Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

etc77f5nr

Sokak nevében beszélek (remélem), ha azt kérem tőletek, hogy írjatok egy összesítést a lézerekről. Pontosabban a kék lézerről. Amit szerintem tartalmaznia kellene:

-Kapcsolási rajzok (kiegészítő áramkörök, bekötések pl TB6560-hoz, vagy egyéb vezérlőhöz, TTL, PWM)

-Programok (melyik mit tud, fix Feedrate, fix laser power, körülbelüli beállítások a 2W-os kékhez, Mach3 beállítások a programhoz/vezérlőhöz, tehát nem magának a programnak a használata, betöltöm a képet stb.)

-Pár tapasztalati leírás (pl levegő, milyen előtolás jó a 2W-osnak)

Természetesen nem kérek 50oldal tájékoztatót, csak úgy nagyvonalakban egy két móricka rajzal.

Előre is köszönjük :))))

Kelepeisz Lajos

Hú ez nagyon jó dolog lenne, csak sajnos ez igen nagy munka, de ki tudja.
Ötletnek jó.[#wink]

etc77f5nr

Tényleg nem 50oldalra gondolok. Pár rajz és vázlatosan leírva. Pl nem tudom hogy a ttl bemenetemet hova tudom konkrétan kötni a mach3 laser pluginnál. Gondolom a spindle kimenetre pl 16 pin. De egyéb mást nem. De talán a mesterek segítenek :) 555-s ic meg szerintem 100ból 90 embernél van otthon :) Ellenállásokat, meg kondikat pedig kilehet termelni az új 4K-s UHD tv ből ;)

hebo87

Bármelyik szabad portra kötheted, csak be kell állítani mach3-ban.
Régebben PSoft csinált egy kis segítséget, hogy kell beállítani, ebben a topicban lapozz vissza a 13077-es hozzászólásra.

etc77f5nr

Megvan! Már csak azért is szeretem azt az oldalt, ahol a hozzászólás van, mert ottvan pabló képe amit a naprendszerről csinált. Nagyon bejön!

hebo87

Egyébként ma akartam gravírozni G-ray-el egy szép nagy képet, 3000x2300 felbontásút így lett volna 30x23cm-es a kép.
Legenerálta a gkódot, 120Mb lett, mach3 6 percig gondolkodott mire betöltötte, és végig se ment 1/3nál lefagyott az egész, piszok idegesítő. Újraindítani meg nem lehet pontosan.
Nálatok is sokszor fagy a mach3?  
Egyébként rá kellett jönnöm nem bírja a gép a nagy sebességet, muszáj lesz visszavennem hiába bírná a lézer, mert a hirtelen fekete-fehér, lassulás-gyorsulásoknál homajosodik a kép.

etc77f5nr

Mach3 nekem is szenved ilyeneken. Én is csináltam egy Gkódot 102mb, de felejtős, hogy a mach megeszi.. Még linuxcncsem. Gyors sebességváltásokhoz sem túl jó, hiába veszem le a kernelt 25000hz-re, csak szenved, mert nem bírja a gép. 2.8Ghz P4 1 giga rammal.

Gyati

sanyi84

Linuxcnc az egészet a memóriába tölti, és szerintem nem kódot, 2-4 giga ram kell neki, ssd meg persze jó alaplap. Azért az nem egy felejtős rendszer ... Valószínű rábírható akár kép alapján gravírozásra is, mondjuk kell hozzá egy trükkös "4. tengely" amin csücsül egy encoder-digitális potméter vagy egy igen jó potméter. Majd ha  időm engedi...

xfg6v697j

Ki kell kapcsolni a machban a szerszámpály kijelzését,és máris nem fog lefgyni,és hamarabb is olvassa majd be a kódot.
A nagys gyorsulások lassulásoknál csak az számít,hogy a machban mekkor agyorsulá lassulás bvvan beállítva.
Náűlam 5000-10000 gyorsulás.
És a sorelőreolvsást is lehet 200 főlé is írni nyugodtan.
Amúgy meg a G-ray-el generált kódokat legjobban a mach3.043.062 ,és a 3.043.066 tudja végrehajtani.

hebo87

Kikapcsoltam, toolpath-el már betöltésnél kifagyott. Egyébként most 700_7000_15000 értékekkel akartam gravírozni.
Most G-ray-hez 15000mm/min sebességet állítottam be, mert ha csak 5000-et akkor g kódban hiába van magasabb érték nem megy ennél feljebb. Gyorsulás az fix 8000mm/s2 körüli a 25khz kernel sebesség miatt, vagy ezt lehet növelni 35-45khz-re is?  
Sorolvasást is 400-ra lőttem be és .066-os verziót használok.  
Most olvastam, hogy mach3-nak 10 milliós gkód sor limitje van? Mert amit most gravírozni akartam 13millió soros volt.

xfg6v697j

A 10 milliós G kód sor limitről én is hallottam.
De, akkor is legalább addig meg kellette volna csinálnia.
A kernelfrekid nagyon alacsony,nem is tudok olyanról aki ilyen alacsonnyal használná,hacsak nem demo módban.
Már én is etettem meg a mach-al ilyen nagy Gklódot,nálam nem jelentkeztek problámák.

3z4pi4rei

Emlékeim szerint nekem is 25-ön van a kerner... Béla bátyám, jól emlékszem?

PSoft

Jól emlékszel!

Ha azóta nem "piszkáltad" akkor ott kell hogy legyen.:)
[#wave]

etc77f5nr

G-ray-hez vagy Dot-G-hez simán mehet a kernel freki feljebb. Én 100khz-en használom és a reliefmarásnál, ahol szintén nagy Gkód van még nem volt gond. Azért vettem le 25khz-re, hogy megnézzem a S kód változásánál lesz e különbség, de nem ugyanúgy darál.