Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

ii5d35wcx

Az biztos ! Sok munka volt. Mindegyik gépről készült 500-1200db fénykép, A szét és összeszerelésről.cserélt és felújított alkatrészekről.

ii5d35wcx

Pl. a lakatszekrény stb

svejk

Nem tudom a 75 mit takar a nevedben, de azt kivánom, hogy tudd még sokáig csinálni ezt a munkát és legyen örökösöd aki tovább élteti a műveidet!

ii5d35wcx

Sajnos nem a születési évem , hanem az érettségi dátumom a szolnoki Gépipariban. Majd utána a főiskola.De ott tanultam meg majdnem mindent, amiért a föiskola nem volt megerőltető.Jó emlékeim vannak. Az örökösöm , még három éves.Sokáig kell élnem , hogy betanítsam.

ii5d35wcx

Ja ! És nagyon köszönöm!

drehás

Szevasz Sándor!
Lehetne tudni a gépfelújításaidról?De legalább a festés előkészítésről,festékről röviden.Pld a régi festéket levereted öntvényig?A prizmákat is látom hogy felújitottad,de miként?
Ha másokat nem érdekel ,szivesen olvasnám magánban is.
Köszönöm.

js44ksuki

Mégegyszer köszönöm az infókat már meg is rendeltem egy útmérőt. Gratulálok a felújításokhoz. Nagyon szép gépek. Sok szerszámgép felújító cég nem végez ilyen precíz munkát.

RogerCo

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy az alábbi KREBS egyetemes marógépen a géplábból az emulziót hol lehet leengedni?
Van egy ilyen gépem, és eddig nem volt rajta szivattyú.
Ma nagyjából kivakartam a géplábból a beleszáradt mocskot.
De át szeretném mosni.
amennyire alá láttam nem láttam semmilyen csonkot.

Gondolom üzemszerűen is le kellett időnként engedni az elöregedett emulziót. [#conf]

Köszi:
Roger

ANTAL GÁBOR

Nem ismerem a konkrét típust de sok olyan géppel találkoztam ahol ez nem volt megoldva   ( Orosz maró , fűrészgép, eszterga )  Én ilyenkor előveszek egy korábban csinált vízsugárszivattyút amit rákötök egy csapra és azzal kiszívom  A szivattyú előnye hogy mindent visz ( emulzió, trutyi , levegő stb , Ha eldugulna akkor a nyomóvezetéket elzárom és visszaöblítek ..
 Tudom a következő kérdés az az lesz hogy küldjek rajzot ... Elsőre azt mondom hogy kb akkora a szivattyú mint amit a laborokban vacuum előállítására használtak ( ugyancsak a csapra kötve )  
 De egy vacuumszivattyú is megteszi de kell egy előtét edény .. Terepen szoktam ilyen módon vízmintát venni extrém kis átmérőjű kutakból  ( olyankor egy speciálisan átalakított ( koaxiális csatlakozású ) pezsgős üveget használok . ( fontos a láthatóság )

drehás

Szia!
Nekem Strigon ME1000 van,és abban sincs megoldva a leeresztés,mint ahogy sok más gépben sem.
Én minkét oldalon a lábban fúrtam 27x1,5 menetet ,esztegáltam bele menetes dugókat,így azóta a mosás könnyen megoldható.

ii5d35wcx

Sziasztok ! Ez lenne a legjobb megoldás a leeresztére, mert az én M1 marógépemen sem volt, leeresztő csavar.Mivel én teljesen szétszedtem a gépet, akkor jöttem rá,hogy olyan labirintus az egész láb, hogy képtelenség egyszerűen kiöblíteni.Meg mi oldja fel az olajos-vizes bázist? Mivel a gép szét volt szedve ezért én az egész talpat kiégettem gázperzselővel. A régi festék is lejött meg a talp is tiszta lett.Utána én külön tartályt csináltam a gépre. Én nem töltök egy gépem vázába sem emulziót.

dtb

Sose értettem, miért "lakatszekrény" a neve?

ii5d35wcx

Ez még a magyar ipar kezdetére tehető. A Német és Csehországból letelepedett, mérnökök szakemberek német szavainak a fordítása. Pl.Schlosskasten -ből lefordítva lakatszekrény. A szerszámgépek részeinek nagy részének a neve német fordítás.

Schlosskasten

Üdv: Sándor

RogerCo

Köszönöm mindenkinek !
A megoldás az lett, hogy fúrtam az elejére a tartály aljához egy 25mm-es lyukat, abba vágtam 3/4"-os menetet.
Nekem a Brigeciol beválik. szépen oldja fel a beleszáradt mocskot.
Holnap majd veszek, mert csak egy 1/2L volt itthon.

RogerCo

Teszek fel egy képet a mai eredményről.
A 1/2L Brigéciol ennyire lett elég.
Szépen felhozta a mocskot. fém tiszta már helyenként.
Holnap veszek még Brigéciolt és egy 3/4"-os dugót. Az nem volt itthon ;)