Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

m6j2vsrdz

Nem kell szabadkozni. Ha összefutunk meghívlak egy sörre [#kacsint]

m6j2vsrdz

Nem, dehogy. Kezdő amatőr cnc-s, hobbysta. Szeretek barkácsolni, ennyi.
A bipoláris bekötési probléma épp jó volt arra, hogy átnézzük az irodalmat és szembeállítsuk a gyakorlattal.
Török Tamástól van két Vextám, unipolárisak. Na azokon lesz a puding próbája. Mivel fele félvezető kell a vezérléshez)fele hibalehetőség), elvileg maradhatnak unipolárisak is. Majd kiderül.

svejk

Pedig olyan szöveget eleresztettél, hogy felét sem értettem, pont úgy mint néha a suliban :)))
No persze ez az én hibám, többször elolvasva érthető az.

svejk

Anno én is unipolárissal kezdtem, aztán rögtön belecsöppentem a szervoba.
Néha-néha beesik egy-egy léptetős kérdés, vagy eszköz, próbáltam már sok fajta vezérlőt motort, de nekem azért az a frenetikus érzés nem jön le a bipolárisok kapcsán sem.
Oké hogy nagyobb a nyomaték a bipolban, de az esés ugyan úgy meg van és ezt nem lehet könnyen orvosolni, főleg nem annak aki mach3-at használ.

Van 2x2 Vexta 5 fázisú szettem, az már azért elmegy, de a start stop frekije annak sem magasabb sokkal.

PSoft

Térjünk még vissza ehhez az uni/bi-poláris bekötéshez.

© svejk #630-as harmadik linkjén vannak ábrák is.
A 4.ábrán mutatja az uni,és bipoláris motorok tekercseit.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Vegyes/Unipol%e1ris%20%e9s%20bipol%e1ris%20tekercsel%e9s%fb%20l%e9ptet%f5motorok.JPG" border=0>

Az ábra szövege:

4.ábra Unipoláris és bipoláris tekercselésű léptetőmotorok

Ha a bal oldali unipoláris motort úgy kötöm be bipolárisnak,hogy a középkivezetést üresen hagyom,akkor hogy alakul a két tekercsfélben az áramirány?
Nincs valami ellentmondás a bal oldali ábra tekercselési irány ábrázolásában bipoláris használatnál?

svejk

De van, hibás a rajz.
Ez az internet átka, a tudást (információt) ma már könnyű megszerezni, de nehéz kiválaszatani a helyeset.

svejk

Ez pl. megint olyan dolog, hogy én az életben nem láttam volna meg a hibát mert automatikusan a helyesre gondolok.

besirkyjh

Szia

Van hiba , a rajzban , erre akart kilyukadni Danibá is , de ilyen léptetőt a büdös életben nem láttam még de szerintem más sem ( 6 vezetékesben ami belül nincs összehidalva ) :)

jani300

Nincs valakinek rendes tekercselés rajza , léptetőről ?  Egyre csak bonyolódik ,mikor már értené az ember :)) Még a tekercselése is kétszínű ! (a zománchuzal)

rbbhbyvfs

Az pont jó, ha két színű, mert ha jobban megnézed párhuzamosan fut az, amit parallel kell kötni. 6-ből így lesz 4 vezetékes.
Azaz egyszerűsítve: a tekercsen 2 párhuzamos drót van feltekerve, de a végei máshová kötve, így lehet megoldani az ellenkező irányba való átmágnesezést, ha a drót másik vége fix.

svejk

Elkaparom magam ha újra kezditek :(

Fórumba írás helyett vedd elő a vacak léptetőidet és gyakorolj!  
[#nevetes1]

jani300

Nagy buli volt ez a két nap. De tényleg tisztábban látok .  Szerinted honnan tudom hogy kétszínű ? :)) Még Ti sem tudtok mindig megegyezni :) De igazad van gyakorolok . [#integet2]

rbbhbyvfs

Én is épp ezzel szórakozom, 3 már megvan a 6 motorból, amit át kell kötnöm. Ráadásul ezek 0.5Nm-es Nema17-es motorok, 0.2-es huzallal tekerve.

000000000

Óóó, basszus! Mi van itt? Kicsi nem vagyok itt, és lassan előkerül az, az állat is ami nincs.  
Aminek olyan hosszú nyaka van, hogy lelegeli a fák lombját. Jaj, istenem!

PSoft! Most méé hozol ide hülye képeket?  
Írogattok a Janival, össze vissza. A helyett, hogy csendben méláznátok otthon, hogy most mivan:))

Azért csak súgom. Érdemes, figyelmesen nézegetni a rajzokat, a menetirányokat, és a pöttyöket, ha ki vannak rakva.  
Erre biztattam eddig is mindenkit.

000000000

Az volt a tervem, előkeresem azt az 5-8 évvel ezelőtti 6 kivezetéses motoromat, vezérlővel. Amivel annak idején kísérleteztem.  
Le, akartam videózni, hogy is vannak vele a dolgok. (De még nincs veszve.)
Akkoriban, egy ideig mindenféle motort és vezérlőt próbálgattam, mindenféle összeállításban.
Variálva feszültségekkel és mindennel, amivel lehetett.  
Mert tudni akartam, mire figyeljek a későbbiekben. Meg is szereztem a szükséges tapasztalatokat. Melynek, nagyobbik részét, már alkalmanként megosztottam itt a fórumon. Sokan már azt se tudják, az, az infó tőlem indult.  
De, ez egyáltalán nem érdekes.  

Mondok egy most előkerült példát is. Talán, megint kavarok egy kis vihart.
Kb akkoriban írtam a fórumra ezt a vezeték összekötős, tekerős vezetékkereső technikát.  
Amit most a Józsi bemutatott. A pontos dátumra nem, de arra például emlékszem, hogy ő akkoriba volt kezdő fórumos.  
Sokan másokkal, ő is örömmel fogadta ezt az egyszerű technikát. Biztosan visszakereshető, ha valakinek van türelme hozzá.
De, ugye, a ma születettnek, és új fórumosnak minden új.  

Na, jöhetnek a károgók is.
A hozzászólók mellett.