Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Nem teljesen értem a hasonlatot... A Misi megoldásához...  
pl. a feltételezzük a csapács pontosságát 0.005mm-re (ugyebár ez ekkor már-már rossz minőségű csapágynak mondható:)...  
A csapágy belső gyűrűje átmérője 1/8" (3,175mm) azaz totál pontosan megeggyezik a szabványos CNC szerszámok átmérőjével (3,175mm)... gyakorlatilag alíg megy bele... :)
Tehát nincs forgató tengely! ... azaz nincs további mechanikai hibalehetőség... ezért nevezem "zero"-snak... azaz um-es hiba szint van csak... ami igen magas fordulaton számít igazán...
Pl. Precise HF motor gyári adat 0.002mm... erre hasonlít a pontossága...

crgs7u9wg

"azaz nincs további mechanikai hibalehetőség" pontosan! az en megoldasomban is ez a helyzet: a motor tengelye van kifurva es abba megy bele egy kis betet segitsegevel a furo...

bmejdz9nu

uM-es tapintóval mérd meg az ütést... (Mekkora fordulatra képes?)

000000000

Misi, a szerszam csere olyan korulmenyes, mint azt en gondolom?

Szerszam csapagybol kinyom, megelez, visrosszak. Vagy?

Szedlay Pál

Légyszi ird le hogyan lehet mikronos pontossággal fúrni. Én csak a köszörülést vagy az esztergálást ismerem, de ilyen kis méretben számomra lehetetlennek tűnik.
Az én furataim ilyen kis átmérőnél mindig "elmásznak egy kicsit" itt persze mikronos pontosságról beszéltek.

dg8n4i8x

Ha már bl motor... Én ma raktam össze az enyémet, sajnos nem megy a cnctar, pedíg vannak képek is...

dg8n4i8x

Misi ez jól néz ki! Gratula! Az egy modellezős kupplung?

crgs7u9wg

sajnos a fordulatot nem tudom, ez egy kis kefes 540-es motor en kenyelmesen 12-15v on hasznalom, szepen viszi a panelt, toltottem fel ket videot a mukodeserol, sajonos eleg silany minoseg, raadasul az alap mukodeset nem is tudtam bemutatni mikor az egyik kezemmel a megvezetot a masikkal a motort fogom, mert ugye a kamerat is kellett valamivel tartani :) minden esetre aki mar furt kezbol akar egy kicsit is fogja erteni, hogy itt mirol van szo :)

http://youtube.com/watch?v=CKHs6tD2Mwo" TARGET=_fnew>VIDEO1

http://youtube.com/watch?v=HfjL6UxFdfY" TARGET=_fnew>VIDEO2

crgs7u9wg

jajj az egyest elrontottam:

http://youtube.com/watch?v=CKHs6tD2Mwo" TARGET=_fnew>VIDEO1

dg8n4i8x

A hangjából és a fúrás sebességéből ítélve ez max 5-6ezres fordulat. Kézi fúrásnál hss fúróval nem szokott gond lenni, mert a hss hajlik így az ütés sem gond neki. A keményfémnél más a helyzet... Az rögtön elpattan de nem alakul... Képzeld el amikor 30mm/s-al fúrja a gép  a nyákot és ott nincs vezető...  

bmejdz9nu

... és olyan pontos lehet a körfutása..., hogy ha nem jó akkor csak a csapágy gyárban lehetne reklamálni... [#smile] Mert a Misi nem is tehetne róla... :)

Motoros

Hát igen, van gyenge pontja és rátapintottál, az olcsóságnak és egyszerűségnek ez az ára.
Esetleg komplett maró (2csapágy+marószár szerelve) ha elő van készítve akkor maga a csere az szinte egy mozdulat azaz: hollandi lecsavar, imbusz kicsavar, maró+csapágy kihúz és új berak[#szomoru1] sör megisz.

Motoros

Nem modellezős hanem én csináltam, a furat dörzsölt és abba cuppanósan megy a tengely meg a maró is...mindkettő 1/8"

bmejdz9nu

Ez szerintem nem olyan nagy gond... ha többet előkészítesz előre... hogy ne munka közbe kelljen...
Végül is a csapágy(ak) olcsóbb mint a szerszám... azaz akár eldobható is lehetne ...

Egyszerű & Nagyszerű :) annak akinek kell a nagy pontosság pl. gravírozáshoz vagy 0.2mm-es furáshoz :)... stb...
Sőt! szerintem a kisebb méretű szerszámtörések is betudhatók az ütésnek! Ezt akkoriban teszteltem a 0.8mm-es marókkal...

000000000

Szia Misi!
Nagyon jó lett, gratulálok a frappáns megoldáshoz.