Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2009.05.07/20090505128.jpg" border=0>

000000000

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2009.05.07/20090505129.jpg" border=0>

000000000

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2009.05.07/20090505131.jpg" border=0>

3k74cecek

Nem tudom, hogy jól értem-e amit írtál. Tehát van egy légmentesen zárt tered, amiben megolvasztod a fémet. Utána beleöntöd a szintén ebben a térben lévő formába, majd nyomás alá helyezed a teret.
Ha így van, akkor a következő aggályaim vannak:
Amennyiben a fém nem zárja a formát légmentesen akkor a nyomás alá helyezéssel semmit sem csináltál, mert a nyomás a fém mőgé is behatol, tehát nem lesz eredő erő.
Arról nem beszélve, hogy ha zárna is légmentesen, de mögötte marad légtérfogat, akkor az nem fog eltünni, csak az öntéskori és a nyomás alá helyezés utáni arányában csökkenni. Szóval szerintem ez nem jó megoldás.
Ilyen kis mennyiségeknél ha az alak cifra és fennáll a veszélye, hogy nem tölti ki rendesen az öntőformát, akkor a centrifugális erőt szokás használni. Vagyis pörgetni kell a mintát. Ez ugyan jelentősen bonyolítja a megoldást, de ez legalább megoldja a problémát.

3vv2btrhv

Bocsi , de a 896-os ábra nekem egyértelmü , de nem irtam le , hogy a beágyazo anyagot tartalmazo edény az váácum alat van . Ez a lényege az öntögépnek ahonnan az ötletet eloptam .

3vv2btrhv

BALU , VBODI köszönöm a képeket és a linket , nagyon jó !!!

3vv2btrhv

Mostmár csak a trafó adatai kéne !!

3vv2btrhv

Valamikor ilyen elektródák voltak a mozivetítő ivfénylámpájában
IGEN , ez müködött csak ugymond kiment a divatbol .

svejk

A 80-as évek végén a kat. reptereken még használták az ívfénylámpát. kb.800mm-es tükör volt mögöttük. Keresgélj olyan irányba...

3vv2btrhv

Felszámolás alatti repteret kéne találni , hátha ??

Szalai György

Kutya legyek, ha értem! Lehetőleg öleb. És ne Kínában.  

Dolgoztam még a Vígben anno szenes (ivfényes) fejgéppel. (Az a reflektor, ami a szólistákra az éles kör alakú kiemelő fényt lövi.) Morgen Carbon márkájú 10 és 12mm átmérőjű, vörösréz bevonatú kb. 200mm hosszú szénrúd volt benne. Az egyik kicsit följebb mint vízszintesen, a másik függőlegesen. Az egyik azért vastagabb, mert az a pólus jobban fogy. Egyszerű légrés szabályzású hegesztőtrafó tápja volt, semmi nagyfeszültségű ívgyújtás vagy ilyesmi úri huncutság. Elszívó sem volt az égéstermékeknek. Szeneket zárlatig összetolni (melegítés),  kissé széthúzni (ívfogás), a zöld üvegen kukucskálva beállítani az ívformát (ettől szabályos a fénykör). A reflektor mellett ülve, jobb szemmel a kis zöld hegesztőüvegen keresztül figyelni az ívet, és jobb kézzel két kis tekergetővel utánállítani a szeneket. Ballal lesni a követendő célpontot, és irányban tartani a fényt.
Tehát a trafó az hegyesztőtrafó. Most már lehetne inverter is.
http://www.ancientskyscraper.com/mediac/450_0/media/ARC$20CZECH$20BEST$20325.gif" TARGET=_fnew>Hát nem ilyen volt a belseje neki.

Vákuumban meg hogyan fogsz ívet? Vagy ott csak az öntés történik, de az olvasztás nem? Akkor a vákuum térbe hogyan „zsilipeled” be az olvadékot? Nem értem.

Egy volt utcabelim, rozdamentest megmunkál. Talán argon védőgáz alatt varrja, valami nem nagyon fogyó wolfram heggyel. Az is megolvasztana ilyen kicsi vasakat, és nem is szennyeződne közben.

Szalai György

Ponthegesztő elektródát még csak vastag rézből láttam! A szén talán nem is bírná el azt a mechanikai nyomóerőt amit a ponthegyesztés igényel. A ponthegesztés másik lényege, hogy az elektromos teljesítmény a hegesztendő anyagban váljon hővé, ezért a hozzávezetésnek nagyon kicsi ellenállásúnak kell lennie. Szén szerintem ezért sem alkalmas. Pláne ilyen hosszúkás. Amit ez árul az szerintem pont az ívszén. (Nem először látok olyat, hogy a bótos nem tudja mit árul.)

3vv2btrhv

Lényeget kezded megérteni !!  
23-évvel ezelött öntöttem bronz kisplasztikákat precizios kerámia héjba (Akkor a vákuum térbe hogyan „zsilipeled” be az olvadékot? Nem értem.)egy zseniális megoldással , ezt szertném most feléleszteni , csak ékszer méretben és nemesacél kivitelben .  

3vv2btrhv

Érdekes a mai világ : voltam a Morgan Carbonnál fogalmuk sem volt mi az hogy IVFÉNYRUD , pedig a honlapukon otvan a leirás .

Szalai György