Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Vectric

Indította gaben, 2024 április 09, 16:51

Előző téma - Következő téma

000000000

Igen, mindent megcsinál, csak nem tudod menteni a G-kódot. Én a Cut3D-t próbáltam, nagyon könnyen meg lehet tanulni.

Révész Richárd

Tényleg jó progi.
Nem tudja valaki hogyér adják a licenszet?

000000000

A Megnemnevezhető oldalon meg tudod nézni.

Révész Richárd

Köszi.
Eszembe sem jutott.

000000000

sziasztok, új vagyok cnc használatban, és segítséget szeretnék kérni. írást szeretnék szimulálni. wacom táblán beírnám a szöveget ész azt szeretném ha marásiprogrammá alakítaná valami, majd a kézírás erejével és sebsség különbségeivel produkálná a gép. lehetséges ez? a wacom tábla 512 lépésben képes figyelni a nyomáserőt, tehát az erővel kiagészített egyébb infokat: a sebességet és a vonalvezetést, valami program kellene hogy rögzítse minha a "szöveget magnóra venném" majd a cnc lejátszaná élesben. lehet ilyet? képes valami program így rögzíteni? és valami program ezt végrehajtani a gépen? előre is köszi, oooz

SquirrelTech

Sejtésem szerint ilyen nem létezik. De értelme sem nagyon lenne. Előtolást definiálni kézmozdulatok gyorsaságából... [#confused]
Azt meg tudod csinálni, hogy írsz / rajzolsz valamit, raszteres képként rögzíted, majd g-kód pályát készítesz belőle. De ez ugyanannyi, mintha fotóról dolgoznál. Ekkor viszont nagy valószínűséggel fogásmélységet fog "konvertálni" a kézmozdulatból. (Mert a tábla felteszem színként dolgozza fel a mozdulat gyorsaságát.) Ezt pedig szükségtelen időosztás alapon rögzíteni.

000000000

Természetesen van ilyen, ezt nevezik szinkron
vagy lefejtő szervóhajtásnak. Erről valószínűleg
Tamás még nem hallott, és értelme nagyon is
van, hiszen a G kód merev, buta, betonba öntött
ősrégi módszer, aminek erős korlátjai vannak,
ha valósidejű érzékelőkre épülő pályagenerálás
a feladat. Úgyhogy bátran tervezzed tovább
a CNC rendszeredet!:)

000000000

Azért ennek a szoftver oldalára én is kíváncsi lennék (és most nem csak a pályavezérlésre gondolok)![#confused]

D.Laci

A szöveget vektorizáld (kontur), majd cam progival Vcarve szerszámpályát lehet generálni.

D.Laci

Szerintem Mach3 -mal is lehet szinkron "szimultán" vezérelni. Ha MPG- vel és játék konzollal lehet, akkor nem látom akadályát annak, hogy az egér vagy toll mozgását ne lehetne felhasználni.

SquirrelTech

Tényleg nem hallottam róla. Esetleg tudnál rá példá(ka)t mutatni? Csak mert én is kiváncsi lennék mind a szoftver oldalára, mind a felhasználási / alkalamzási területeire.

000000000

Szia István és Tamás!
Először is kell egy nagyon gyors interpolátor
program modul tengelyenként, aztán egy nagy sebességű programozható I/O csatorna
(adatvesztés nélkül minimum 5 MB/s), stabil
szoftver időalap, és nagyon gyors aritmetikai
processzor szegmens. Ezen elemeket aztán már
csak egy vezénylő keretprogramba kell foglalni.
Ezekből az is adódik, hogy a multitaskos
mai divatos "csicsa" nyelvek, oprendszerek
erre nem igazán jók. De pl. Dos alapon viszont
minden fenti feltétel megvan.
Azt csak zárójelben jegyzem meg,
hogy egységugrásra gyengén viselkedő hajtás
szóba sem jöhet ilyen alkalmazásoknál, tehát
aki utálja az inercia-időállandó és "társai"
témát, és nem imádja a Bode diagramokat,
bele se fogjon.:)

000000000

A "legegyszerűbb" lefejtő eljárás egy
nagyfelbontású CNC menetesztergálás.
Ilyenkor kvázi egy elektronikus-szoftver
"lakatanyát" kell kialakítani.
Ilyen alalmazásról kb. féléve Nagy Zoltán
Fórumtárs is tett fel videót, régebben én is,
valamit a mappámban is találsz néhány példa
videót a rendszerrel megvalósítható lefejtéssel
készült demo gyártásra.

3k74cecek

Pedig a  "lefejtő szervóhajtás" egy közismert dolog. Annyira hogy kugli 0 (nulla!!) találatot ad rá. Ez azért talán jelent valamit[#nevetes2][#taps][#falbav]

A CNC menetesztergálás azért nem lefejtő eljárás.
Amire te gondolsz (ha jóra gondolok) az viszont nem esztergálás.  
A többi stimmel.

3k74cecek

Miért lényeges az, hogy a gép a kézírás változó sebességével végezze a munkát? A munkadarabon semmilyen különbség sem lesz, ha más sebességgel végzi. Akkor meg miért csinálja úgy, ha lehet egyszerűbben is?[#fejvakaras]