal ... azt megérem... Én is ilyen vagyok :)
De AC szervó "kalandba" még nem nagyon vertem magam... azaz csak motort párosított vezérlővel, garantált működéssel mertem megvenni... eddíg...:)
De azt is azért mert... "hogyismondjam"... sok tíz darab volt valahol a világban egyforma :)
Ezeket sajnos(?) még nem láthatóak... talán majd egyszer...
De még fő csapásban... DC-ben gondolkodok...

x4rhew5r3

Péterrel ellentétben én nem látom olyan sötéten az AC szerepét a hobbi területén. Sokadik vezérlő és motor után azt mondom, hogy ezekkel a bontott gyári ac-kel azért jobbat lehet csinálni, mint a hobbi vezérlőkkel. Persze csak akkor érdemes belevágni, ha a lánc többi eleme is bírja a minőséget. Merev és pontos mechanikára gondolok elsősorban. Az hogy bonyolultabb a beállítása a gyárinak mint a hobbi vezérlőnek, nem szempont. Csak annyival bonyolultabb, amennyivel többet tud.

De vissza a mostani problémához. Ha belevágsz, akkor ugye van egy step/dires vezérlőd, megy egy HD-vel egybeépített ac motorod. Vegyük a legrosszabb esetet, hogy a motor nem megy az Omronnal. Buktál egy motort. Kell venni egy bontott Yaskawa 200W-ost, azt biztosan viszi az Omron.

A motorra egy picit visszatérve, az R88D-vel kompatibilis motorokban már nincs hall-os visszacsatolás. Más elven érzékeli a forgórész pillanatnyi helyzetét. Ebben a motorban meg még van. Azért komoly esély van, hogy nem fog működni.

Riboga

Szerintem nehezen párosítható a két eszköz.
http://harmonicdrive.kimweb.de/index.asp" TARGET=_fnew>FHA adatlapok
A katalógus szerint gyártják resolverrel és abszolút enkoderrel. Az Omron vezérlő eggyiket sem kezeli.

x4rhew5r3

De lehet eleve úgy kellene kezdeni, hogy Yaskawa motor és egy HD. Lehet, hogy olcsóbban kijönne, mint ez a motor+HD.

x4rhew5r3

Ebben a katalógusban már nincs benne 25B csak a 25C.

http://www.gammatic.com/default_zone/documents/manuel_sc500-510.pdf" TARGET=_fnew>Ebben van valami a 25B-ről, meg a csatlakozójáról.

bmejdz9nu

Veszek valamit össze és küldöm neked :) De majd "privátban"...  majd a talin két csoportba osztom ezeket az AC vezérlőket...:)

Nemes Mihály

Úgy látom rendesen felkeltette a figyelmet egy két működő szervó vezérlő [#wow1][#vigyor2]

Riboga

Ezzel az SC-500/510 vezérlővel viszont már neki mennék. A PULS/DIR bemenet barátságos. Vajon az a DBSC program előbányászahtó még?

x4rhew5r3

Csak nehogy a habverőt kelljen összehozni a mosógéppel::))

x4rhew5r3

A Z-n most nekem is egy R88D + fékes 400W-os Yaskawa emelget. Persze ez az Omron nem step/dires, ezért van előtte egy step/dir előtét.

Nemes Mihály

képet ha tudsz külgy a Z ről  és a fékről

x4rhew5r3

A fék egybe van a motorral. A step/dir egyik kimenete kapcsolja egy relével a 24V-ot neki.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/Szervo/Zmotor.JPG" border=0>

bmejdz9nu

Nem akarok most AC témában bonyolítani...  
De két csoportra osztom őket...mármint a "mozgásképeseket"...
Nekem csak 6 AC motor és 6 AC vezérlő van a szekrényemben és az asztalomon...  
De míg a tesztek nem lesznek készen... addig nem akarok nyiltakozni...