Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

A szervó is behal, ha megszorul, nem azért kell szervót használni szerintem, illetve az nem ok-okozat-következtetés.

Sz.József

Az alábbi linken van pár kép és video.
Van DOS-os enkóder/útmérés megoldás is (3 hasonló progi is van)  és persze a Mach3-al is ok, amint írtam. A Mach-ban aktiválni kell az enkóder (nem MPEG) pineket. A felületet a netről töltöttem le.
A videókon az enkódert egy léptetővel tekertem. (kézzel lusta voltam) :)

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1114881570#TOP" TARGET=_fnew>Íme a link

hostya

A link ugyanide mutat.
A kígyó bekapta a farkát... [#rinya]

Sz.József

Hopsz, ez igaz ....
A tárhelyen a könyvtáramba megtalálod ha nem sikerült másodszor sem ...

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/0DRO-videok/" TARGET=_fnew>Íme

Béni

Nem teljesen értelmetlen léptetőmotorhoz jeladót felrakni. Szabályzás ugyan nem fog ezáltal megvalósulni, de a lépésvesztést jól lehet detektálni vele. Ipari alkalmazásoknál ez bevett gyakorlat. Viszont nincs szükség nagy felbontású enkóderre, akár egy közelítéskapcsoló is megteszi, fordulatonkénti 1 impulzussal.

3k74cecek

Persze, ha falba ütközik, igen, de egy pillanatnyi túlterheléstől legfeljebb az adott ponton lesz egy kis hiba, de utána magához tér, míg a léptető ha tévesztett, rossz lesz minden amit ezután csinál.
De valóban alapvetően nem ezért kell szervót használni.

3k74cecek

Bocs eltévedtem, azt hittem ez egy hobbi fórum.[#vigyor2]Az ipar az egészen más. De a fordulatonkénti egy jel az kb. annyit ér, mint egy nagy fájl hibátlanságát egy 1bájtos ellenörző összeggel igazolni.[#nevetes1]

RogerCo

Köszi.
Ezek szerint a Mach3 igy encoder-el sem lenne képes az esetleges lépés tévesztés korrigálására ? :(
Akkor nem lesz. Csak olyan jó ötletnek tűnt:)
ROger

000000000

Sziasztok!
Lenne egy kérésem illetve kérésem egy cnc programot kéne meg írnom mach3 turn szoftvert használok meg van hozzá a magyar leírás ís de valahogy nem jutok egyről a kettőre.ha nem lenne probléma valaki tudna segíteni?egy üreges kupot szeretnék készíteni.esetleg tanácsokat tudtok adni.előre ís köszönöm

u3t9egjsd

Sziasztok!
Tudna e valaki segiteni vagy valami hasznalati utasitast adni a SURFCAM -hez ha lehet magyar nyelven, elore is koszonom.

Motoros

Ez egy nem kis gond, egy csomó mindent kéne ismerni pl kúp geometriája, megmunkálandó anyag, géped paraméterei, a szóba jöhető késeid geometriája stb stb. Itt a fórumon KoLa tudna talán segíteni, igaz ő külső kúpokban a legjobb:))
De ha bővebben elővezeted a gondodat akkor biztos akad valaki. Azt is el kell döntened hogy kézzel akarod megírni a G kódot vagy valami CAM progit szeretnél használni.

HJózsi

Kellene egy rajz róla...  
A közelmúltban készítettem PastMaster - Mach3  :
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Eszterga/Foncsor/Foncsor_12.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Eszterga/Foncsor/Foncsor%201.jpg" TARGET=_fnew>Megmunkálás a PM-ben 1, http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Eszterga/Foncsor/Foncsor%202.jpg" TARGET=_fnew>Szimuláció a PM-ben ...

Riboga

Csináltam egy saját makrót M62 néven. Bemásoltam a Mac3mill könyvtárba, de nem tudom futtatni, csak a VB script editorral.
MDI vagy G-kódban semmi sem történik.
Mit rontok el??

000000000

Sziasztok!
Hátha valakinek jól jön! Megosztom!
Feltételes makró hívás Mach3-ból!
Hogy az OEM Code =301 mit jelent nem tudom, de Trigger#OEM Code  első sorába beírva a 301-t megy felhúzzuk a MacroTrigger figyelést! (A doksi 277-t emleget! (angol Mach2_6_11_Custom.pdf  6-9 oldal, de az újabb leírás már korrekt!))
Azt a feladatot tűztem magam elé, hogy DXF-ből kapott szerszámpálya mentén adagolók, egyenlőre egy síkra!
Az adagolót (egy kicsit elkapkodva) fecskendősre készítettem el, ami azt jelenti, hogy ha lefogy menjen automatikusan tölteni, ráadásul mindig 100 ml-t szívjon fel.
A megvalósításnál jöttek a gondok, ahogy az lenni szokott!
Megállt bennem az ütő, mikor ráébredtem, hogy az ArtCAM-mel generált G kód, sehogyan sem fogja nekem vezérelni a negyedik tengelyt, az adagolót!
Az egyenesekkel még nem lett volna bajom, beleeditálni a negyedik tengelyt, de az íveknél, ráadásul a kört sem G2-vel fordítja hanem számos kis ívvel, itt megbuktam, zsák utca!
Jött az ötlet, Spindle, Step, Dir vezérlés! Frankó! Global search-el lecseréltem a G kódban a Z1 (tű az asztal felett 1 mm) Z1 plusz M4 (spindle start), a (tű felemel 2 mm-re) Z2-t, Z2 plusz M5 (spindle stop)-ra!
Egyszerű is nincs vele sok macera, szépen dolgozott, addig, amíg ki nem ürült a fecskendő! Na itt jött be a feltételes macro hívás kérdése! Az A tengely HOME-ja a trigger esemény ami indítja a feltöltés makrót, ami adagolás stop, új pozícióra futás (anyag tartály), felszívás 100ml, menj vissza oda ahol abbahagytad, spindle start és tovább!
Összeházasítottam a spindle funkciót az A tengellyel! ua. a pin két funkció!  A kiadagolást a spindle fukció végzi, a felszívást a negyedik tengely, a motor ugyanaz! Így újabb kapcsolók nélkül kézbe van a feltöltés és pontos. Igaz ehhez a DRO-kat kozmetikázni kellett a macroból (mert használom a szoft limit funkciót), ráadásul a Machine Coord- t nem lehet felülírni (tudom hogy nem szép dolog), de kerülő úton (ref A) ez is ok.
Ez így most frankó, csak az az észrevételem, hogy az emulált trigger 2-3 secundumot késik! Ez se baj, ha tudom! Remélem a fizikai input ha, meglesz, talán fürgébb lesz!  

A G kód elejére beírtam M902, ami egy egysoros macko: Call SetTriggerMacro(900)

A 900-as macro pedig, ami meghívásra kerül ha a pulzus megjön:
'Macro for Adagolófeltöltés

Option Explicit
'=== Declaraciones ===
Dim XPOS,YPOS,ZPOS,A,Cs
Dim X1,Y1,Z1         'töltési pozició a tool changeből kivéve!!
Global CiklusSZ
CiklusSZ=GetOEMDRO(56) 'felhasznált kontrolok (pully), hogy lássam a ciklus számot

DoSpinStop ()
'=== Felvenni a töltési hely kordinátáit ===
X1 = GetOEMDRO(1200) 'ezek a Mach3 6-os ablakán található  Tool Change Location ablakok, onnan veszem a koordinátákat, így könnyen módosíthatom bármikor
Y1 = GetOEMDRO(1201)
Z1 = GetOEMDRO(1202)

'=== Menteni a visszatérés hely kordinátáit ===
XPOS = GetDRO(0)
YPOS = GetDRO(1)
ZPOS = GetDRO(2)

'=== Végrehajtani a töltést ===

Code "G0 Z" & Z1            'Felemelni a fecskendőt az anyagtartály pereme fölé
Code "G0X" & X1 & "G0Y" & Y1         'Elmenni a tartály fölé
While IsMoving()
Wend
A=Z1-CiklusSz*2
Code "G0Z" & A               'anyagszint-re süllyedni
While IsMoving()
Wend
DoButton(25)               'Referencia felvétel
'DoOEMButton(135)            'Referencia felvétel
While IsMoving()
Wend
SetDRO (3,0)   ' A tengely poziciojat nullázni
SetOEMDRO (19,0)
While IsMoving()
Wend

Code "G0U100"               'Feltölteni a fecskendőt 100 ml-rel (100 mm)
Code "G0 Z" & Z1            'Felemelni a fecskendőt a tartály pereme fölé
While IsMoving()
Wend
Code "G0X" & XPOS & "G0Y" & YPOS & "G0Z" & ZPOS 'Visszamenni az eredeti pozicioba
While IsMoving()
Wend
CiklusSZ=CiklusSZ+1
SetOEMDRO(56,CiklusSZ)
DoSpinCCW()   'Elindítani az adagolást

Hát ez lett belőle!
Az ötlet közkincs, a segítséget "Béninek" ezúton is köszönöm!
Üdv

Motoros

Minek a Mach. Mikor http://www.youtube.com/watch?v=rpKKN2vAgp8&feature=related" TARGET=_fnew>ÍGY is lehet menetet vágni.