Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Ha így érzed, rögtön enni kell egy fánkot, az oldja a feszültséget. [#wink]
http://www.albatrezor.hu/docs/12_msz-2364-410.pdf" TARGET=_fnew>Az MSZ 172 szabványt felváltó Msz2364 Épületek villamos berendezéseinek létesítése szabványsorozat 4. rész Biztonságtechnika, 41. kötet Áramütés elleni védelem még 13 helyen alkalmazza a földelő kifejezést.

000000000

Ebben igazad van!
De ebben a témában amit tárgyalunk nem szabad földelésről beszélni. Az más dolog, hogy a csatlakozási ponton meg van a földelés,EPH...stb.
Sokan azt hiszik, hogy leszúrnak egy pálcát a gép mellé és rákötik a gépre és meg van oldva az érintésvédelem, mert meg van a földelés.
Láttam már ilyen megoldást nem egy helyen és égnek állt a hajam.

svejk

A földelés kifejezést használja, nem a földelőt :)

Ez ྟ-es, nincs újabb?

Te jártas vagy ezek közt, be tudnád nekem linkelni a 413.1.3.2 fejezetben említett HD 384 xxx szakaszait?

Szalai György

Megszámoltattam a keresővel, de tényleg rosszul!
Földelő kifejezés 12 db találat.
Földelés kifejezés 13 db találat.

Azt tudom linkelni neked, amit megtalálok a világhálón. Az eredeti Harmonizációs Dokumentum HD 384.5.54-et nem találom.
http://www.vasynet.com/downloads/doc1/Szabvanyok/vill_bizt/SZABVANY/2364-540.PDF" TARGET=_fnew>De CSAK NEKED, ennek hazai megfelelőjét az MSZ 2364-540:1995-öt szerencsére megtaláltam.
Ebben leled a „8.2. PEN-vezetők” szakaszt, az pedig megfelel a keresett [546.2] információnak.

Szalai György

„Ez ྟ-es, nincs újabb?”
Hú de nagy szerencse, hogy nem dolgozzák át évente!

svejk

A foxit a földelőre nem talált egyet sem:(
Ááá.. komolytalanok ezek a keresők is. :)

Köszi, tehát 8.2 fejezetben a PEN. (tudom egyszer már kérdeztem ezt a részt)
- milyen az a koncentrikus kábel ahol 4 mm2 is lehet a keresztmetszet?

Tudom már erről is volt szó, de akkor is:
Milyen semmit mondóra sikeredett ez az "áramvédő kapcsoló" elnevezés. :(

sasi

Az MSZ 2364-410:1999, meg a sorozat nagy részét visszavonták.

http://www.albatrezor.hu/docs/14_msz-en-61140-2003.pdf" TARGET=_fnew>Ez viszont érvényes és foglalkozik a PEN-vezetővel.

Online szabványkönyvtárban az összes szabványt el tudom olvasni, lementeni viszont nem, de ha tudok segíteni, elmesélhetem az izgalmasabb tartalmat.

000000000

Szeretném megkérdezni így tudatlanul(ÉV és társai felülvizsgálói papírokkal), hogy a PEN vezetőnek mi köze is van a jelen témában érintett marómotorhoz???

Azt meg végképp nem értem, hogy egy leszerelt marómotor mitől rázhat, ha testzárlatos és előtte fel volt fogatva egy EPH-ba kötött fém szerkezetre?

Addig a védelem mit csinált? Ette a villanyt?

Elég sok marhaság összejött már!

Szeretném tudni, hogy a vitában résztvevők közül ki rendelkezik felülvizsgálói papirokkal?

000000000

Múlt év 12.15.-én, amikor nyugdíjba mentem, kidobáltam a szabványaimat, a fejemben is megnyomtam a "Delete" gombot. Elég volt 40-évig csinálni.
 Munkám során mindig az érintésvédelem volt a legelső szempont. Villámvédelem...stb sosem  izgatott.

Szalai György

Szerintem a koncentrikus itt egyszerűen kör keresztmetszetű, középpont szimmetrikus felépítésű vezetéket vagy kábelt jelent, a kettős kötés pedig olyan szorítóelemet, amiben legalább két csavar szorít egyszerre. Hadd ne keressem meg az IEC 60502-ben.

Szalai György

Sajnálom, ha elrontom a játékodat, de nincs vita, csak beszélgetés van.
Próbáljuk segíteni egymás tisztán látását, van aki kérdez, van aki válaszol. Talán úgy gondoljuk, hogy erre való a fórum. (Veszekedni, az adok veszekben lehet.)
Én örülnék neki, ha Te is megtisztelnél minket a konkrét motor érintésvédelmével kapcsolatos véleményeddel.
(ÉV és társai felülvizsgálói papírokkal)

svejk

Bocsi a PEN-t én hoztam szóba a szabványok kapcsán.
Én nem vagyok szakmabeli, de azt látom nap mint nap, hogy sajnos a villanyszerelők jelentős hányada igen egyedien értelmezi ezeket a szabványokat. No persze Ők is emberek, akik a szabványokat leírják azok meg inkább jogászok :(

Állítom hogy egy-egy cikkelyhez való rajzos útmutató sokkal nagyobb rendet teremtene a fejekben.
Rajzot meg talán minden villanyszerelő tud olvasni.
Persze tudom minden variációt nem lehet lerajzolni.

svejk

Boldog ember vagy! [#eljen]

000000000

Melyik hozzászólásomat tartod marhaságnak?

000000000

Nem a te hozzászólásoddal van a baj.