Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Nem most üti agyon, mikor meg vagyunk ijedve. Majd, ha már mindenki nyugodt lesz.
Ilyenek ezek a villanycuccok, előbb szépen kiépítik a bizalmat, és majd akkor hibásodnak meg, amikor már nem is gondolná az ember. [#eplus2]
(Azt nem is balesetnek hívják, aminek minden fenyegető gonoszságára előre számítunk.)

9npx2xk89

Vágom, thát áram nem lesz benne szerszámcserénél, de aljasul a hátam mögé lopózik mikor éppen szerszámot cserélek, és hirtelen fejbe vág. Máshogy nem tudom elképzelni az agyonütést egy áram nélküli motor esetében.

000000000

Azt csináld meg rajta amit írtam, a többit meg felejtsd el.

9npx2xk89

Nem akarom megfúrni. Egyébként van oldalt egy kicsi csavar, az nem tudom mit csinál.

Szalai György

Igen, ez rejti a veszélyt. Az, hogy nem tudod elképzelni. Igen, erről a hamis biztonságérzetről beszélek.
A forgáshoz elég áram nem lesz a motorban, ha a frekvenciaváltó IGBT hídjában legalább öt félvezető zárt állapotú. De a biztonságos törpétől nagyobb feszültség attól még sajnos nagyon is lehet.
És ha az a feszültség egy meghibásodott szigetelésen keresztül egyszer majd kijut a motor fém külsejére, vagy a motorkábel végén lévő fém csatlakozóra, akkor ott meg is áll, ha nincsen oda pont rákötve egy védővezető, ami elvezesse. Megvárja türelmesen azt a pillanatot amikor hozzányúlsz, és akkor záródik az áramkör rajtad keresztül a föld felé. És szerencséd van, ha nem ragadsz oda, hanem berepülsz a sarokba.
Egy század Amper áramerősség nem sok, de egy embernek pont elég. Tehát kell egy pár szál jól elhelyezett drót, (védő vezető) ami helyetted elvezeti azt a hibaáramot, még mielőtt bajod esne. Meg nem árt egy hibaáram kapcsoló, ami legalább 30mA hibaáram esetén lekapcsolja a hibás készüléket minden betáplálási pontján, egy elfogadható 0,2 másodpercen belül.
Csak arról akarlak meggyőzni, hogy nem akarlak én meggyőzni semmiről, de valamilyen rendesen kiépített, hatásos érintésvédelem, az nélkülözhetetlen, ha nem bélyeget gyűjt az ember.

000000000

Akkor tessék alákötni egy zöldsárgát.

eivmhrm04

Ja,,,de csak az agyasokat [#nevetes1]

000000000

Az agyatlanokat csak agy helyen lehet ütni!

svejk

Abban az IGBT hídbante ne bízz ami a frekiváltóban van.  
Szilárdtest reléhez is mindig dukál egy mágneskapcsoló, vagy főkapcsoló amit szakaszolásra lehet használni.

Épp ma kérdezte másik topicban Rabb Ferenc, hogy le van-e választva galvanikusan a frekiváltóban a kimenet, bizony nincs...
Ráadásul a nagy kapcsolási freki és tekercskapacitások miatt is kialakulhat veszélyes feszültség a nem földelt motortesten.

svejk

Erről jut eszembe, tudtok megbízható Fi relét (hibaáramkapcsolót) frekiváltókhoz, szervókhoz, egyéb nagyobb teljesítményű kapcsolóüzemű táppal rendelkező cucchoz?
Sajnos a kommerszek túl gyorsak és leoldanak bekapcsoláskor.  
Léteznek direkt frekiváltókhoz valók, de én még nem találkoztam velük. Gondolom drágább is lehetnek újonnan mint mezei társaik.

Szalai György

http://elektronika.vatera.hu/ipari_gep_berendezes/erzekelok_szabalyozok/aramvedo_kapcsolo_vigi_c120_si_125_a_1562249423.html" TARGET=_fnew>SI (super immunized) változat. Kapcsolási tranziensek és nem szinuszos feszültség általi téves kioldások ellen védet. A 8/20 μs-os lökőáram ellen is védett.

svejk

Na keressél olcsóbbat! :)

svejk

Ja és elég egy fázisra, de félek ezekből csak 3 fázisú lesz. :(

svejk