Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

gvox

Üdvözöllek PSoft!
Hasonló gépem van ugyan ez volt a hibája.Több helyről kértem ajánlatot, a legolcsóbb a Rimo
művek volt. Kérték a régi kerekeket, majd 10 nap mulva utánvéttel megkaptam a kifogástalanul legyártottakat 80+Áfa helyett 80+szállításért. 0.1 mm-es hézagot kell állítani

PSoft

4um5b65d

Na csak vigyázzunk ezeknél a fogaskerekeknél az 1 tizedes hézaggal. Ez az adat önmagában nem elegendő. Tessék csak bele gondolni jobban. Ha az 1-es kerék alá több hézagolást raksz akkor a 2-es alá kevesebbet kell hogy össze lehessen rakni a kettőt, de ekkor egészen máshol találkoznak a fogak, mintha fordítva pakolnál alá hézagolást. Ennen a fogaskerék kapcsolatnak ez az alfája és az omegája. Nem véletlen van az, hogy gyártás után vizsgálnia kell a cégnek, hogy a fogak mely pozícióban kapcsolódnak helyesen. Ha jól tudom ezt valamilyen , a fogakra felvitt indikátor réteg kopásából lehet megállapítani. Beállítás után pedig meg kellene adniuk a fogaskerekek alap homloksíkjától mérve egy-egy beállítási adatot. Ha ezt nem teszik akkor kockáztatod a vadi új fogaskerekeid épségét. Lutri lesz az egész. Ezért kell ezeket a kerekeket gyártáskor összeszámozni és ha tönkremennek akkor párban cserélni.

000000000

Sziasztok!

Roland MDX-20-as 3D plottert keresek megvételre, max. 600e forintig. Ha tudtok segíteni jó lenne. caritativ@gmail.com

000000000

A viaszt valamikor ezért találták fel, hogy párszáz év mulva amikor lessz CNC legyen min gyakorolni!!! :) Ezt annyiszor használod ahányszor akarod.  
Persze, egy szappan is megteszi. Csak az asszony rajta ne kapjon:)

A viaszt Lehet különböző keménységben kapni.  
De, mindenszentek után dögivel van a temetőbe, különösen ha szeles az idő:):):):)

000000000

Ja, majd el felejtettem. A képek mellé rakjál 1 sört is:)

gvox

Üdvözöllek Laslie!
Abban egyet értünk, hogy nem sima ügy egy ilyen fogaskerékpár kihézagolása, abban viszont nem, hogy lehet az egyiket lejjebb, vagy feljebb hézagolni.A legyártott kerekek fogszélessége pontossan megegyezett, így egyértelmű,hogy azoknak síkba kell futni.Sok időt elszúrtam azzal, hogy az összerakott fejben megállapítsam milyen magassan van a főorsón a nagyobbik kerék  
széle, majd rájöttem, hogy azért tettek furatot és vakdugót az öntvény oldalára hogy a hézagolás látható,és mérhrtő legyen. /nálam a vakdugó gittelve és festve volt így nem vettem észre / itt a fotón jól látszik
1,szereljük be a kerekeket hézagoló gyürük nélkül-rakjuk össze a fejet
2,állítsuk be a főorsó függőleges kocogtatásával
a nagy kerék magasságát, mérjük meg mekkora gyürüt kell esztergályozni a fogaskerék alá,ez kb 2mm /Vigyázzunk, hogy a gyürü átmérője ne legyen nagyobb a főtengely átmérőjénél, mert letörheti a kiskerék fogainak a végét/ majd mérjük meg a felső nyomcsapágynál a hézagot. ide 1-2 tized kell.
3 Ha ez megvan szereljük készre a főórsót./ ne felejtsük el beállítani az alsó kúpgörgős csapágy kotyogását koronás anya- ellenanya/
4,a vizszintes tengelyen lévő kis fogaskerék hézagolásával állítható be a kívánt foghézag, az én gépemnél 0.1 mm mert a gyártó ezt adta meg

4um5b65d

Jajj, nem, ....félreértettél !
Természetes, hogy nem kell egyiket vagy másikat előrébb vagy hátrébb tologatni a tengelyen hézagoló alátétekkel. Itt arról van szó (és ezt egy példával kifejteném) ha feltételezzük, hogy az egyik eredeti fogaskerék alap (talp) homloksíkjától mérve a fogak "elméleti osztóköre" például 50mm-re volt de az új fogaskerék ugyanezen mérete például 48,7mm-re van akkor ez az eredeti hézagolókkal nem rakható össze, de vajon honnan tudod azt, hogy erről a kerékről hiányzik az a 0,3 tized és nem például a másikról (vagy mindkettőről) ???
Mert azzal gondolom egyet értünk, ha valamelyikröl hiányzik akkor holtjáték képződik a két kerék közt. Na erre írtam azt, hogy ezt már a gyártónak kell megmérnie és ennek megfelelően a hézagolási dokumentációt a megrendelőnek átadni. Vagy ami még lehetsége,hogy hosszabbra gyártják le a kereket, majd bemérés után a már említett talpsík méretre helyesbítésével beállítják az eredeti értékeket. Szerintem a neten lehet is erről bővebb infót találni ezen kerekek problémaköréről. Lecsökken az új kerék élettartama, ha valami nem stimmel.

4um5b65d

gvox

Ok, egyetértünk!
Enyhe terhelés mellett érdemes megkeresni a fogaskerékpár zajminimumját. ez is támpont lehet

4um5b65d

Igen, ha nincs más akkor lehet ez is támpont,csak jó sok szereléssel jár....

[#rinya]

PSoft

Laslie,Gvox üdvözöllek benneteket!
Elolvastam a beállításról a beszélgetéseteket.
Köszönöm a sok hasznos infót amit írtatok.
Majd ha odáig eljutok, hogy "összeszerelés" biztos,hogy hasznát veszem.
Egyébként valahol megvan az eredeti gépkönyve is előkerítem,és elolvasom azt is.
Mégegyszer köszi!
[#worship][#worship][#worship]

4um5b65d

Most nézem csak jobban a képeidet ! Lehet, hogy nem is hipoid fogazással van ez megcsinálva, hanem egy sima ferde fogazatú kúpkerékpárral.
A két tengely középvonala el van tolva egymástól balra vagy jobbra ?

PSoft

Most nem tudom megnézni,de szerintem nincs eltolva a középvonal.
A kerék viszont itt van előttem az asztalon.
Még három kép,ha evvel segítek:
http://magiist.fpn.hu/Kepek/strigon9.JPG" border=0>

http://magiist.fpn.hu/Kepek/strigon10.JPG" border=0>

http://magiist.fpn.hu/Kepek/strigon11.JPG" border=0>