Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

istvan58

Sziasztok,  

Teljesen kezdőként használom a Mach3-at, egyenlőre egyszerű feladatokra.  
Verzió 2.63.

A következő 2 érdekes dolgot tapasztaltam :

Mach3 wizardal generáltam egy g kódot egy felület maráshoz, mivel volt benne sok üres rész menet közben felül bíráltam az élőtolást az FRO-val egészen 200-300% ig. Ez egészen jól működött kivéve néhány sorban, egy adot g kód-nál mindég ugyanott nem vette figyelembe az FRO-t.
De ez a kisebbik gond, a másik dolog amikor a felület végére ér akkor újra előre megy újabb fogást venni, ilyenkor G00 gyorsjáratal megy, ami egyenlő a motor tuningba beállított értékel, ami esetembe 3000mm/perc. De viszont ha az FRO-t 200%-on felejtem akkor a G00 az 6000mm/perc, tehát felülbiralja a motor tuningba megadott maximális erteket,ami olykor gondot okozhat.
Valakinek meg tudja mondani mitől van ez, vagy ez így normális?

2dbfy8y

Ez valóban így van, sajnos a mach felülírja ilyenkor a gyorsjárati sebességet is.
Szóval jobb inkább a progiban átírni, és 100% on hagyni.

istvan58

Igen, meg kell tanulni a gyengéit es együtt élni velük.  

Vagy váltani Linuxra :)

000000000

Nálam ilyen nincs.
Napi szinten használom, most is megy a gép, 240%-on... a G0-ra nincs hatása, G1-nél sem megy a motortuningban beállított érték fölé.

Version R3.043.066

istvan58

Akkor lehet ez régi verzió még ilyen?
Peddig mindenhol azt írják a 2.63 verzió az stabil es megbízható.

000000000

Nekem ezzel a verzióval még semmi gondom nem volt.

3 gépen használom...

istvan58

Nekem sem lépi túl a motor tuningba megadot értéket ha nyilakkal vezérlem vagy "go to 0" -t nyomok csak ha a programba van g00, az már figyelembe veszi az FRO-t és felül bírálja a motor tuningot.

svejk

valamit elnézhetsz..

Egyik verzió sem tudja FELFELÉ bírálni a G0 motortuningban beállított sebességet.

A régi verzióknál a FRO egyáltalán nem volt hatással a G0-ra, a mostani utolsóknál, - talán pár hónapja- lehet a general config-ban egy pipával összekötni a G0 és és G1 sebesség állítását az FRO-val de ebben az esetben is a G0 csak 100%-ig megy afelett "szétakadnak".

istvan58

Valószínű nem csinálok valamit jól,  de a G kódot egyszerűen a wizard-al generáltam, valószínűleg jó.  
Akkor hol lehet a gond, többször is próbáltam marás közben,  siman elment 6000-ig, peddig 3000 van beállítva a motor tuningba.
Sima előtolásnál vagy nyilakal nem lépi túl a 3000-et.

istvan58

Masik dolog, miért nem veszi figyelembe az FRO-t bizonyos sorokban.?

ANTAL GÁBOR

Kb 16órát szívtam a Mach- hal  Eddig preferáltam a 3.042.29 es verziót.  Ha valaki esztergához használja akkor meggyőződhet róla hogy hibás . Ha a G kódban G2 Vagy G3 van írva akkor a szerszámpálya egész kicsiben ( gyakorlatilag használhatatlanul)  jelenik meg  Ilyenkor az automata  ( G kóddal betöltött ) felületen a limitek extrém nagy számok . Mondjuk egy átmérő 50 es negyedgömbhöz az X limit az 800, a Z limit 2800 .  A dolog érdekessége az hogy a frissen telepített verzió elöször jól fut de az első kilépéskor  létrejön a bolhacirkusz . Természetesen a szerszámpálya regenerálása sem hoz eredményt. Még egy érdekesség : ha egy többmenetes kúpot " esztergálok " akkor az is bolhacirkusszal jelentkezik be de szerszámpálya  regenerálása megjavítja.  Ha a G2 G3 as sort átírom pl G1 re és a R értékét törlöm akkor minden OK.(Semmihez nem nyúlok , a behívott programot a helyén editálom )  
 Felraktam a 043.66 os verziót eddig minden  OK    

svejk

Ilyen esetekben célszerű belinkelni az ominózus kódot, már rég kipróbálhatta volna pár ember.

Én most már nem tudom, mert elhagytam a műhelyt.

ANTAL GÁBOR

A 9.26 kor beírtaknál nem léptem ki a frissen installált Mach ból. Örültem mint majom a .. De aztán az első kilépéskor elromlott ( ver 042.029)

svejk

Hát.. azt szokták mondani, hogy nem véletlen jönnek ki az újabb verziók.

Az más kérdés hogy utána nézünk-e, vagy egyáltalán van-e hibajavítási lista az újabb verziók bevezetésénél.

istvan58

OK, mjd belinkelem...most én is bejöttem,
de egy egyszeru felület marás a Mach3 wizard-al generálva...többet is generéltam, nem hinném hogy a G kódal van baj, valószinü valami bellítás.