Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Holnap, ha szabad lesz az öreg Hurco, beírom neki, és lemérem.
VMX50

:))))

000000000

Érdekes kérdéseid vannak, szerintem nem értetted
a lényeget...Pont azt mondom, hogy egy
maximális sebesség értéket el is kell érni,
és az egy dolog, hogy mit látsz, milyen F
értéket írtál be. A valóság más lesz, és
igencsak felület függő. Így ezeket a "csodálatos"
F értékeket én óvatosabban kezelem tapasztalati alapon.

Ettől függetlenül egy 10 tonnás gépre is
ráküldhetsz 80 Hz-es sebesség egységugrásokat,
majd egyszer csinálok Neked egy ilyen videót,
milyen ilyenkor a rendszer átviteli függvénye.
Nyilván más eredmény fog születni a tömeg függvényében...  
Csak Te ilyen teszteket soha nem tudsz
kipróbálni, mert meghal előtte a szervód!:)

bmejdz9nu

Köszi! írd meg!... de azt is kontrollálni kellene, hogy a valóságban is megcsinálja e a mozgást!
Azaz nehogy "tárolómemóriás videójáték" legyen :)

bmejdz9nu

Sajnos én elég kemény anyagokat szoktam marni... pl. alut..
Sajnos én nem vagyok iparművész aki hungarocellt mar...
Ezért a gépem mozgatott tömegei is "iszonyatos" tömegűek...

Melyik szervóm hal meg először? A300; G320; G320X; AC;

000000000

Vigyázz, mert kirúgnak a cégtől, ha kiütöd
a Hurco-t a teszt miatt.:))

bmejdz9nu

Szerintem is... csak light-os habmaróknál oké ez a T45 teszt! (meg ugyis csak a hibatárolóban játszódik le...)

000000000

Jóember! Itt a felület modellezése a lényeg,
utána már csak gépmerevség-technológiai adatok
kérdése, hogy rozsdamentes acélban is ugyanazt
lásd viszont, mint habban.
Ettől függetlenül mutathatnál már Te is valami
hasonló gyártott saját felületet, és vajból is jó,
csak tartsd hűvösön.:)

bmejdz9nu

Én nem vagyok iparművész mint te... talán majd csinálok CNC intarziákat... az tetszik...

000000000

Jó gyors, tényleg. És a nagyolást is ezzel a sebességgel csináltad? Milyen fogásmélységgel?

Nemes Mihály

Igen a nagyolá is ezzel a sebeséggel ment D6 maró 1.2mm fogás mélységgel  :)) Azért megnézném 6mm fogással :))

k439jucz4

Sziasztok!

A 3 tengelyű marógépemet tervezem kibővíteni egy negyedikkel, és a véleményeteket szeretném kérni hogy az alábbi AC actuator vajon vezérelhető-e az ugyancsak lent linkelt ebay-en megvásárolhato Omron servo driver-rel. Mach3-al szeretném valahogy összehozni...

Köszi előre is a segítséget!

http://www.auctiva.com/hostedimages/showimage.aspx?gid=8801&image=269891231&images=269891231,269891296,269891349,269891392,269891480&formats=0,0,0,0,0&format=0" TARGET=_fnew>AC actuator FHA-25B
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110418759040&ssPageName=STRK:MEWAX:IT" TARGET=_fnew>Omron R88D-UP12V

bmejdz9nu

Szerintem... az nagy "kaland" lesz.. azaz hivd fel az OMRON-t...
1. összepaszolás vezérlő és motor
2. Speciális kábelek megvehetők e az összekötéshez
3. Step/dir-el vezérelhető
4. Használt... működik? Talán ez eladó sem tudja kipróbálni...
"We will guaranty operation of all units or your money back."
Tehát a postaköltséget te fizeted visszafelé is ha nem megy... de visszaveszi... = nem tudja kipróbálni...

Egy ilyen AC rendszert step/dir-ről (pl. Mach) hajtva és a saját szemeddel ha látod... akkor van esély, hogy ok. :)
A három tengelyhez is így vetted a vezérlő egységeket és szerencséd volt? Vagy tudott valaki segíteni?

x4rhew5r3

Ahogy Péter mondja.
Papírforma szerint:
1) Az Omronnál az UP, azaz pozícióvezérlésre alkalmas, van Step/Dir bemenete is. Tehát a Mach tudja vezérelni.
2) Aktuátor, ami kevés infót találtam, 230V motorfesz, van 1500-as enkóder, hall is van, meg 5V-ról megy. Eszerint még jó is lehet, de ne vedd készpénznek.
Azt a 449$-ost nézted az usa-ból?

k439jucz4

Kedves Péter!

Köszönöm a gyors reakciót.
Szeretem a "kalandokat", úgyhogy megpróbálok utánajárni a dolognak... :)
A mostani gépem pár éve készült, de nem saját építés. A jelenlegi összeállítás a következő:
- Mindhárom motor 200V-os AC:  
  XY motorok: YASKAWA SGMPH-04A1A41D 200V 400W
  Z: OMRON W40030H-S1 200V 400W

- vezérlők: 3x YASKAWA SERVOPACK SGDH-04AE 200V

Mach3-al használva.

A forgatóval megpróbálok magam megbírkózni. Ez az összeállítás amit találtam egész jónak tűnik, csak sajnos nincs elég mély tudásom, hogy biztosra menjek...
Remélem azért összejön!

bmejdz9nu

Ott ahol a gépedet csinálták nincs egy negyedik összeállítás? Persze a hobby az akkor jó! :)
Csak tudod tudok egy-két "fórumtársról" akik vettek egy-egy vezérlőt, vettek egy-egy motort (Ebay amcsi bontóból - és hazai bontótelepről) persze ezek - mint utólag kiderült - nem párosíthatók...De bíztak a tudásukban...(sajnos így az sem derült ki, hogy működőképesek e az egységek)
Speciális kábelek, setup szoftverek sehol (már), leírás itt-ott... no persze mint utólag kiderült úgysem step/dir a vezérlő...
Ezek a "fórumtársak" nem írják le a több százezer forintos veszteséget... azaz leírták... mint értékvesztést...
Ezután már se kedvük se pénzük még egyszer próbálkozni... (= nem lettek hobbysták - elment a kedvük)
Én csak azért írtam ezeket le... mert ha nem vagy elég felkészült...  
De nem tudhattam, hogy járatos vagy az AC vezérléstechnikában hiszen ez volt az első beírásod a fórumba...
Mert ugyebár ezek az AC vezérlők és AC motorok messze nem olyan univerzálisan párosíthatók mint a DC-s társaik...(nem csak van vagy nincs szénkefe:)

A "fórumtársak" kifejezést azért írtam zárójelbe, mert csak olvasók voltak... nem írtak és nem kérdeztek itt...