Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Milyen vastagot? Én is ott vettem a nyáron, de az eredetinél kicsit vastagabb ...

4um5b65d

Ezek bimetál lapok? Vagy azt még nem próbáltátok? Azok nagyon a top-on vannak. :)

e6bkdgi5f

Sziasztok!

Szeretnék érdeklődni, hogy honnan lehet beszerezni a legolcsóbban az alábbi dolgokat:
- 0.5nm-es léptető motor
- trapéz menetes orsó
- lineáris vezető

Amatőrként a következő kérdéseim lennének még:
Panelt szeretnék vele mozgatni maratáshoz, így nincs szükség nagyon erős mechanikára, ezért gondoltam a 0.5-ös mocikat.
Ennek ismeretében milyen trapézmenetes órsó kell? vastagság, stb...  
Hogyan lehet szépen összeilleszteni a léptetőmotort és az orsót? Ahhoz kell a tengelykapcsoló? Milyet érdemes választani?
Milyen lineáris vezetőt érdemes választani? Esetleg tudnátok konkrét típust javasolni?

Előre is köszönöm, és bocs ha nagyon buta kérdéseket tettem fel.

Üdv.:
Zoli

3k74cecek

Ha jól értelmezem, akkor te a marató lében akarod mozgatni a NYÁK panelt, hogy gyorsabb legyen a maratás.
Ha így van, akkor szerintem ágyúval akarsz verébre lőni.
Sokkal egyszerűbben és olcsóbban is megoldhatod, mint léptetőmotor meg trapéz orsó, meg lineáris vezeték.
Meg amit kihagytál a motorvezérlő. Ezekre szerintem semmi szükség.
Egy sima pici DC motor (párszáz Ft-os modellmotor, vagy akár CD lejátszóból bontott), szíj áttétel, excentrikus mozgatókar,  
egy kis mechanika, és a NYÁK szépen ide-oda fog mozogni a lötyiben.[#wave]

e6bkdgi5f

Nem erre gondoltam... :)
A maratást még nem tudom mi fogja végezni, egyelőre csak a fejemben tervezgetnék.
valamelyik topikban pl láttam viszonylag olcsó 1-2W-os lézer modult is. Ha az képes átégetni a rezet a nyákon, akkor abból szeretnék kiindulni, mert akkor nem kellene y tengely menti mozgatás.
Ez esetben mondjuk a lézer dióda fix helyen lenne és alatta mozgatnám a munkadarabot, ehhez kellene valami pontos ki mechanika.

HJózsi

Picit nézz utánna a témának, milyen anyagot mennyire pontosan kézben tarthatóan lehet megmunkálni lézerrel, mi az energia szükséglete ...  
A rézről én annyit tudok, hogy nem igazán "együttműködő" anyag lézeres megmunkálásnál, ugyanis rettentő jó hővezető, így nagy energia kell a vágás szélesebb lesz mint szeretnéd, a hőtágulás miatt meg leugorhat a hordozó lemezről ...  [#ijedt]  Szerintem van többléle otthon is alkalmazható nyákgyártási technológia, érdemes azokat alkalmazni... Olcsóbb is ...

HJózsi

Ja, ha mondjuk a rezet sikeresen átégette, vajon mit fog tenni a lézer a hordozóval? ...[#lama]

e6bkdgi5f

Igazából tényleg nem tudok még sok fontos dolgot a lézerről...
Pl. hogy mennyi idő alatt képes átégetni a rezet, mert ha elég gyors, akkor szerintem nem dobja le a hordozó a rezet, kérdés az is, hogy mennyivel lesz szélesebb a vágás, mekkora a pontosság ami emiatt elérhető vele.

De mindettől függetlenül is érdekelnének a kérdéseimre a válaszok, az, hogy mi fogja a tényleges munkát elvégezni, majd még kialakul... :)

HJózsi

e6bkdgi5f

Nézelődtem és látom, hogy vannak nagyon profi gépek iszonyatosan erős lézerekkel (~200W), amiket nyák maratásra használnak...
Csak arra nem találtam egyelőre választ, hogy mekkora a minimális teljesítmény, amire szükség lenne. :(

000000000

Co2 lézerrel 100 W, dióda lézerrel 50 W alatt esélyed sincs rezet vágni.

e6bkdgi5f

És gondolom a dióda lézer az, ami méretéből kifolyólag szóba jöhetne, ugye?
MO-on ki forgalmaz lézer modulokat, ahol érdemes lenne szétnézni?

000000000

Dióda lézerben nem vagyok jártas.
Nem találkoztam Mo-i forgalmazóval.
De a kuglival keresgélve egy komplett 80 W-os (dióda, táp, lencse) közel millióért adják.

e6bkdgi5f

;(
1-2W-os cuccal biztos nem lehet megoldani valahogy ? :(