Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Motoros

jó de akkor milyen alapon fikázod ha nem is ismered?

designr

Akkor ne nyilatkozz arról amit nem ismersz..Rémrendes azt hiszem írta már 2500-as encoder..a vezérlőben az elektroniikus váltót 1:1-ben használva a mach-al természetesen nem tudja a mootor névleges 3000 ezres fordulatát.
A váltót 1:4 ben már forog a motor 3000-et..azonban igy a felbontása lcsökken fordulatonként 500-ra..ami valjuk be még igy is két és félszerese egy léptetőének.

Kérdése hogy ezt a két értéket..tehát a max fordulatot és a 2500-as encoderhez tartozó igen finom felbontást nem tudja-e mindkettőt kihsználni.Mach-al Nem.
Azonban irta is hogy nem is lessz szükség a 3 ezres fordulatra..akkor meglessz a pontosság..amit hobbi gépeknél kihasználni ugysem tudunk(sokkal többet kottyan egy golyós orsó).

Béni

A Mach3-al is meg tudod hajtani a motorod a maximális üzemi fordulatán.
Egyszerű módszer:
Lassító áttételt az orsó maximális fordulata alapján becsléssel határozhatod meg. A gyakorlatban 16-25 átmérőjű gyengébb minőségű orsónál ez 1:3 és ~ 1:2,4 közé vehető, 3000 1/min motor fordulatot feltételezve. (Az elméleti optimumot nálam okosabbak tudnak számolni.)
Ezután a kívánt felbontás és gyorsmenet figyelembevételével az orsó emelkedését határozd meg! Nem állítható anya és "olcsó" verzió esetén kerülendő a nagy emelkedési szög. (Azonos pálya-golyó hézag esetén nagyobb a holtjátéka.)

designr

Természetesen 1:4 ben  nem 500-as hanem 625 fordulatonkénti felbontás lessz..Mindig saját 2048 encoderrel számolok..ez van a fejemben..

000000000

Nem fikázom, ez a te és havarjaid téves értelmezése. Műszaki Fórum lévén egy konkrét adatáról, a step freki maximum lehetőségéről beszélgetünk.
Sokan panaszkodnak, hogy még a gyári max. se jön ki. Legutoljára remrendesnek okoz ez gondot, ő vetette fel a problémáját.

remrendes

Igen, az attetelt a szoftveresen tudom valtoztatni. 4:1-gyel (a szamlaloba kell irnom a nagyobbat) rendben mukodik.

remrendes

Most nem tudom megtenni, de meg fogom merni. Most mar en is kivancsi vagyok ra.

remrendes

Igen, valahol 1:2.5 korulire kalkulalom az attetelt. 5mm-es emelkedessel max fordulaton az igy is 6000mm/min.

remrendes

Szerintem sem. Az 1000CPR-es szamlalobol nekem az jott ki alapesetben, hogy  
4000 jel/fordulat x 50 1/s -> az 200kHz.
Vagy nem igy van?
A 2500-asnal pedig meg rosszabb a helyzet, szoval az 1000 is boven kihasznalatlan max sebessegnel.
Illetve, hogy jobban belegondolok, ethernetes megoldassal egyaltalan a Mach tudna 100kHz fole menni?

Béni

Mekkora elméleti felbontásra van szükséged?
(A motor dinamikai tulajdonságait nem befolyásolja a hajtásban beállított elektronikus áttétel.)

HJózsi

SmoothStepper Ethernet max Step fr. 4MHz ...

remrendes

(Bocs a sok hozzaszolasert, de talan igy jobban kovetheto.)
Ez lett volna egy masik kerdesem. A 2000CPR-es encoder akkor a valosagban 2048?

HJózsi

A 2000-es az 2000-es, a sajátja 2048-as

remrendes

Ja, hogy vannak ilyen "erdekes" felbontasok is.

Sz.József

Annyira azért nem "érdekes" fajta...
Ez pl. a 2-nek a 11. hatványa...
Az E 240-es motorokon meg 512-es felbontású volt (van alapból)...