AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Akkor ezek szerint azért szoktál utazni messzire, mert nem hihető, hogy vannak ilyen helyek amiket a tv-ben lehet látni ? Ez megmagyarázza a jelenséget.[#vigyor2]

bmejdz9nu

Bizony azóta jókat vigyorgok a TV-n :)
Talán a Frey Tamás dolgai a legjobbak...  
Jártam a hosszúnyakú lányoknál (tudod karikák le és hullák:) és merültem a "végzetes" mexikói föld alatti barlangokban...
Hasamat verem ilyenkor a röhögéstől...

Persze etettem cápákat a Bahamákon is...:) discovery channel...  
simán túléltem (csak drágán vittek el magukkal a helyiek:)... www.varsanyipeter.com

Hát én ilyen vagyok... :) Azt hiszem amit látok...

000000000

A lézervágómba ipari AC servo hajtást raktam. Step-dir jellel vezérlem, kifogástalanul működik.
A kép bal alsó részén látható a vezérlés.

0gbwyh99

Elárulod a vezérlő típusát ? Adatlapod van róla ? Azt hogy lehet-e step-dir-el járatni azt az adatlapbol szedted ki ? A step-dir az "rögtön" ment vagy kellet még hozzá valami "hókusz-pókusz" elektronika ?[#worship][#worship][#wave]

u4vhu0en9

Már nem egyszer mondtam és videót is raktam fel nekem két éve mennek az ac servok Omron smartstep, Allen bradley ultra100, Omron sigmaII ezekben  alapból értik a stepdir parancsokat

bajusz

"Talán egyszer itt "átszakad a gát" és valakinek összejön... azaz tud csinálni egy gyakorlatban működő AC vezérlést, vagy "szóra tud" (azaz step/dir-re) egy-egy bontott ipari vezérlőt... "

000000000

Yaskawa PRa5AA4AH a vezérlő, USACEM A5AA2 a motorok. Adatlapom van róla. Már régen olvastam, hogy az AC vezérlőknél a puls-sign bemenet magyarul a step-dir.:) Így csak annyit kellett csinálnom, hogy megfelelően bekötöttem és működött is. Ezen a vezérlőn lehet állítani az encoder feldolgozását (50-1500-ig) ezt beállítottam 500-ra, hogy a Mach ki tudja hajtani.
Amúgy most DC servokat tettem a gépemre, zavart, hogy csak 2 vezérlőt használ a lézergép a 3-ból, valami másra fogom használni az AC-kat egyszer. Van vezérlőből egy szettem felesleges (3 vezérlő, 1 táp) ha valakinek kéne eladó is lehet..

bmejdz9nu

Neked gyári step/dir-es szet-ed volt ha jól emlékszem...(motor és vezérlő párosítással, setup szoftverrel)

De itt nem arról van szó... gondolom, hogy bemegyünk a boltba és veszünk egy kompakt rendszert és bedugjuk a 220ba és kész...:)

Hanem: pl.
Veszel az Ebay-on egy "valamilyen" AC vezérlőt 20-50 USD-ért :)  
Aztán egy "valamilyen" AC motort mondjuk 100 USD-ért aztán működésre tudod késztetni ... de 100% tutira, (mint DC-nél)...

Vagy a MEH telepen "guberálsz" egy AC vezérlőt egy másik MEH telepen egy AC motort... és életre kelted...használod a gyakorlatban.

Vagy a MEH telepen "guberálsz" egy akármilyen(!) AC szervó motort és csinálsz hozzá egy vezérlőt... stb...(mint DC-nél)

És mindezt úgy, hogy ne legyen drágább mint a sokszorosan bevált DC rendszer!

u4vhu0en9

Két smartsep vezérlőt motorral itt a fórumon keresztül a harmadikat a második talin vettem
az Allen bradley és a hármom sigmaII vezélőt a vaterán szereztem.
 Az Allen bradley-hez a motort gépbontásból 1 sigmaII motort Ebay-on egyet pedig vaterán de nem attol akitől a vezérlőt  
2db smartstep 100W vezélő+motor+kábel 80000
1db smartstep 750w vezélő+motor+kábel 80000
1db Allen bradley 1900w  vezélő 20000 "az eladó frek.váltóként kínálta"
3db sigmaII 750w vezélő 20000/db
1db sigmaII 400w motor vatera 40000
1db sigmaII 750w motor ebay  36000

bmejdz9nu

Mind megy...? Mindegyik motor mindegyik vezérlővel?
Összekötő kébelek és szoftvert honnét szereztél?
... nem találom a videódat... tedd be mégegyszer...

u4vhu0en9

csak a csatlakozókat kellet beszerezni a kábelnek jó bármilyen árnyékolt többerü
videók a mappámbanhttp://cnctar.hobbycnc.hu/bajusz/" TARGET=_fnew>mappa

u4vhu0en9

sajnos a vezérlők csak a hozzá tartozó mocival hajlandók muzsikálni bár az Allen bradley és a sigmaII elég sok választási lehetőséget biztosít

bmejdz9nu

Hát ez az össze válogatásosdi (vadászat:) talán nem nekem való...(?) Túl sok szerencse kell hozzá :)
Félek, hogyha egyszer "melléveszek" valamit akkor már a gyári új AC árnál lennék... amit egyébként is sokallok.
Ez csak annak megy (mehet) aki otthon van ezekben...(neked súgtak? sose vettél olyat ami ugyebár...)  
A végeredmény pedíg azonos a DC-vel... szerintem. (és még több kisérletezés és munka, kisebb csúcsnyomaték)
Na meg szeretem az új dolgokat...

ztti28t3n

Segítség kellene!
Yaskawa DR2-s servo driver soros portjának (3CN)bekötését keresném. Sima soros kábellel nem megy sajnos!
Köszi!

www.cnctar.hunbay.com/BulFeri/Yaskawa_DR2_A5AC_View1.jpg

ztti28t3n

Kép mégegyszer:

http://cnctar.hobbycnc.hu/BulFeri/Yaskawa_DR2_A5AC_View1.jpg" border=0>