Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Egyébként már volt külsőforgórészes motorom... 38.000-et mértem rajta... felette megbolondult a lézeres fordulatszámmérő...
(kb olyan mint a #268-ban...sőt talán azonos...) Hűteni macerás a külső forgórészest de a röhely, hogy nem is kell akkorát "kever"...:)

000000000

Hát ezeket az árakat elnézve (az itthoniaknak fele-negyede!) innen kellene rendelni mindent (motor, akku, töltő, szabályzó stb.)

bmejdz9nu

Sajnos én az itthoni árakat nem nagyon ismerem... (vidéki gyerek :) itt a városban pedíg nincs modellező bolt...

000000000

Minden modell boltnak van web lapja, ott megnézheted az árakat.

000000000

B36-50 motor 2 polusu.

000000000

000000000

szia Rc,mit gondolsz a honi modellboltok honnan rendelik?Nézzed meg a modellboltok,vagy magándílerek kínálatát.....ugyanaz.csak van egy 2,5x -ös szorzó.

000000000

Szia Peter
megneztem a pdf-file-t.Nem tudom hogy,hany polusu.Csak tippelnek ,hogy ez is 2.Viszont ezt konnyen ki tudod merni.Befogod egy oszlopos furogepbe es megforgatod. 2880fordulatnal a motor kapcsain 47-48Hz fogsz kapni ha ket polusu.
www.rcpanda.hu itt bo valasztekban vannak BL motorok
En ovakodnek a 50.000rpm-vel a gyartok tuloznak az adatokal.Nem hiszem hogy egy 2Eu-s csapagy sokaig fogja birni 50.000-nel :)
Az en motoromra az volt irva hogy max 900W,es 60.000Rpm  
Na szeretnem en lattni mikor fog ez a motor 900W-ot leadni."meg rovid idore is"  
Velemenyem az hogy jo hutes mellet ki lehetne hozni a motorbol olyan 150-200W-ot.

crgs7u9wg

pont tegnap olvastam, hogy a holdjaronak volt 200w -os motorja minden kerekenel es 100w -os volt a kormanymotorja, maga a motor 10e -et tudott es egy 1:80 -as harmonic-drive -al atteteleztek...

svejk

60000-es fordulaton nem olyan sok az a 900 W
gondolj arra hogy a 900 W-os mezei motort 1500-as fordulaton elég könnyen le tudod fékezni.
Persze azért kicsit túlzások ezek a számok

bmejdz9nu

Köszi a választ!
Szóval a 2Polusú BL motor "fogalmát" (vagy több) úgy kell kezelni és értelmezni (mérni) mint az asszinkron motoroknál? Ez jó...

Hát igen... az adatlapok.... túlzások... ezért választottam ezt a motor... végül is amerikai... azaz nem kínai... (és a kiegyensúlyozást is emlegették... :)
A "remény hal meg utoljára" azaz ha nem tudja az 50.000 rpm-et...azaz mitől nem tudná? Ha fesz van és a csapágy bírja... azaz fesz lesz neki mert egy 20V-os vezérlőt (nem az eredeti Traxxas) vettem hozzá.... csapágy... ha nem bírja... csere kerámiára (5x11x5)...
Ahogy írod... pár száz wattal már boldog lennék... azaz nem is kell több...
Hűtést is rendeltem:) Azaz nem vízest egyenlőre csak egy hűtőbordát... mert ugyebár ez egy 540-es motor... azaz szabványos: átmérő= 55mm.

http://www.traxxas.com/ftp/promo_mov/velineon.wmv" TARGET=_fnew>Nem igazán hiszek az ilyen videókban... de "power"  azért kellhet ehhez... (Traxxas Velineon BL motor video)

000000000

Sziasztok!
Sajnos amikről Ti itt beszéltek, azok "játék"
BL motor hajtások.
A probléma itt is azonos, mint a kefés
motoroknál (DC motor, szervo jellegű és szervo
katagória és a hozzájuk tartozó szabályzók).
Ezek a modell kategóriás megoldások a legalsó
szintet jelentik.
Ezekhez a motorokhoz ugyanis illendő mindig
tudni a valóságos kommutációs szöghelyzetet,
amit fizikailag odatett érzékelő (Hall,
opto, ...stb,) ad meg. Így minden olyan
megoldás, ami ezt nélkülözi, csak tulajdonképpen
valahogy forgatja azt a szerencsétlen motort,
ezért is melegednek meglehetősen.
A kefe hiányát tehát alaposan meg kell fizetni,
ha komolyabban akarja valaki ezt a technikát
kezelni, lehetőségeit kiaknázni.
Így a holdjáró pl. egy egészen más BL motor
kategória, kár idekeverni.
A másik: 7 pólusú BLDC motor nem nagyon
létezik, ez valami elírás lehet.

bmejdz9nu

Szia Tibi!
Tudod itt kis terhelésekről lenne csak szó...
Azaz egy gravírtű 0.2mm-es vágóéle vagy, hogy egy nagy terhelést írjak: 0.8mm-es fúróval fúrni nyákot...  
Az már a fél "menyország" lenne ha egy kisebb átmérőjű maróval pl. nyákot kontúrmarni...:)
Sajnos a magas fordulat itt szempont (kis szerszámoknál)...azaz mással nem lehet azt elérni ennyi pénzből... sőt kétszer ennyiből sem... vagy? ötlet?
A fordulatszám stabilítás (egy bizonyos határokon belül) nem igazán számít...

000000000

Hát persze, értem én, ha csak a fordulatszám
kell, és pár watt, akkor jó ez így.
De azért nem árt emlékeztetni, hogy az igazi
BL technika nem erről szól.
De Te magad linkeltél #214-ben egy másik
megoldást. Az is BL motor, de mérföldekre van
a modellmotoros megoldásoktól.
Mindamellett meg túl a motorhajtáson ezeknek
a megoldásoknak a nagy fordulat miatt a
csapágyazás és szerszám befogás pontossága
a döntő.