Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Vectric

Indította gaben, 2024 április 09, 16:51

Előző téma - Következő téma

a86ifm7g5

Igen ezt az opciót használom jelenleg is. Csak az a gondom, hogy amikor ismét belekap az anyagba a szerszám, akkor némileg beremeg a maró és belemar egy nagyon picit a kontúrba. Ezért próbálom a tab-ot is valamiféle rámpával kiegészíteni, hogy ne remegjen be a szerszám, amikor a Z tengely megindul lefelé az anyagban.

Köszönöm.

000000000

Jó lenne látni egy olyan G kód részletet előtolási adatokkal, ahol a "tab" miatt Z le-fel mozgás van.
Valamint nem ártana tudni a maró átmérőjét, fordulatszámát, és hogy milyen anyagban kapirgálsz vele.
Ezek után lehet bármi értelmeset mondani a problémádra, ez a "rámpa" pedig rossz, és nem egyértelmű kifejezés a problémád megoldása kapcsán.

000000000

Még a maró szerszámod élszáma, típusa is fontos adat.

a86ifm7g5

Köszönöm!

Néhány adat:

Marószerszám: Kemmer 1/8" dolgozó él, két élű, halfarok kialakítás.
Fordulatszám: 21.000 F/perc
Fogásmélység: 1mm
Előtolás: 300mm/perc
Anyag ötvözött alumínium, AlMgSi0.5

Elképzelhető, hogy a főorsó motor remeg be kicsit. A főorsó tengely maga nem üt sehol.

000000000

Próbáld meg 150-180 mm/min Z irányú előtolásra a G kódot módosítani, és forgácsoló spray folyadékot is alkalmazzál.

a86ifm7g5

Bocsánat, elfelejtettem hogy a Z előtolás 100mm/perc. Kenő anyagot használok mindig, természetesen.

000000000

Ez már túl kicsi előtolás, ha tényleg pörög a szerszám 21000 rpm-el. Próbáld ki azzal, amit írtam.

Mellesleg nem tudom milyen merevségű és komolyságú a géped mechanikája. Ha vannak benne kottyanások, és nincs kellő merevsége, akkor nem tudsz mit csinálni, együtt kell élned a beremegéssel. Ja és szerszám éle ne legyen kopott, új szerszámnál is gondod van?

a86ifm7g5

Köszönöm! Kipróbálom, és referálok az eredményről. Új szerszám esetén is ezt tapasztalom, igen.

fcnex97xh

Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem Edgecam-témában. Van egy alkatrészem, amit 3D marással kellene megmunkálni. Az alkatrészen van egy horony, amely egy fészkes retesz reteszhornyához hasonlatos. Alaksajátosságok felismerése után horonymarás művelettel próbálkoztam, de valamiért nem hozza létre a szerszámpályákat. 6 mm széles horonyról van szó, én 4 mm-es marót választottam a horonymarók közül. Tudna valaki ebben segíteni? Köszönettel, Krisztián

tibs

Üdv Urak!

Artcamban ha egyszer megnézem hogy hogy nézne ki a relief egy hengeren azt már nem lehet vissza csinálni.
Tehát create rotary relief és innentől nem felejt?
Egy új fájlban újra meg kéne szerkesztenem?
Nem találtam semilyen opciót hogy kikapcsoljam.

Jozs

Sziasztok !

Olyan programot keresnék, amivel AutoCAD -ben készült ( gépészeti jellegű ) DXF állományt lehet egy kicsit átgyúrni, kiegészíteni. "Olcsó" megoldás volna jó természetesen. Köszi.

frob

autocad fusion 360? ingyenes, ennél olcsóbb nem lesz :)

sa96

Sziasztok!
A véleményeteket szeretném kérni. Jelenleg hagyományos gépen dolgozok egyedi gyártásban, de hamarosan kezdeném a cnc megtanulasat a munkahelyemen. Szeptemberben indul felnőttképzésben CAD-CAM informatikus képzés. Érdemes lenne elkezdeni? Mármint aki esetleg csinált már hasonlót, tudta hasznosítani a tudást utána munkában?
Köszönöm előre is a válaszokat!

kaqkk007

Érdemes ! Egy percig se gondolkozz ha lehetőség van rá és tudsz tanulni .. A két nagyobbik  fiam is ezt a szakmát tanulta és már jobban keresnek mint az apjuk 40 év munakviszony után ...

sa96

Értem, köszönöm a választ. Azt megkérdezhetem, hogy OKJ-n tanulták-e, vagy esetleg technikusok, mérnökök? :)