Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

lari

Van arra lehetősség mach turn-ben, hogy egy alkatrészprogram futása közben felülbíráljam az előtolás sebességet, akár negatív akár pozitív irányban?

KoLa

Igen! tanulmányozd át az OEM kódokat! ha nem találod szólj! nekem megy a plazmán!  
majd visszakeresem a szerkesztőben!

KoLa

Gondolom megy a Turn-ben is!

Erről most beugrott egy régi problémám amit végülis, tudok kezelni!
Arról van szó hogy a Mach3 a fordulatonkénti előtolást nem kezeli jól!
Gyakran írok kódokat úgy hogy a Mach3 varázslóit használom s aztán mentem, txt fájl-ba!
Sok hiba van bennük! főleg, ha aztán kivágok egy részletet és beillesztem egy másik kódba!
Van úgy hogy az M30, a végén ki sincs írva a kódban!?
Milyen információkat tartalmazhat még rejtve egy txt fájl amitől a mach3 megbolondul?!
Van egy visszatérő problémám amit sikerült már megoldani!ez pedig az hogy, (esztergálásról van szó!) én az előtolásokat fordulatonként értelmezem!így a kódokban G95-t használok hogy tudjam mire kell számítanom!!!
Igen ám' de a Mach3 nem a beprogramozott  F 0.2 -vel kezdi a műveleteket hanem kb. a felével!
Míg egyszercsak bevágja a valódit!
A megoldás egyszerűnek tűnik de nem az! - ha megnyomom az FHold gombot akkor ugye megáll! Ha ekkor beírja a DRO-ba a programozottat, és utána Start-l megy, minden OK!
Van olyan txt aminél ha megnyomom az Fhold-t a DRO nullára áll! A start-ra folytatja tovább nagyjából fele előtolással!Tehát az eltérés nem vátozik! megy tovább kénye kedve szerint, lassabban, míg meg nem gondolja magát!
G94 esetén ezek a gondok nincsenek! stabilan tartja az előtolás értékét ! Csak ugye ez nekem nem megy fejből!:(

000000000

Van úgy hogy az M30, a végén ki sincs írva a kódban!?
nincs enter M30 sor után!

KoLa

Na látod ezt most nem tudom!
Ha kézzel írok kódot, és az M30 után entert nyomok akkor még nincs vége?

000000000

de akor látja a mach3 az M30 parancsot!
sajnos adig nem amig nem nyomsz egy enter sokszor szivatot meg.....

000000000

Ezt én is megtanultam, azóta két entert nyomok.

wcsxp0uxa

Jó reggelt kívánok!

A szöveg file tartalmaz nem látható karaktereket is .
Az ASCII kódtáblán megnézheted őket.
Általában ezek vezérlő karakterek ,a képernyő tartalmát kezelik szerkesztik. Első megérzésem alapján, a Mach3-varázslatok során "hozzácsapódnak" a program kódhoz.Amit az értelmezője megfelelően kezelni tud, de a jegyzettömb már nem.
De elképzelhető más okok is.

lari

Akkor szólok jó? :-)

lari

Mi lenne, ha a jegyzettömb helyett Wordpadot használnál? Én is jártam már hasonlóképpen és a wordpadba másolva rendben volt a dolog....
Persze nem biztos hogy igazam van, lehet, hogy nem egyről beszélünk de egy próbát megér....

000000000

Ki kellene próbálni más egyszerű szövegszerkesztőket, pl. http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/notepad---v5.html" TARGET=_fnew>notepad++ nem biztos hogy ez megoldás a problémára de ezek az általában ingyenes forráskódok szerkesztésére irt (kifejlesztett) programok elég sok (más felhasználási területre is) hasznos funkciót hordoznak magukban.
Van amelyiknél beállitható hogy sorvégnél vagy csak #10 vagy csak #13 karaktert használja vagy mindkettőt ill. hogy ezeket milyen sorrendben és van amelyiknél beállitható hogy megjelenitse (ez hasznos lehet más programmal létrehozott állományok megnyitásakor). Sok ilyen egyszerű de nagy tudású  program létezik, ki kell próbálni párat.

000000000

Még egy fontos dolog, az állomány elmentésekor nem mindegy mibe mentünk. Az egyszerűnek tűnő txt-nek is van több változata pl. mach, dos, tab elválasztású, stb. ill. szerkesztéskor a hosszú sorok törésének kikapcsolását akkor is ha csak 5-10 karakteres soraink vannak.

KoLa

Köszi! nagyon hihető amit írsz! csak én ezt nem tudtam!Mi lenne a megfelelő szövegszerkesztő?

KoLa

Wordpad? hol van az?Nekem TotalCommanderben Note pad ezt használtam idáig!

KoLa

Ezt légyszi részletezd egy kicsit jobban "Az egyszerűnek tűnő txt-nek is van több változata pl. mach, dos, tab elválasztású, stb."