Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

svejk

No kérem...

Kaptam ma reggel egy barátomtól Biresin G26-os PU. gyantát
Ez olyan csontszínű és mint később kiderült csontkeményre kötő anyag.

Talán még sosem volt műgyantával dolgom...

Hirtelen a kezem ügyében levő szilikonspray-vel fújtam le az alu darabokat formaleválasztó gyanánt.

A gyanta fazékideje pár perc, még kissé rugalmas állapotában szépen szét is tudtam húzni az alu feleket csak a központosítás nem volt tökéletes.

A második öntésnél késlekedtem a szétszedéssel és gyakorlatilag szétszakadt a gyanta.
Ezt segítette, hogy átmenő tengelyt dugtam a felekbe központosítás gyanánt

A harmadok öntésnél pedig már hiába volt a szilikon nagyon odaragadt az aluhoz és az előtte levő micro maradványokhoz.

El is ment a kedvem tőle, főleg hogy 1 óra múlva a sikeres öntésről is könnyen letudtam törni a fogakat és olyan kemény lett, hogy a körmömet egyáltalán nem tudtam belenyomni.

Később elpanaszoltam a barátomnak a bajom, erre Ő rávágta, hogy kinyomtatja a csillagot.

Hopsz, de hát nekem is van nyomtatóm!! [#falbav]

A főnökömmel gyorsan megrajzoltattam Creoban és íme az első darab érzésre jó lett.
60 % kitöltés 1 mm héjszerkezet.
Csak mezei PLA-m van itthon, majd meglátjuk mit bír.

keri

Én keménygumiból faragtam simán bicskával amikor éppen ilyen bajom volt, teljesen jól működött. Most már persze inkább nyomtatnám én is.

svejk

Volt egy valag ilyen borostyánsárga ütközőm, de már elfogyott. No meg épp marógépem sincs.

gg58bmmp2

Vett valaki a Lidl-ben most kapható keresztvonalas szintezőlézerből?
Használható, vagy kuka?

Rabb Ferenc

A G26 sajnos erre nem jó, túl kemény. Pár éve szkóp lábakat készítettem ugyancsak SIKA öntőgyantából. A NOVIA halásztelki telepén vettem BIRESIN U1419.

Egy darabért kicsit drága lenne, közel 20e Ft/kg.

Fekete, kemény (Shore A98), rugalmas, kopásálló. Sajnos nincs már egy korty sem belőle, mert a maradékot egy haverom elhasználta alumínium létra talpnak.

Ha valahol tudsz szerezni hasonlót, a 3D nyomtatott darabot használd ősmintának a szilikongumi formához. Formaleválasztónak paraffin olajat vagy vazelint használj

Rabb Ferenc

Bocs, nem fekete, színezve lett mert az Tektronix 465 eredeti lábai is feketék voltak. De ez amúgy is lényegtelen az esetedben...

svejk

Köszi!

Utólag megkérdeztem a formaleválasztó anyagát akitől kaptam a gyantát, ő is a vazelint ajánlotta. [#eljen]

svejk

Egyébként a franc se érti ezt a keménységet, itt azt írja hogy 80 bár az előtte levő D bötűnek' is van jelentősége.

svejk

Rabb Ferenc

A lágyabb anyagokat lapos végű, a keményebbeket gömbvégű mérőtűvel ellenőrzik. A kettő között természetesen van némi összefüggés...

svejk

Utána nézhettem volna :(

Most megtettem.
sajnos mér rosszabb a helyzet mint a linkelt két skálád.

3x8pne5rz

Hello Svejk!

Először is annyit, hogy a keménységet nem feltétlenül kell összekeverni a rugalmassággal.
Pl. a gipsz az puha és rugalmatlan. A gránit az kemény, nem beszélve a gyémántról és az is rugalmatlan.
Ellenben az acél nagyon kemény és elég rugalmas.
Tehát ha valaki egy bizonyos rugalmassággal bíró elasztomert keres, akkor ne a kménységet nézze.

Egyébként én már mindegyik lentebb említett cégtől vásároltam.
Az apraktika azért jó, mert ott kis mennyiségben, akár 100 gramm anyagot is kaphatsz, szilikon gyantákat is öntőformának.
A kis kiszereléssel így megúszhatod, hogy melléfogj. Pl. rendelhetsz többfélét elég olcsón.

Szerintem hívd fel őket, hátha olyanjuk is van, ami nincs fent shopban.

svejk

Szalai György

Gyanítom, hogy a ,,kuplungcsillag" felhasználásban még csak nem is egyedül a rugalmasság, hanem főleg a csillapítási képesség és kopásállóság volna meghatározó.

000000000

CNC pozíció hajtásnál ezeknek a motor és hajtott tengely közötti tengelykapcsolóknak ideális esetben csak az lenne a dolguk, hogy X mértékű egytengelyűségi hibát kompenzáljanak, de nyomaték átvitel szempontjából merevek maradjanak.
Minden más tulajdonsága káros a hajtásra nézve, így pl. a rugalmassága is.