Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

Bicska

Sziasztok! Rendeltem főorsó motornak egy olyan, mocit, ami 30000-et pörög. CNC-n működött régebben is...nem tudom mennnyire lesz jó, de nem volt drága, hát rácsaptam, sztem annyit tud mint a Teknomotor.  
A lényeg, hogy van a hapinak még egy olyan ami 60 000-et pörög, más adatot nem tudok róla (még). Hátha valakit érdekel...(keressen magánban)

4um5b65d

Bicska

Jajj fontos, hogy nem rendeltem, hanem használtan vettem vaterán!! Előbb félreérthetően fogalmaztam..

Bicska

Igen és a hapinak van még1, egy kisabb, de többet forog.

4um5b65d

Igazság szerint egy 30000-es fordulatú marómotort egy sarokköszörűből (kis-flex) is lehet készíteni, azok belül kb 33 ezret forognak....

000000000

Van már egy pár év esztergálálsi tapasztalatom, sok apró kapumozgató alkatrészt csináltam már, de megmondom őszintén, nem láttam még ilyen zsírzót belülről. Ha tudnám, hogy működne, biztos meg is csinálnám. Nem akarok saját ötlet alapján nekiesni, mert az akkor tuti nem "kézi" lesz. Mondjuk egy rajz alapján is elkészítem, ha van esetleg ilyesmije valakinek.

Elgondolásom szerint egy dugattyú, csappantyúszeleppel, és egy rugó, ami visszahúzza. De akkor egy löketre kinyomná az egész tartalmát?!

Bicska

Nem tudom, hogy milyen a motor, majd kiderül, elég magas A-t vesz fel, talán ereje is van. Talán nincs olyan hangja mint 1 flexnek..(bár áttétel nélkül még nem hallottam) Bízom benne, hogy egy közepes teknomotornyi erőt ki tudok belőle hozni. És talán a befogót is beleszámolva 5öd áron..[#whatever]

4um5b65d

Nem emlékszem pontosan, de mintha elég rövid tengelye lett volna... lehet, hogy kissé át kell majd alakítanod, hogy patront tudj rátenni. Amúgy kellemesen néz ki a motor, amolyan komoly cuccnak tűnik.... Rossz vásárt nem csináltál vele...

4um5b65d

Áttétel nélkül is hangos ? Még sosem próbáltam...

4um5b65d

Most jut eszembe, végül is a sarok köszőrű áttétel nélkül az pont megfelel egy faipari felsőmarónak. Igaz olyanom sincs próbára.

svejk

Ráadásul ha leveszed róla az áttételt még jobban pörög...
Az ideális soros motor fordulatszáma végtelen, a gyakorlatban addig pörög amig a súrlódási és egyéb veszteségek egyensúlyba kerülnek a forgatónyomatékkal, mely a fordulatszám növekedésével exponenciálisan csökken.
Ha leveszed az áttételt akkor egy jelentős súrlódástól szabadítod meg a motort, ergo a fordulat növekszik.
Nagyobb teljesítményeknél ez akár káros is lehet a motorra.
Gyakorlatban nem mértem, ez csak okoskodás volt, meglehet hogy a ventillátora lényegesen nagyobbat fog rajta mint az összes többi súrlódás, és így a ventillátor szabályozza a maximális fordulatát.

000000000

Hát igen és a ventillátor okozza talán a legnagyobb zajt is.

Bicska

4um5b65d

Szétszedtem egy kisflexet....
3 éve vettem 999Ft-ért darabját a Spar-ban.
Gondoltam majd jó lesz egyszer valamire a motorja. Eredeti felhasználásra nem is gondoltam, mert elég gagyi a cucc. Szétszedve viszont "gyönyörű". Áttétel nélkül nincs nagy hangja. Siklócsapágyas a motor tengely.
És íme az áttétel... lehet röhögni... :))
Precíz kb 0,2mm-es illesztés a siklócsapágyakon...

http://kep.ivpicture.hu/200120.jpg" border=0>