Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Általában két megoldás van.
Az egyik az olcsó, aminek a végeredménye kétes és néha sokkal drágább is.
A másik meg tuti kész megoldás.
Egyszerű megoldásnál fogsz egy fém lapot amire vagy alakzáras vagy ragasztott megoldással rögzítesz egy szigetelő réteget és a maró és a fém lap közötti kapcsolatot veszed érintőnek.
Egyik hátulütője hogy segédtápot kell alkalmaznod hogy az optocsatolót meg tudd hajtani, de kihagyhatod ha nem félted a pc LPT portját.
A másik probléma vele hogy nem rugalmas és ezért ha túl kemény az érintkező felület a maró élének pikk pakk sanyi, főleg egy lomha gép esetén.  

xkbv3nx0d

közben rájöttem, hogy igaz a régi mondás... gugli a barátom...

mach3 touch plate

ha általában sokmindenkinek megfelel, nekem is jó lesz... nem mindegy, hogy 300ft vagy 20e!

000000000

http://cockrum.net/cnc.html" TARGET=_fnew>cnc Z magaság.....
az érzékelö lemez vastagságot visza kell voni a szerszám magaságbol!:)
enél olcsobb/ egyszerübet ugysem találsz ......

xkbv3nx0d

én is ezt nézem pont:)

000000000

http://www.robocnc.nl/?p=1699" TARGET=_fnew>vagy ha 3D verzios kell.........:)

bjam28

Bakker! Sohasem gondoltam volna hogy egy testékszerből CNC alkatrész is lehet :)

xkbv3nx0d

ez működik számomra elfogadható módon... és pillanatok alatt be lehetett állítani mindent hozzá

RogerCo

Szevasztok!
Valamit elb@ltáztam a Mach-ommal, és nem jövök rá mi az.
Billentyűzetről egyik tengelyt sem tudom mozgatni. A monitoron sem számol a DRO. A bill. jó. Ugyanakkor a motor tuningnál a fel le nyilakkal szépen megy a motor teszt.
Valamikor régen amikor utoljára használtam a gépet akkor a(z) JOG MPG-vel játszottam.
De most azt is végig nyomogattam, és semmi.
A scan kódok jók, ha másik billentyűt adok meg sem csinál semmit.
Segítsetek :)

Köszi:
Roger

000000000

Kapcsold át JOG MPG-röl kézi mozgatási módra
Melyik scren-t használod mert a profi 21-nél F3 aztán JOG MODE vagy contol J

RogerCo

Megvann, köszi.
Csak valamiért nem volt "szimpi" hogy bevan kapcsolva a JOG és pedig ha az kivan kapcsolva, akkor nem megy... :)

ROger

xfg6v697j

encoder indexjele+végálláskapcsoló+mach hogyn hozható össze?
szervos gép végállását kéne összehozni ugy,hogy felhasználom az encoder indexjelét.

000000000

Ezt a megoldást gyári gépeknél alkalmazzák, de ez 100%-os ismétlődési pontosságot biztosít.
Görgős kapcsolót szoktak használni és hogy ne zúzza péppé egy trapéz alakú bütyökre fut rá a görgő.
Így maximum a legrosszabb esetben is csak lefut a bütyökről és a kapcsoló életben marad.
Az index jelet meg a végállás kapcsolót sorba kötve kellene megetetni a mach-al.  
Esetleg két bemenetet használva mikor ráfut a végállásra lelassítana és onnan kezdve várná az index jelet a sorba kötött kapcsolóról (két körös).

xfg6v697j

a kettes megoldás tetszik inkább.
de hogyn tudnám a sebességet csökkenteni?
figyelném a végállást és amikor bekövetkezik az esemény lejebb venném a feedrate százalékot?
kérdés , hogy a brianok végrehajtása van e elég gyors.

Rabb Ferenc

A sorbakötés nem jó, mert akkor minden index jelnél vagyis minden motorfordulatnál végállást jelezne. "ÉS" kapcsolatba kell hozni őket. Ekkor ha a végálláskapcsolóra már ráfutott, ÉS az index jel is megjelenik, akkor van a pontos végállás.

xfg6v697j

lassításra jó lehet amit írtam?