Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

A maximális encoder felbontásnál is van követési hiba, az mennyi lehet vajon ? Tehát azt kihasználni nem lehet úgysem, a valós attól kevesebb lehet, akkor meg mindegy, ha le van csökkentve és akkor ki is hajtható, belül ő úgyis a nagy felbontással számolva korrigál, akkor is megvan az elérhető pontosság. Szerintem. Feltéve ha nem redukáljuk le a lépésszámot brutálisan, 1:128-ra pl.

designr

Az hogy mennyi a hiba..ahogy nevezed..az több dologtól függ..adott vezérlőprogramban használt rámpa..mechanika kivitele..értem itt a mozgatott tömeget..stb.
Mindig a kész mechanikára hangolunk..ac szervóknál és  komolyabb dc szervóknál(pl Snecié)Monitoring program segíti a PID hangolást..ez egy professzionális rengeteg monitorozási funkcióval ellátott alkalmazása a vezérlőprogramnak..ahol 8-10 vagy akár még több adat időbeni lefutását miliszekundumra vizsgálhatod..elemezheted..elmentheted..
Ennek segítségével megtalálod azt a beállítást gyorsítást..lassítást..PID tagokat..különbözö szűrőbeállításokat..amivel a valós elmozdulás minimálisan tér el a vezérlőprogram álltal kiadottól..aztán beállítod a megengedett legnagyobb eltérést..mint max hibajelet..ami fölött letilt a vezérlő..
PL egy  lassú felfutású rámpa esetén a vezérlőjel és a valós elmozdulás között szinte nincs eltérés..
Jó játék  nagyon tanulságos vizsgálni a zsupasz motor  aztán pl egy lusta mechanika közötti különbséget..Ha gondolod megpróbálok majd feltenni képet a programról..

s7manbs8

Ha majd ráérsz, tehetnél pár képet nézegetni, kösz.

Kristály Árpád

[#eljen][#worship][#worship][#worship][#integet2]

svejk

No de Boldizsár! :)

remrendes

A "gagyi" kinaiban is van ilyenre lehetoseg

remrendes

Oke, csak ha az osztasokkal kell szamolni, akkor azert egyszerubb a 360/2000-rel mint a 360/2048-cal.

svejk

Ezzel ne töródj, ezt a mach3 és a szervo is pontosan lekezeli.
(az egyszerűség kedvéért már a szervot úgy szoktuk beállítani, hogy az áttétellel együtt "kerek" értékre jöjjön ki)

designr

Félreértessz..azt irtam aa komolyabb dc vezérlőkhöz mellékelnek ilyet ..szerintem a leírás alapján a tied is ilyen.Az egyszerűek..házilag építettek..olcsók..azokat is be lehet hangolni szépen..a gyakorlottabbak már fülre is be tudják.
Az igényesebbek..és a nagy gyártók mellékelnek a driverhez ilyen programot..ezzel egyszerűbb a beállítás.
Az encoder osztás adott..olyan ez mint  colos emelkedésű golyós orsó..ha ez van ezzel kell dolgozni.
De ez a belső váltó tényleg egyszerűvé teszi a dolgot..olyan encodered lessz a motoron amilyet akarsz..(felfelé természetesen nem térhetsz el)
Elektronikával bármit megcsinálnak már.
Itt van pl a steppereknél a mikrolépés.
Olvasom hogy ezzel a felbontást mennyire megnövelik..stb.majd próbáld ki..beállítod a mikrosteppnél a legnagyobb értéket..sok-sok ezer mikrolépés /fordulat..aztán nagyon lassú sebességgel elkezded mozgatni a mechanikát..egy adott áttételű rendszeren..és megnézed mennyi a legkisebb ,tehát egy lépésre jutó elmozdulás.
Szerintem a mikrolépés csak simitja a mozgást..
A stepper csak egész lépésekre tud beállni..De majd kijavítanak ha nem igy van.

000000000

"A stepper csak egész lépésekre tud beállni..De majd kijavítanak ha nem igy van."

Beáll az bárhová, terhelő nyomaték és motor/motor meghajtó minőség függvénye.
A Robsy mérőrendszer adatai alapján 3200 step/fordulat felbontásig a gyakorlatban is elég jó még a mikrolépés közök linearitása átlag esetben is. Onnantól kezdve hirtelen minőségromlás szokott bekövetkezni elméletileg is, és a méréseim kapcsán is ezt tapasztaltam az adatokból.

designr

Ha pl egy igen nagy menet emelkedésű orsó..most szélsőséget mondok..tegyük föl 40mm.Van ilyen.vagy egy direktben hajtott fogazottszij hajtás..mondjuk 200mm/ fordulat.
Ha egész lépést éllítok be akkor OK.De ha legnagyobb felbontás miatt a vezérlőn beállítható legnagyob mikrosteppet beállítva.Az OK hogy simitja az egész lépéseket.Azt olvastam hogy a mikrosteppek nem egyformák..csak egész fordulatra jönnek ki mindig pontosan.
De a kérdésem most az hoogy a legnagyobb mikrosteppel meg tud -e állni két egész lépés között akár 100-szor is(vegyünk példának egy 51200-as mikrosteppet,200-as lépésszámú népszerű motornál ez 256 stabil állóhelyzet lenne két egész lépés között)Ezt tudja?
hagyom magam meggyőzni ha igy van..ha időm engedi akár i is tudnám próbálni..de fórumtársak majd egyből mondják hogy így van-e.
De azért tessék kipróbálni..százados mérőórát rá..és 10mm-es orsónál ez az előbb említett esetben direkt hajtásnál 0,00019...mm egy lépés..tessék kipróbálni,kíváncsi vagyok..
Én látatlanban azt montam volna joggolom-joggolom,de  a mérőórán 0,05mm-enként változik..Kis házi feladat.

designr

Folyamatos munkánál ez nem jön ki ..nem látszik..mikrostepp ,mach-ban beállítva működik..de stabil állóhelyzet..Ha igy van megint tanultam valamit.

000000000

Nem értem a gondolataidat.
Ha figyelmesen elolvasnád, értelmeznéd ismét a beírásom szám és feltétel adatait, akkor az akár még egyező is lehet az általad leírtakkal.
A mérés minimum 4 ismeretlenes problémakörrel kezdődik, így általánosan a műszaki életben a peremfeltételek rögzítése nélkül konkrét dolgokról kár beszélni, nincs igazi értelme. Már pedig ezek a feltételek nem derültek ki a beírásodból.

designr

Még egyszer..
Kérdésem az hogy a léptetőmotor(vegyünk egy sűrűn használt 200 lépés /fordulat tipust)a mai,korszerű nagy mikrosteppes léptetőmotor vezérlők seegítségével tud-e stabil állóhelyzetet két egész lépés között?
A te válaszod az volt hogy igen.. és ezek 3200-ig lineálisak.
Erre irtam hogy tessék kipróbálni..dierkt hajtásnál tudunk-e pl 0,01mm-enként lépkedni..közben megáll.
a vezérlőkben beállítható 51200(vagy 50000 fajtája válogatja)tehát igen pici mikrolépés.Elvileg tehát tudnia kellene..De..
Szerintem stabil állóhelyzet csak egész lépésenként van..
Demondom  i kellene próbálni..ha valakinek van kedve próbáljon meg legnagyobb felbontást a vezérlőn..és ezred vagy század mm-enként lépkedni..mit mutat a mechanikára tett mérőóra(Ne a mach ablakait nézni)
És most Mach dolgait ne keverjük bele..
Ha tényleg tud ilyet..én örülök a legjobban hogy tévedtem..

4pmudt7rb

Örülhetsz. :) Akár 1 mikront is lelép. A linearitása pedig (legnagyobb mértékben) a léptetőmotor álló és forgórészének gyártási pontosságától függ. Aztán játszik még a csapágyazás is (idáig a motorról beszéltünk) és a tekercsek gerjesztésének pontossága is. Aztán ha a gépen méred, nem a motoron ...