Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

tjf0wf46d

Egyébként még nem jött meg a gép... Az OPTIMUm csütörtökön átadta nekik a cuccot, a pénteki kiszállítást jelezve. Péntekre igérték, én kivettem egy nap szabit, délben hívtam őket mikor jönnek mert egész nap nem akarok bent ülni... 2 óra hívogatás után, kerülő úton felvették a telefont! A diszpécser megkérdezte a sofőrt, és azt ígérte 17 óra körül jön! Nem tette... Ma megkapják a magukét! Felháborít, egy telefont sem ejtettek meg! Nálam ez elfogadhatatlan! Ez a csoda szállító cég a ROAD PARCEL... Na, én többet ezekből nem kérek! Esetleg kiszámlázom nekik a mérnöki napidíjat... :)

Üdv.

bmejdz9nu

Az enyémet is a Road Parcel hozta a helyi kereskedőhöz... és minden passzolt...

Egyébként... BF20 Long...  Mennyivel drágább a hosszú kivitel a rövidhez képest?

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/BF20%20marogep%20es%20Tarsai/Extender/" TARGET=_fnew>Nekem rövid van és csináltam ezt az Extendert hozzá... (képek)
Ezt golyósorsó tekeri és egy THK35-ös linár az alapja... nagyon pontos... saját magát marta síkba és körbe!
Sőt az Extendender-el többet tud hoszban mint a "Long" BF20...  
Sőt az alap asztalt is mozgatva több mint egy méteres anyagot is meg tudok munkálni egy befogással...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/BF20%20marogep%20es%20Tarsai/Extender/BF20_Extender_18.jpg" border=0>

Ezt a megoldást persze bármély géphez meg lehet csinálni... nem csak BF20-hoz...

tjf0wf46d

A Long verzió 39.000 HUF-al drágább... Lehet előbb, vagy utóbb nekem is golyósorsóra kell átbütykölni. Hamarabb is felhívhattad volna én kis tudatlan figyelmemet erre a tuningolós lehetőségre... :( Esetleg ez így jóval drágább lett volna!?

000000000

Szia Péter!
Az Extendert sima THK35-ös vezetővel építetted, vagy a szélesebb tipussl? Mi a tapasztalatod vele, nem rezonál be maráskor, elég egy vezető? A következő gépemet, ami teljesen acélból lesz építve én 35-ös Hiwin vezetőkkel szeretném megépíteni. Tudsz ennél jobb vagy olcsóbb forrást?
A THK és a HIWIN között van lényeges különbség minőségben és árban?Az Ebay-on mennyivel olcsóbbak?

000000000

Nem vagyok vak, csak nem tudom most letölteni a táradat, nem megy.

bmejdz9nu

Ebben a topikban is volt már szó és kép róla!
Sőt a németek a saját fórumjukon is kitárgyalták a "művemet" :)
És ez nem egy kényszermegoldás... talán nem olcsóbb... de!!! nagyon pontos (golyósorsó + golyós vezetés) igazán precíz munkákhoz...
Mível saját maga marta síkba = referencia felülete van...
Mível maga marat körba az aszztalt referenciául szolgál a munkadarab "tájolásához"... (pl. párhuzam marás stb.)

bmejdz9nu

THK35-ös van rajta. Amint látod a kocsi szép nagy, alíg fér el a BF20 asztalán :)... nem is rezonál persze...

HIWIN tökéletes...árban és minőségben is!  
Nem veszek már lineáris egységeket az Ebay-on mióta a "MegNemNevezhető":)cég forgalmazza ezeket... pont méretre és szerintem jó áron...
Ebben a témában már az Ebay a múlté...

A következő nagy gépem (majd a gravír után) szintén 35-ös linárokkal lesz... már minden megvan hozzá az utolsó csavarig... 1250x450mm) T-nutos, golyósorsó (40mm-es átm.) stb...több száz kiló alu...

000000000

Köszi, én is nálluk vettem 35-ös Hiwin-t,eddig még nem volt a kezemben ilyen, de nagyon tetszik.

tjf0wf46d

Megjött a BF20L. Kissé meglepődtem, hogy műanyag a motorház teteje... :/ A digitális úthosszmérőt lehet valahogy nullázni? Az illesztés pontatlansága miatt ahogy elkezdem hajtani a kart, 0,86 mm-t jelez és csak ekkor kezd megmozdulni a szerszám... Esetleg ezt mindig kalkuláljam be? Engem zavar. A fel elfordulás mérő szögmérő skála mozod, és alapból 80°-ot mutat. És ehhez hasonló pontatlanságok.

Mit tapasztaltok, mire kell figyelni még "zermelés" előtt? Érdemes átnézni-belenézni a gépbe, az esetleges forgácsdarabok miatt? Átzsírozni-olajozni a rendszert?

Üdv.

tjf0wf46d

Bocs vacak a klaviatúrám ezért vannak betű elgépelések... :(

7vpav5d32

Ennyit a Német meósról. Valószinűleg csak egy németül 4 szót beszélő Kínai.[#vigyor2]
 Ugyan abban az üzemben készül mint a többi, mitől lenne ez más a színen kívül?

hje3wyntn

Hali! Az úthosszmérőt akárhol nullázhatod, szerintem akkor érdemes, ha érintőt vettél az anyagon. Ha a kar alaphejzetben van sose fog nullára visszaálni a kijelzőn, mert a főorsó csapágyház felötközése gumigyűrűn történik. De ennek nincs jelentősége. Nézd meg az úthosszmérő végén lévő két kis imbuszcsavart, nem-e fellazult. A skálát, ha már a fejet beállitottad merölegesbe indikátorórás módszerrel, rögzitsd valahogy. Nekem nem voltak ilyen gondok vele, bár én is csalódtam egy kicsit az illesztési problémák miatt. Én Németben vettem. Hát van rajta pár dolog amit átalakítgatnák, pontosítanák rajta.
Üdv

hje3wyntn

Engem még az zavart nagyon, hogy terhelésre forgácsolás közben felpörgött a főorsó motor, tehát a beállitott fordulatszámot mindig emelte, nem kicsit. Gondoltam a nyomaték szabályzása nincs jól beállítva, igy a kapcsoló dobozban lévő panelon találtam egy "Torqe" feliratú trimmert, és beállítottam. Azóta szépen egyenletesen forog terhelés alatt is.

tjf0wf46d

Köszi az észrevételeket, figyelni fogok rájuk! :)

Üdv.

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.de/Fraesmaschine-WM-20-Digital-NEU_W0QQitemZ380093751739QQihZ025QQcategoryZ32893QQtcZphotoQQcmdZViewItem" TARGET=_fnew>Ilyen marógépet rendeltem a németektől...

Persze nyugodtan megírhatja mindenki, hogy jobban jártam volna egy használt maróval ennyi pénzért...

(szállítás csak 229 Euro Magyarországra - kényelmes is vagyok:)

A döntés alapja...
Ha már a (120Kg-os) BF20 helyett egy nagyobbat veszek akkor akkor már legyen...
Persze nem akartam több tonnás szerkezetet mert hobbysta vagyok...

Előnyöknek tartottam számomra:
- SK30-as befogatás. (gyors csere lehetőség)
- DRO megoldva, szerelve gyárilag.
- Előtolás motorizált. (3db)
- viszonylag már elfogadható munkatér (persze ehhez is csinálhatok extendert mint a BF20-hoz)
- Központi kenés a vezetőknek és orsónak.
- 10 fokozatú mechanikus váltó (majd persze egy frekiváltót is kap)
- Hűtőfolyadék kezelés.
- "Bridgeport" jellegű eltendezés. (univerzális) persze még egy-két dolgot nem tudom miért van...:)
- Pont befér a műhelyembe :) (remélem)
- Vettem már HBM dolgokat és ok. volt...

http://www.hbm-machines.nl/comasy/templates/product.aspx?contentid=237&productid=2906" TARGET=_fnew>Itt is egy link...:::: http://www.kapaza.nl/Bouwmateriaal/Draaibanken/12570294/HBM_WM_20_3_DRO_Freesmachine.html" TARGET=_fnew>és itt is egy link... http://www.cnc-steuerung.com/product_info.php?products_id=118" TARGET=_fnew>A német CNC stuerung is árulja...(link)

http://m-h-s.homepage.t-online.de/shop/images/WM%2020.jpg" border=0>