Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

Sz.József

Csaby

Segítséget szeretnék kérni.
Vettem egy öreg esztergát, de "fogorvoshoz" kell vinni. :)
http://cnctar.hobbycnc.hu/Csaby/Eszterga/Eszterga.jpg" border=0>
A fogaskerekeket milyen anyagból készüljenek és kell-e edzeni? Ha igen, ki tudná megedzeni?

Sz.József

Betétben edzhető (cementálható) anyagból, talán BC2 BC3..
idézet:
"A betétben edzhető acélok széntartalma max. 0,2%. A felületükön kemény, kopásálló anyagok, a magban azonban szívósak. Alkalmazási területük ebből adódóan: csapszegek, tengelyek, FOGASKEREKEK, lánckerekek, sőt mérőeszközök gyártása."
Ha csak hobbira vetted a gépet akkor szerintem hőkezelés nélkül is kiszolgál...

000000000

Ha jól látom ez a lassító fogaskerékpár amit az excentrikus alsó tengely kapcsol be a főorsó meghajtásánál,ennek menetvágásnál van szerepe a lassítás miatt,esztergálni biztos lehet nélküle is.Az enyémen is ilyesmi a megoldás csak ez a fogaskerékpár hiányzik.

sasi

Cementálva elkészíteni ezeket a fogaskerekeket túlságosan költséges lenne.
Én úgy oldanám meg, hogy a fogaskerekekről leesztergálnám a fogaskoszorúkat, C45-ös anyagból gyűrűt esztergálnék rá, előmelegítés után ráhegeszteném. Ezután szabályozás, fogak marása, hőkezelés, megeresztés, beszerelés.  

http://sasovits.hu/cnc/eszterga/hajtomu.htm" TARGET=_fnew>A saját gépemen így javítottam a sebváltó törött fogaskerekeit, sikerrel.

000000000

Csak ötlet.Anyagától függően a foghelyek megfelelő előkészítése  illetve ha öntvény akkor előmelegítése után felrakóhegesztéssel pótolni a kitört fogakat majd újra maratni.Az egyiken az ékpályát 180 fokkal eltolva újrakésziteni ezáltal nem egyidejű lesz a terhelés az új fogaknál.

Csaby

Köszönöm a segítséget, majd beszámolok a végeredményről is.
Valószínűleg az ötletek elegyítve lesznek, a kiskerék újragyártatva, mert annak 3 foga is hiányzik egymás mellett, a nagy pedig vagy felrakva és újramarva, vagy koszorúval.  
Ezt majd Stojka kolléga fogja eldönteni.

Csaby

Jól látod ez valóban az.
Tényleg forgatja a főorsót enélkül is, de a három alsó sebesség hiányzik. Ha meg már felújítom mielőtt használatba venném, akkor már azt szeretném, hogy legyen komplett.

Sz.József

Keresek 140(150)x15mm-es alu laposrudat 550-600m hosszban. (AlMgSi0,5)
Esetleg olyan 15mm-es tábladarabot amiből kijön egy 200x140-es és egy 320x140-es darab.
Tud valaki olyan helyet ahol foglalkoznak darabolással és postázással?
A google "barátom" nem akar segíteni...
Ha esetleg van valakinek ilyen fölös darab megvenném...

Sz.József

3ihs2v23

Olyan helyet keresek ahol 3m hosszú anyagon (IPE180 + L60x40x7 összehegesztve) tudnak egysíkú bázisfelületet marni?

Leginkább Budapest és északnyugat-Magyarországi régió lenne a legelőnyösebb.

Valaki tud ilyen helyet esetleg?

svejk

http://hidracel.5mp.eu/web.php?a=hidracel" TARGET=_fnew>Hidrecél, Kecskemét.
hogy pont ilyen méret van-e nekik nem tudom, de sokféle van.
Anyagminőség megint kérdéses, hívd fel őket vagy holnap elmegyek megnézem Neked.

svejk