Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Sziasztok  

Avezetékekröl jut eszembe .
Átmérö 0.8-1.2 mm között zománcozott aluminium vezeték ( sértetlen ) 50-100m érdekelne .

Ötlet , honnan ?

svejk

Ilyen vastag nem hiszem hogy van neki(átm. 0,8-ig vettem tőle), de hétfőn rákérdezek...

Igen a Habia egy híres "drótos" cég...

Dupla(több) szál vagy litze nem játszik?

5bzs27u7

000000000

A litze huzal a rádiótechnikában használt speciális, zománcozott erekből sodrott huzal.
Előnyei elsősorban a közép, és rövidhullámú  
tartományban jelentősek, ezt használták a rádiók középfrekvenciás tekercseiben.
Az egymástól elszigetelt elemi szálak kisebb elektromos ellenállást jelentenek az említett tartományokban, mint az azonos keresztmetszetű tömör rézvezeték, mivel a skin hatás miatt a vezető felületére korlátozódik az áramvezetés, a sok vékony ér összes felülete nagyobb, mint az azonos keresztmetszetű tömör vezetéké.
Nagyobb frekvenciákon a szálak közötti kapacitás ezeket az előnyöket megszünteti.
A litze huzalok kezelése nehézkes, mivel minden egyes szálat külön kell megtisztítani, és leforrasztani.

Mellesleg mit épitesz , csak nem tesla tekercset?

5bzs27u7

Köszönöm az infót.

Nem dehogy, ahhoz sima zománchuzal is jó.
Speckó toroid trafót készítenék, háromfázisra tekerve.

4um5b65d

De érdekes dolgot írsz.... sosem tudtam, mi az a skin hatás. Kicsit utána néztem a neten. Nem gondoltam volna, hogy a nagyobb frekin az áram nem a teljes keresztmetszetben folyik...
Betojok, hogy mik vannak.... :)

000000000

10 évig rádióztam és mindent autódidakta módon tanultam meg.  
A szaktudás egyenesen arányos a tönkretett eszközök számával.  [#nyes]

Szalai György

Toroid rafót, három fázisra?
Érdekes lesz, mert a három fázis eredő mágnestere az egyetlen gyűrű vasban, pont nulla lesz. Azt három külön egyfázisú trafóból szokták összeépíteni, közös tartószerkezeten.
A háromfázisú tarafók, három oszlopos vasra készülnek általában. Az is van hasonlóban mint a toroid mag, csak azt fűzött hiperszil magnak hívják.

És minek is ahhoz ezüstözött teflon szigetelésű vezeték? Miért jobb az mint a mezei zománcos rézdrót?

f35ezvjs

Szerintem helyesbíts 380v /...V  

Kiszámolod az egy volt ra eső menetszámot megszorzod kb 400 százzal és ha kész kötöd 2 fázisra

f35ezvjs

5bzs27u7

PWM külön külön a fázisokra. Eredmény 10 000 V.
Az áramok jelentős része a vezetők külső felületén folyik, ezért a vezeték típusa teflon szigetelésű, ezüst bevonatú egyszálas rézvezeték. A sodort vezeték erre a célra nem alkalmas.

svejk

Írjál még erről a csuda szerkezetről!
Ezüstözött huzalt szintén a skin hatás miatt használunk, mekkora lesz a freki?
Nagyon kevés az az eset amikor a sodrott vezeték nem jó a tömör helyett..
Természetesen Habia-ban van teflonos sodrott is ezüstözöttben...

Szalai György

Egyre érdekesebb, hogy fog működni.

Akkora PWM alapfrekvenciát használsz, amit a közönséges (hálózati frekvenciára készített) toroid trafómag még fel tud dolgozni elfogadható melegedés mellett. Akkor lehet jó hatásfokú átviteled, de arra a frekvenciára szerintem, nem kell nagyfrekvenciás, hőálló szigetelésű vezeték.
Vagy…
Speciális nagyfrekvenciás porvasat használsz és párszor tíz kHz alapfrekvenciát. Akkor lehet szükséged a nagyfrekvenciás vezetékre és lesz jó hatásfokú átviteled.
De még a kapcsoló üzemű tápok ferrit magú trafóit sem tekerik nagyfrekvenciás vezetékkel.
Vagy…
Nagy teljesítményű rádió adóállomást építesz, ahhoz kell a nagy frekvencia és nagy feszültség. De oda nem kell PWM.
És…
A nagyfeszültségű tekercset sem szokták a menetenkénti feszültség miatt műanyag szigetelésű huzalból készíteni. Több kamrás csévére készítik és a külön kamrákban lévő külön tekercseket sorosan kötik.

Szóval mi lesz ez?

s7manbs8

Szerintem most jött rá (jobb esetben) hogy nem tud semmit. És elmegy más szakterületre...

5bzs27u7

A meghajtó freki 42 Khz. A toroid mag, valóban porvasmag, 165mm átmérőben, 11kg. Valóban a hatásfok miatt kell nagyfrekvenciás vezeték. Én kísérletező szellemű ember vagyok, minden "sz..rt" kipróbálok. Amúgy vízbontáshoz kell ez a technika.