Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

43pbwjg8s

Nagyon jó!
Gratulálok Tibi!

f2266unib

Szia!
A link nem jó...szerintem a saját meghajtódat linkelted be :)

Szedlay Pál

Erre soha nem jövünk rá így.
Mégegyszer a linket.

0gbwyh99

3vv2btrhv

Bocsi , az idözavar !!
Igen erre gondoltam , nem tudom mi van a hengerben ??

Szedlay Pál

Ebben van egy platina fűtőspirál és egy grafittégelytartó. Nekem is van ilyen csak egy régebbi típus.

000000000

Most készültem el az olvasztó, égető, szárító, hőmérsékletszabályzott kemencémmel. Véleményeket, kérdéseket, tanácsokat várok.  
http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/kemence/6.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/kemence/32.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/kemence/25.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/kemence/26.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/kemence/29.jpg" border=0>

Szalai György

Véleményem: Jól néz ki. (Kevés az ismeretem a felhasznált anyagokról, alkatrészekről, megoldásokról.)

Kérdés az van bőven.
Miért az elektromos fűtési módot választottad az olcsóbb gáz helyett?
Mekkora a fűtőszálak összes beépített teljesítménye?
Milyen anyagú a fűtőszál, és mi tartja a helyén?
Mekkora az elérhető legnagyobb hőmérséklet?
A digit hőmérő az egy hőfokszabályzó kontroller is, vagy a szabályzó az külön van?
A hűtőborda elektronikus szabályzást sejttet, de mi a kapcsolóelem és mi a szabályzás módszere?
Mi a szerepe a csillag-delta kapcsolónak?
A két darab motor-kapocsléc, úgy látom bakelit, fogja bírni a hőterhelést?  

Tanácsom:
Azt nulla kemenceépítési tapasztalattal a hátam mögött nem nekem kéne adni, szerény észrevételem azért van.
Ha még nincsenek mechanikailag rögzítve a fűtőszálak, akkor az megoldásra vár.
Én az elektronikus szabályzást teljesen külön fém dobozba építettem volna, és árnyékoltan, flexibilisen csatlakoztatnám a kemencéhez. A mostani helyén nem látszik kézreállónak a használata.
Szárító, égetőkemencénél a felfűtés és lehűlés ideje, karakterisztikája ugyan olyan fontos, mint a pontos hőfoktartás. A mai kemencéken ugyan úgy PID szabályzás van, mint a servo motorokon. Kéne egy figyelő ablak, hogy ne kelljen mindég nyitogatni. (Nálam a hűtőszekrényre is kéne, mert a gyerekeim ötpercenként nyitogatják.)[#lookaround]

Teaway

"Gondoltam felmérem a helyzetet, tudtok-e esetleg tanácsolni valamit vagy valakit grafit tégely ügyben? Milyen lehett egy öntöttvas tégely?"

Nekem volt régen egy grafit tégelyem, de fogalmam nincs hova tettem, így semmilyen adatot nem tudok róla mondani.
Öntöttvas mozsár nem jó?

f2266unib

Szia!
Én sem értek hozzá, nem szakmám, csak kérdezem: A beépített salgó elemek a tartós hőtől nem fognak elcsavarodni, "neadjisten" szétégni? Amúgy pofára jól néz ki. Esetleg egy részletes építési leírást a köz javára ha kaphatnánk :) De gratula hozzá.

000000000

Üdvözletem az Uraknak,

A válaszok:
Elektromos fűtés, mivel a családban történt gázpalackos baleset óta szkeptikusak a családtagok. Sokat fogyaszt (3*1.5kW), de ez a speciális kanthal huzal már 4A átfolyó áramnál 1100°C-on izzik. A samott-téglába mart hornyok befelé lejtenek, így nem esik ki a fűtőszál. Egyszerű olcsó megoldás, bár tényleg kicsit macerás volt beleilleszteni, nem vállalnám sorozatgyártásban.
A szabályzó egy kétpontú relé kimenetű, ami egy szilárdtest-relét kapcsolgat. Az elektromos doboz oldala és alja egy darabban leszerelhető, minden könnyen hozzáférhető, ha ez nem is látszik a fényképről. Árnyékolásnak itt nincs szerepe, thermoelemes hőmérő van beépítve. A vezérlő úgyis árnyékolva van.  
A bakelit motor sorkapocs alatt YTONG tégla van, ami jól hőszigetel. A próbafűtés során tökéletesen szerepelt, a sorkapocs felülete nem érte el a 110°C-ot sem, talán ha az ajtóra tennék egy szellőzőt, akkor még jobban hűlne.
A csillag-delta kapcsoló a felfűtés, szárításhoz van, így épp hogy izzanak a fűtőszálak, kb. 500°C-ig lehet elmenni vele negyed óra alatt. A maximális hőmérsékletet még nem volt időm lemérni, mert el kellett mennem otthonról, de hamarosan ezzel az infóval is szolgálok.
A salgó elemek tartósságáról nem tudok mit írni, bízok benne, hogy kiszolgál egy ideig.
Hőszigetelés alulról 15, oldalról 10cm kőzetgyapot. A fedő még nincsen készen.

Köszönöm a gratulációt. Teaway: A mozsár is jó lenne, ha átmérője <18cm, semmi más kritérium nincsen, de hol kapni ilyet?

dg8n4i8x

Ez jól hangzik! Szerintem nem olyan vészes az a 3*1.5KW, palackos gázból nem biztos, hogy kijön ennyiből...
Megtudhatunk többet arról a spéci kanthalról? Beszerzés, ár?

000000000

Fűtőhuzal néven találtam rá a tesz-vesz.hu-n, alkalmi vétel volt. Keresztmetszete 0.1*2mm, én is csak 25m-t tudtam venni belőle. Az ár nem is volt vészes, úgy 10kiló fehér kenyérrel egyenértékű. :)

000000000