Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

A G90/G91 lesz a barátod.
http://www.hobbycnc.hu/CNC/InfoBazis/Info.htm" TARGET=_fnew>Itt biztos találsz hasznos infókat magyaru.l

Motoros

Ez nagyon jó! És csak most látom, hogy a Mach-turn is le van fordítva.  Csodálkozok hogy nem tudtam róla. Lehet hogy Istvánnak beperkálok utólag, mert nekem annyira hasznos volt. Nem tudtam letenni.
Persze a rizsákat itt is lehet átugorni mint a mill-ben.
Teljesen az alapokról indul és szájbarágós. Az NCT könyvei is jók ebben a témában, csak az feltételez bizonyos alapokat, inkább amolyan tanfolyami segédanyag. Mindenkinek ajánlom aki önképzőköri módon akar előbbre jutni.

7ycdrkyx

Ezeket  a leírásokat már átnéztem, de sajna a inkrementális értékmegadás nincs benne :( nem tudom, hogy egyáltalán tudja-e a Mach3-om. G90 és G91-et ismerem abszolút méretmegadás a másik pedig növekményes. Engem az érdekel hogy az abszolútba (G90) hogyan lehet inkrementálisan megadni egy értéket (Z-t), és hogy ezt tudja-e a vezérlő. Az NCT és sok más vezérlő tudja.

Köszönöm a segítséget

Retutned

svejk

Hmm..én nem értek hozzá, de gondoltam egy progin belül büntetlenül lehet átkapcsolgatni a két üzemmód közt.

svejk

Én pedig azt szeretném kérdezni, hogy a leírás 4.6.4 fejezetében szereplő  
Auto Limit Override
és az  
Override Limits
gombok merre találhatók?
Mach3 "gyári" alapképernyőn keresem....

Gyűjthetnétek ide valahova magyar képernyőfelületeket, hátha megtalálnám köztük a kedvencemet.

Béni

Programon belül tetszőlegesen variálható az abszolút és a növekményes megadás. Viszont egy mondaton (soron) belül csak az egyik mód használható. (A Heidenhain vezérlőinél tetszőlegesen variálható mondaton belül is.)

Mach példa:
...
G90 G0 X20 Y10 Z2 (ABSZOLÚT)
G1 Z-2 F200
X0 Y0
G91 Z2 (NÖVEKMÉNYESRE VÁLTÁS)
G90 X100 Y20 Z20 (ABSZOLÚT)
M30

000000000

Abszolút méretmegadás G90-es kóddal. A G90 megadásával azt az információt közöljük a vezérléssel, hogy a következő koordináták értékei abszolút méretek, amelyek a munkadarab-nullpontra vonatkoznak. Azokat a célkoordinátákat kell ezután megadni, ahová a szerszám a munkadarab-nullponthoz képest elmozdul.
Legtöbbször az abszolút programozási módot alkalmazzák, (a szerszámgép vezérlője is alapfelállásként  ezt ajánlja meg) de mivel célszerű a rajzon feltüntetett méreteket megadni, ezért a relatív programozási mód is elterjedt. Nevezhetjük ezt növekményes, vagy inkrementális programozásnak is.
A növekményes méretmegadási módot a G91 szóval adhatjuk meg a vezérlés számára. A relatív méretmegadáskor azt határozzuk meg, hogy a célpont eléréséhez mennyivel és milyen irányban (pozitív vagy negatív) kell a szerszámnak elmozdulni az aktuális kiindulási pontból. (…az elmozdulás előjelhelyes hosszát programozzuk)

000000000

sreen editor....:)

hyuekyh7a

Szia Svejk,
A settings ablakot nyisd ki és ott van.

7ycdrkyx

Köszönöm az infokat.

Akkor a G90 és G91-et felváltva fogom használni.
igaz nem így akartam megoldani, de végül is a végeredmény ugyan az :)

üdv: Gábor

svejk

Hi...tényleg :)
Szerintém még sosem volt az a fül nekem megnyitva :(

000000000

"igaz nem így akartam megoldani, de végül is a végeredmény ugyan az :)"

Ezzel gyakran van így az ember. :) Rugalmasnak kell lenni, mert sokféle vezérlés van.

robokacsa

motoros barátunktól vásároltam gravírozó szerszámokat, de pontosan nem tudom, hogyan is kell ezt a mach 3 tudomására hozni, hogy milyen.
remélem jó helyre akarom beírni, onnan indul a dolog.....FLAT ENGRAVING? átmérő ok,half angle ok.
feltételezem, hogy az egész gravírtű hegye a 20 fok, és ide annak a felét kell beírni. 20 fokosnak kértem a tűt.
a FLAT RADIUS val vagyok meglőve .a gravírtűre az van írva 20 fok 0.2 vágóél, da a rajzot nézve F el jelölve , csak a felét mutatja Fnek, és a step over is duplájára veszi az F értékét, most akkor F nek mit is kell beírnom????

hyuekyh7a

hyuekyh7a

ja bocsi a 0,2 is felezni kell, mert ennyivel csökkenti vagy éppen növeli a szerszámpályát a marópálya kiszámítása során.