Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

NagyZé

Pont ennek a likjét nem találtam. Ez egy nagyon pipec páka SMD-hez de mindenképpen kell egy nagyobb is mert egy TO220 már nyögve-nyelős vele.

svejk

Szerezz réztartalmú forrasztóónt!

Nekem 2%-os van -sajnos már nagyon kevés- de legalább megnégyszerezi  a rézhegyek élettartamát.

svejk

Pici hátrány -ami néha még előny is- hogy kb. 5-10%-al magasabb hőmérséklet kell hozzá.

Tari Gábor

Tanulségképp, egy névleges 6mm plexi rúg amit vettem 5,95 és 6,15 között szór, egy szálon belül is. Amúgy végülis fel tudom használni, nem gond, csak hátha másnak is femerül ilyesmi.

Üdv

vadember

Mit értesz ezen "egy sima akármilyen gyártótól is származó pákával nem megy"
Nekem egy 3000 Forintos kínai pákám van. Öt-hat éve vettem.  907Eddig négyszer sikerült bedugva felejtve hagyni egy teljes héten keresztül. Nincs rajta időkapcsoló, tehát folyamatosan ment. Ezt tudom vele kihozni. Mit tenne hozzá a 25-ször drágább páka. Valóban kíváncsi vagyok rá, hogy jobbat lehetne a Wellerrel forrasztani? És mi lenne az oka?
Nyilván a Weller mindennapi használatkor tartósabb lenne. De 25-ször? A hegyek árát nem is említve.

mex

IdézMit értesz ezen "egy sima akármilyen gyártótól is származó pákával nem megy"

Pontosan azt, hogy lehet akármilyen minőségű, gyártótól származó pákád, (értsd: a hitványtól-a-csúcsminőségűig), ha sima egy heggyel rendelkezik, akkor bizony nehéz az smd alkatrészt kiforrasztani vele...
Egy csipeszpákát ajánlottam helyette, nekem is jól jönne sokszor.
Nekem is van cseh pillanatpákám azzal is ki tudom szükség esetben venni a hibás alkatrészt, van hőfokszabályzós kínai  pákám kettő fajta is, sok-sok heggyel, de ha sokat, és kényesebb dolgot kell forrasztanom, inkább előveszem a wellert. Nagy különbség van a fogásukban (tudod mint az áramjárta, és az árammentes vezetéknél). Huzamosabb ideig a kínait nem jó használni, átmelegszik hamar a fogó rész, legalábbis ezt tapasztaltam.

vadember

A kiforrasztáshoz reszeltem egy ilyen hegyet. 3 másodperc alatt kiveszem vele a 0805-ös alkatrészt.

mex

Jó megoldás, nekem is volt hasonló. Érdekes módon nem láttam még ilyen dupla hegyet gyári kivitelben.

borvendeg

Csipeszpáka az univerzális megoldás ugyanerre a problémára. :D

mex

borvendeg

Jah most látom bocsi.

Nekem Metcalom van, volt csipeszpáka is az asztalon de végül eltettem szükségtelen. Kell egy jó páka. (ami nem Metcal az csak meleg végű bot)

PSoft

Ha már a cseh pillanatpákát szóba hoztad...

Ezt a micro USB aljzatot azzal cseréltem pár napja, ki is, be is.
Ez volt kéznél, lusta voltam elővenni a Wellert. :)

B.Zoltán

Nekem is a pillanat páka vált be legjobban az SMD ell. kondi forrasztásra.

0,8-1 mm-es huzalból hajtok egy villa alakú hegyet, ami mindkét végéhez illeszkedik az ellenállás vagy kondinak, így olyan könnyen kiszedhető vele, és még közte is marad, amit csipesszel kiveszek.

Beforrasztás vékony vezetékű heggyel, nagyon jól hozzáférhető.
Én hőfúvóval csak az IC-t veszem ki, utálom amikor elfúja a kis alkatrészt.

mex

Ezt még nem próbáltam.[#taps]
Hőléggel megy azt már tudom.

PSoft

Volt olyan -szintén micro USB- aljzat, ami ki volt szakadva a panelból.
A kiszakadt aljzat, természetesen a hozzávezető nyák fóliát is feltépte/vitte magával több mm hosszon.
Nagyító alatt ugyan, de sikerült pótolni a letépett fólia csíkokat is, valamilyen nagyon vékony sodrat elemi szálaival.
Egy tablet USB aljzata volt, az elkövető...ott is a cseh pillanatpáka lett.