Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

remrendes

Akkora a hiba lehet az en keszulekemben van. Nalam a 100kHz-re valo allitas sem hozott lathato eredmenyt.

000000000

Kerüld ki a sok kacatot.
Ilyenkor egy egyszerű potis stepjel generátor áramkör segít, amivel meghajtod a motorodat akár 1 MHz frekivel, és leteszteled.  
Mondjuk én ilyet is ritkán használok, mert a Robsy vezérlő simán kiad ekkora step/dir frekit is ha kell, de ugye neked nincs Robsy rendszered, így kénytelen vagy összedrótozni egy cél HW-t.

000000000

svejk

Alapvetően mi a gondod?

remrendes

1:1-es elektronikus attetellel a motor szerintem az 1000rpm-et sem eri el. 4:1-gyel talan megvan a 3k rpm. Legalabbis nem tunik gyorsabbnak e felett sem. Lehet, hogy hulyeseg, de jo lenne 1:1-en hasznalni, ha mar van ra lehetoseg.
Mondjuk az valoszinu, hogy az a motor soha nem fog 3000-et porogni munka kozbe.

000000000

Mégis mekkora felbontása van annak az enkodernek ?

000000000

Egy javaslat:
Mérjél már rá egy frekimérővel a vezérlő programod step jel kimenetére, mi ott a VALÓS kimenő maximum freki? Ugyanis könnyen lehet, a fele se igaz annak, amit te ott látsz a monitoron agyon csicsázva.:)

svejk

No jó, de milyen vezérlő, mekkora az encoder?
Meg úgy egyébként, hogy néz ki a hajtáslánc teljes áttétele, beleértve az orsót is.
No meg milyen gép, marógép?

frkdv6dyr

A step jel sebessége a vezérlővel és a motor paramétereivel együtt ad ki egy viszonyszámot ami meghatározza a fordulatot. linkeld be a motor és a vezérlő adatait akkor láthatjuk miért csak 1000 a fordulat. A vezérlőnek van egy maximális step jel freki határa is. Nem biztos, hogy sokkal nagyobb frekin egyáltalán működik.

frkdv6dyr

Ahogy közben Svejk is írta :) adj meg minden adatot.

KoLa

A valóság az az, ami működik, és használható!
Kinek-kinek az igényei szerint változik!és nem csak tanítjuk! mert lehet benne valami, amivel többet tudunk kihozni belőle mint' aki kitalálta!
Talán?!...

000000000

Akkor számoljunk egy kicsit !
Vegyünk egy léptetőmotoros hajtás.
Direkt hajtás azaz áttétel nélkül hajtsunk egy 4-se golyós orsót.
0.005mm-es elméleti felbontásban szerintem kiegyezik mindenik azaz 1/4 lépésben legyen hajtva. (800lépés/körülfordulás)
100kHz-el elérhető maximális elméleti fordulatszám így lesz 100kHZ/800lépés , azaz másodpercenként 125 fordulat ami percenként 7500 RPM-et jelent.
Ez a felállás így 7500 RPM X 4mm azaz 30000mm/perces előtolást jelent.
Az első hiba, hogy a léptetőmotor soha nem fog 7500-as fordulaton pörögni főleg terheléssel.  

Ad 1 akkor mire is nem elég a 100kHz ???
Ad 2 kicsi lenne a 0.005mm felbontás ???

Ezek A tények !

svejk

Most mijé" lett törölve? Olyan jót szórakoztam. :)

De persze igazatok van....

Tibor45 mit is kértek Tőled a múltkor a "listások"?

000000000

Szevasz Lajos? Te szereted az E400-as esztergát ugye? Lesz pár meglepi videóm, amikor szinkron CNC esztergaként fog működni. Figyeld a Robsy topikomat!

designr

Ez a technika ördöge..előre tudtam mit számolsz..