Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

korbendallas

Vigyázz!
Én nem ismerem az omront. A centronics és a mini delta ribbon nem ugyanaz. Én majdnem megszívtam vele és centronicsot rendeltem, de a két csatlakozó mérete különböző. Ha sneci-nek van ilyen vezérlője, akkor rá hallgass!

bmejdz9nu

Hát ez igaz... De azért egy kezdő AC-snek nehéz az élete...:)
0. venni valamit valahol... + posta + vám + Áfa vagy bontóhely felfedezése :)
1. beazonosítani a vezérlőt (gondolom lehet olyan eset amikor nem lehet - pl. "exotikus" típus)
2. begyűjteni a doksikat (ha van még egyáltalán hozzá)
3. megszerezni a setup szoftvert aztán meg is megtanulni. (kicsit tudni kell angolul ugyebár)
4. meghatározni, hogy melyik motor jó az adott vezérlőhöz (ha motort tudott szerezni akkor fordítva)
5. kisilabizálni a motoron a kábeleket... melyik melyik! Mert a gépkönyvekben a gyári összekötő kábelt szokták dokumentálni... de abban mások a színek!!!
6. Foraszgatani (totál biztosan) a kicsi csatlakozókat. (6/a pont előtte ezeket felhajtani :)
7. Izgulni, hogy nem hulla a vezérlő és persze a motor sem...
8. Ha nem poziciószervó (step/dir-es) akkor egy PID áramkört beszerezni... ami ugyebár meghatározza ez egész rendszer minőségét, ez a lelke.

De van egy egyszerűbb megoldás...[#nyes]  
Itt a vigyor nagyon is fontos...(talán ötöt is betehettem volna)

A "felhasználó" elviszi az egész kupac "valamit" hozzád (Sneci-hez) és ...
Ez a "szolgáltatás" egyáltalán megfizethető?
... és a ha a szerkezetek nem működnek... akkor is be kell "szedned" a "felhasználótól" a "bevizsgálási" ...

A 9. pont lett volna egy Breakout board... aminek van egy LPT csatija... és kimeneti csatlakozók a szervó vez-hoz...
Még jó, hogy tápegységet nem kell venni hozzájuk:))

Elnézést, hogy ha valamilyen "buktatót" nem írtam le... kifelejtettem... mert még nem tudok róla :)

bmejdz9nu

Igen! talán :) Komplett encoder kábelt :)

Erről jut eszembe, még nem is tudom hol veszek encoder kábelt...
A gépkönyv erőteljesen javasolja az árnyékolt 5x2 sodort érpárú kábel alkalmazását!
Sőt... mivel ezek izegnek-mozognak az energialáncban nem akármilyen típus lehet tartós!
Nekem van egy 20cm-es darabom... na ilyen minőségűről még álmodni sem merek....:)

x4rhew5r3

Ahogy mondod...
Érdemes a vezérlő doksijában megadott azonosító szerint menni, mert az biztos. Hasonló, de nem biztos hogy belemegy. A név sem jelent biztos, mert pl. a Farnel "Micro-"-nak írja, de az ugyan ott elérhető gyártó pdf-je szerint már "Mini-".
Szállítás...
árat mindíg érdemes több helyen nézni, mert van ami itt olcsóbb, de más máshol olcsóbb.

Tme.hu: Lengyelországból, de van PayPal 3-5 nap.  
FDH.hu: Van ami itthonról, de van ami USA-ból. 2 nap. Lehet a Farnel.hu-tól 1 nap, de itt utalással vagyok regisztrálva. Az fdh a farnell budapesti "ügynök" cége.
Lomex.hu: Sok esetben a legjobb. Másnap.
retelektronika.hu: Másnap.
hqelektronik.hu: Van amiben a legjobb. Másnap.
soselectronic.hu: drága a szállítás

digikey-nél nem szoktam, arról én kérek infót.

A tévedés jogát fenntartom:)

x4rhew5r3

Igen, ezt is megbeszéltük már többször, de ez olyan mint az autó. Meg lehet venni 28millióért újonnan. Kihozza a kapun, már csak 18mill. Használja 2-3 évig, aztán már csak 3-4mill. Igaz közben 5-ször beledurrantott az ülésbe. de lehet hogy 24milláér bele is sz@rhat. Ki kell cserélni a huzatot.[#lookaround]

bmejdz9nu

Ha eddig rendeltem mindig a Lomextól volt... az a kevés...Ok. volt minden...
Lomexnak is van ilyen csatija?

A digikeystől rendelés:
1. Dombornyomott Hitelkártya kell hozzá (VISA vagy MasterCard)
2. A legolcsóbb szállítási díj kb. 30 USD... USPS-kell választani checkoutnál... és ekkor is Express Mail-al küldik csak! (EMS) pár nap...
3. Van egy 10USD-s "vámpapír kitöltési" díj a külföldi rendelőknek...  
4. A 10USD-ért jól megdolgoznak :)...nekem eddig mindig mindent "kezeltek" kb. 5% vám aztán +25% Áfa és 1400Ft vámkezelési díj...

Egy biztos... kicsiben keveset nem érdemes!
Egyrészt ilyen az árképzésük... ezt látni...
Másrészt a szállítási díj szinte konstans... meg a "buli" a hivatallal...

x4rhew5r3

Túloztam az arányokban:)
Nincs akkora kockázat, ha csak a pontosan azonosítható típust veszi. Ott van kockázat, ha típusszám végén más, vagy kiegészítő karakterek vannak.
Azt a csatlakozót meg 20 perc alatt a kezdő is megforrasztja.
Én sajnos nem vállalok ilyen jellegű szolgáltatást, mert akkor a szűkös hobby időm rovására menne. Abból meg nem engedek, így is kevés.

bmejdz9nu

Ezért jó a DC... az megy minden szinte mindennel ... :) Nincs elfelejtve... Csak most ez a "játék"...
Én - ha nem is használom - a léptetőknek is egyes felhasználásban látom/gondolom az előnyét...(Valamikor sokat teszteltem őket)
Azaz kis fordulaton a nagy nyomatéke néha jól jöhet...de ehhez nagy nyomatékú léptető motorok* és az ehhez szükséges nagy áramú vezérlők drágábbak* mint egy azonos DC szervó...

*Új motorokat (adatlaposakat) és új vezérlőket (adatlaposakat) összehasonlítva...

x4rhew5r3

Én is így értelmeztem, és kicsiben nem érdemes.
A Lomex tényleg nagyon jó, csak korlátozott a választék (lehet hogy ezért is tudnak jók lenni). Ilyen csati sajnos nincs.
De pl. az a 10mm-es csavaros sorkapocs az tme. Sajnos elég sok időt elvisz az alkatrész beszerzés. Az elején kezdtem kiépíteni azt az adatbázist, hogy ha ráteszem a kapcsolási rajzra, akkor más a beszerzési infó is meglegyen. Feladtam...az is idő

bmejdz9nu

Egyetértés... hogy is mondják? Sajnos neked is csak egy életed van? :)

bmejdz9nu

Ezekre az AC-ra... nem lehet "teljes körűen" rutin megoldásokat alkalmazni... tanácsokat osztani...
Kivéve ha valahol nagyon sok egyforma vezérlő és motort lehet szerezni... de az már széria...:)
Elveszi a hobbystától pl. az örömöket... pl. hogy én szerezzek ma egy 36pol csatlakozót :)

x4rhew5r3

Szerintem is, egy kicsit nagyobb nyomatékigény esetén a dc szervó olcsóbb lehet. És ráadásul nincs rettegés a tévesztést illetően. Nemrégiben valakivel végigszámoltuk ezt, és szervóval 2/3 áron kijön neki.

bmejdz9nu

Tudod eddig azt vallottam, hogy kicsiben a léptető olcsóbb... ez egy kicsit változott... :)

Biztos láttad Farkas Ádám kis gépét a talin...
"11w-os" SanyoDenki DC motorokkal ment...
Persze "áttétel" is volt valahol mert csak 1mm-es emelkedésűek voltak az orsók...
De... sokkal dinamikusabban ment mint egy azonos kategóriás létetős rendszer...
Olcsó kis motorok... és egy olcsó mini DC vezérlő... sokan megnézték...

Jó persze ez a gép nagyon kicsi volt... annyira kicsi hogy még "CNC gépszámba" sem vették...
Annyira kicsi volt, hogy Ádámnak "business" asztal díjat kellett fizetnie :))

x4rhew5r3

Igen, én is többször visszamenetem megnézni. Az asztal meg...:(
Akkor mi a hobbi

Riboga

Nekem teljesen egyformának tűnik a két csati és csak hasonló brandelés lehet mint az vezérlőknél :)