Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

HJózsi

[#eplus2][#eplus2][#eplus2][#eplus2][#taps][#taps]

bmejdz9nu

Na nem csinálunk csevegőt! Mindjárt nyitok egy HBM WM20-s marógép topikot [#vigyor2]
Hátha tömegesen veszitek :)

robroy007

ennyi pénzért nem is rossz szerintem még ilyen euro árak mellett is

ahol gyakorlaton voltam ott is hasonlóak voltak csak zöldesszürke színben azok 800 eFt-t értek + 300 az útmérő és csak egy irányú előtolással

gratulálok hozzá

bmejdz9nu

Remélem... Sajnos az Optimumnál egy ilyen "súlyú" gép 2x pénz...
Tegnap fizettem...
Ma terhelték be a kártyámat... gyakorlatilag (PayPal-al fizettem)... (1 nap mire terhelésbe ment az összeg) +30.000Ft volt a veszteség :)
Na ilyen stabil a forint.

bmejdz9nu

Mi a különbség a 30-as szerszámbefogatások között?
SK30; NT30; BT30... stb... Mindegyikre M12-es behuzást írnak... árban viszont különböző elérésűek...

Farkas Ádám

Ha megjön szólj és segítek becipelni (majd szórom előtted a csapágygolyót:)

kmajer

egyszerű házi praktikák:
-házat befűteni, gépet lehűteni,  
-gépet forró vízben kimosni
-WOODOO
-szétszerel...
csak leér a szentélybe  valahogy

j3rx6bsjd

http://www.haimer.de/pdf/2008_Werkzeug_D_GB.pdf" TARGET=_fnew>Itt rögtön az első oldalon látod a különbséget,a nyakánál más a kialakítás az SK-nak és más a MAS/BT-nek a HSK meg megintcsak teljesen más.Elvileg a gép doksijában benne lesz,hogy melyik való bele.Bár ha nincs szerszámcserélő csak behúzószár akkor kis reszeléssel akármelyik 30-as jó bele.

kmajer

SK40-BT40 között a szerszámcserélő villa kialakítása és pozíciója a legfőbb különbség.
Fontos a főorsód megvezető "reteszeinek" (ennek kell a nyomatékot átvinnie a szerszámtartóra) a kialakítása is!
A gépkönyvben biztosan bent lesz a pontos típus.
Hagyi gépen kézi cserénél ezen kívül szerintem semmi fontos különbség nincs.
EU-ban elterjedtebb az SK kialakítás.

000000000

Kérdés:
mivel a kúp azonos, be lehetne húzni mondjuk egy sk30-ba a sk40-et, csak kilógna egy picit?

kmajer

behúzni belehet, de dolgozni :) csak akkor, ha a nyomatékátvitelt is megoldod, az SK kúpszöge túl nagy hozzá, hogy arra alkalmas legyen(nem Morse-kúp ugye...)
és akkor is csak nagyon kicsi terhelés mellett.

Személy szerint én soha nem tenném.

000000000

Más jár a fejemben, köszönöm a választ!

vthgizrff

Ezt most komolyan mondjátok, hogy az a lehetőség, hogy el kell fordítani a fejet és akkor már rögtön elfér alatta a görgő még senkinek nem jutott eszébe?
Persze lehet össze vissza kenni zsíral mindent, az is jó [#eplus2]

4um5b65d

Akkor viszont szélességben nem fér el.......
[#nyes][#nyes][#nyes]

HJózsi

Hűtőfolyadék keringetője is van ... ezt sem kell kiépíteni... remélem fogod használni ... ;)