Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

etc77f5nr

Próbáltam egy régebbi plexinél, de nem akart működni :( Itt nem a kinézet a lényeg :)

u3xrz0cut

etc77f5nr

Ebből a csinos lapátból van egy jó marékkal :) 45mm az átmérő és 11mm vastag. Debrecenbe viszek és dobálom majd a közönségnek :) Ha kell valakinek írjon.

vvvsmkgjx

u3xrz0cut

etc77f5nr

Rendben :) Egyébként nem tudom mihez készült, Bosch valamelyik gépébe, lehet hogy morzsaporszívó. Elhoztam pár "selejtet" ami ütött pár század mm-t. De csak tengelyre felrakás kérdése és nem üt. Tengely furat átmérő 3mm lapolás 2.2mm.

etc77f5nr

Motort egy akksis fúróból szedtem ki régen, nem a legjobb a célra, de 12V-on nem melegszik és nem is hangos. BLDC modellmotorral lehet jobb lenne. Viszont 12V-on szépen szív. Lézerhez akarom feltenni a gépre, hogy elszívja a füstöt, ha fát égetek. Még az elejére kell egy "tölcsér", ahol kifújja a levegőt egy csövön a szabadba.

u3xrz0cut

Nekem is van "döglött" aksis fúrógépem, de inkább egy menetelőgépre tartogatom. M6-ig rézbe. Még mielőtt kikezdenének....Nagyon sok M3-as menetet fúrok rézbe.

hostya

Szép lett.

Nem akarok ünneprontó lenni, de nekem úgy tűnik a képek alapján, mintha ehhez a járókerékhez a "csigaház" tükörképét kellett volna elkészíteni.
Így is működik, de a tükörképpel sokkal jobb lenne a hatásfoka...

s2k5ycubj

Én azokat külső aksiról használom kábellal,a saját aksi halála után még meglepően sokat működnek. És igen a menetfúrás egy ilyennel nagyon hasznos funkció. Egy 12V 17AH aksit használok 2.5-es kábellel.

u3xrz0cut

Én is külön tápról írtam, vagyis nem. De a lényeg, ha jó lenne az aksija, akkor még fúrógépként üzemelne.

etc77f5nr

Nekem is volt egy fura érzésem, ezért tükröztem... Nem kellett volna, megnéztem a morzsaszívót abban ellentétesen van. De miért jó az ellentétes forgásirány?... Szerencsére egy kis alakítással megtudom fordítani a motort. Érdekes, hogy ha ház nélkül járatom, akkor nem szív semmit, csak ha ellentétes irányba forgatom..

000000000

Jó a megfigyelésetek  :)
valami hülye centrifugális erő, áramlási törvények, stb okozzák.
Valóban, fordítva gondolná az ember, hogy legalább "kanalazza" a közeget  :)

etc77f5nr

Próbák alatt, úgy szívott :) Ha másik irányba forgott akkor csak hangja volt :) Meg ránézésre így volt logikus :) Plexi van még csak az egyik oldalt kell megcsinálni :) Gépídőben az egész kb 30perc, de utána takarítani... :D

000000000

Nem a forgásiránnyal hanem a csigaház irányával van a probléma, pont a tükörképe kellene. (a háznak a forgásiránnyal megegyező irányban kéne növekedni)  
A centrifugál ventilátorok lényege, hogy a lapátok ívén felgyorsítja a levegőt majd ezt a csigaház sebességből nyomássá alakítja a folyamatosan növekvő keresztmetszetével.