Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

már sikerül ( Homovits Miklós segített ) egy megoldás ( Igaz ez még csak a PWM ből csinálja az indexet . Egy szál drót a párhuzamos portnál ami 3-15 összeköt. A 3 on jön a PWM a 15 az index. De sok dolog még nem tiszta.  35 évig oktattam és utálom ha nem tudom hogy mi a dimenzió . Pl a step dir es főorsónál az 1 db step az 1 fokkal ( új fok vagy konvencionális fok  netán radián )  fordítja el a főorsót vagy 1 körülfordulást hoz létre vagy 1 mm rel mozdít el valamit ? A programozók lehet hogy értenek a matekhoz de a műszaki dolgoktól messze állnak

HJózsi

Step-Dir-es főorsó beállítás :
Elvileg annyi pulzust írsz be a motortuningban Spindle "Steps per"-be ahány pulzus a főorsó (tokmány) körbefordulásához kell. Sebességre a max főorsó sebességet írod amit a motorod max fordulatszám mellett kapsz. A Spindle pulley beállítások is beleszólnak! A spintle pulley-t írd 0 és max főorsó fordulatra.
Ezek után előveszel egy lézeres fordulatszámmérőt, felragasztod a reflexiós szalagot a tokmányra, és elkezded a teszteket. Pl. S500, S1000 mellett megméred a valós fordulatszámot. Ha nem stimmel, akkor a káromkodás után a Steps Per értéket próbálod változtatni, nagyobb eltérésnél a Spindle pulleys-t ...  Eléggé nehéz a doksiból összeszedni az infót, e röviden ezek a lépések kellenek. Hz pontosan be lehet állítani ...

ANTAL GÁBOR

szia.   Köszönöm . Percek múlva próbálom  Engem kiakasztanak azok a dolgok amikor a velocity in's or mm 's/min valójában fordulatszámot jelöl . Nem tudom hogy hány éve fut a Mach de ennyi idő alatt nem volt lehetőség a javításra ?   A fiam közgazdász , amikor a mikro ( makro ? ) ökonómiát tanulta akkor láttam olyan diagramokat az egyetemi tankönyvben ahol sem az ordinátára sem az abszcisszára nem volt sem érték sem dimenzió írva.  Lehet hogy a cserebogarak élve születését ábrázolta a környezeti hőfok függvényében ...  

HJózsi

Ha sikerül végre beállítani akkor már mindenki elfelejti, hogy szólni kéne a szerzőknek... Kíváncsi leszek a Mach4-ben lesz-e előrelépés a dokumentálás területén ...

ANTAL GÁBOR

Az alapproblémám megoldódott : sikerült egy indexemulációt csinálni  Pwm es főorsó F alap = 95 Hz ( Fmin = 0 ) Spindle pulley max speed 628 1/min ha S = 600 1/min van programozva akkor  
S true 597  1/min  A 3 as lábra tettem a motor"vezérlő" jelet és összekötöttem a 15 re konfigurált indexszel A step es dolog jó hogy előjött de az alapötlet alkalmatlan mert túl keskeny a jel ( mint azt már csewe is írta )

ANTAL GÁBOR

Most volt időm összehozni a kísérleti step dir es " főorsót " Hát úgy van ahogy írod csak azt nem értem hogy miért , nincs mikrolépés, 200 step / 1 körülfordulás. Max velocity 600 1/min  Spindle pulley 600 1/min  Ha az S mögé beírok pl 60 at akkor 1 perc alatt 60 at kellene fordulni . de nálam csak kb 56 ot fordul ( számolva ) . Sajnos a lézeres ford mérőm a műhelyben maradt. De precíz frekimérővel is 5.5% a hiba ( 1890Hz ). Csodálkozom hogy miért van így . Igaz az LPT portról működik .  Megnézem az UC 100 al is. "Ha nem stimmel, akkor a káromkodás után a Steps Per értéket próbálod változtatni, nagyobb eltérésnél a Spindle pulleys-t .."  Nem olyan fontos de megint egy olyan dolog amit nem értek . A PC órájából olyan nehéz ezt megcsinálni vagy megint a Windows tette be a lábát ?

ANTAL GÁBOR

Meg tudja valaki magyarázni ?  
Csinálok egy egyszerű G kódos programot de a szerszámpálya az ablakban egy nagyítóval sem látható bolhacirkusz . Természetesen ránagyítok az egérrel. . Pl egy 50 es gömb max 1.5 mm es a képen. Nem tudom leellenőrizni a G kódot.  Valami biztos elállítódott. De hol???

lari

Próbáld meg elmenteni a kódot,  újraindítani a programot, újra betölteni a kódot. Nekem is volt már ilyen és ez megoldotta a problémát.
Az okát sajnos nem tudom megmagyarázni.

000000000

Az unit beállítás nem ment át mm-ről collba?

sanyi84

Nem lehet hogy 2 mp a gyorsulás/lassulási része? Bár gondolom forog és akkor kezdted számolni, esetleg egy számláló és stopper sok percet futtatva meg persze 1-1 percet is közelebb vinne.

ANTAL GÁBOR

Szia ! Nem   Közben Polgárdi Balázs arról tájékoztatott hogy valamit a Mach szerkesztők rontottak el  Náluk ami nálunk 1000 az ott 1024 . De én nagyobb eltérést mértem  

Most a szerszámpálya képi megjelenítésével szívok ( 11986)  Időnként felrak valami vastag tengelynek látszó dolgot és a végén egy tűhegy amit szeretnék látni.   Uninstall után újrahúztam a MACH ot de mindíg előjön.  

KoLa

2.63-nál, ilyen gond sohasem volt!Esetleg a Config -  toolpath beállításait nézd át!itt mindent lehet állítani a szerszámpálya kijelzéssel kapcsolatban!

svejk

Dobd már fel ide azt a kódot.
Kézzel írtad?

ANTAL GÁBOR

Szia ! küldtem mail amiben mindent leírtam . Én egy spéci screent használok. Ha vissza akartam rakni az eredetit akkor megfagyott a Mach. Ha kézzel editáltam az XML t ( rögtön az elején van )az sem hozott eredményt . No driver leszedve , Mach uninstal , majd install . Amivel följön azzal OK nincs hiba , nagy a szerszámút. Ha ráteszem az én spéci screen- emet akkor azzal is OK .   Nem értem hogy mi okozta. Az elhárításnál a vak tyúk is talál szemet elvet alkalmaztam ....

ANTAL GÁBOR

Ja nyitva maradt egy kérdés.   Szabad ? lehet szerkeszteni az XML t ?( csak két betűt akartam megváltoztatni , F4 el csináltam és mentettem )