Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Külön betét van vízre és külön levegőre.
A vizes természetesen túlmelegszik a levegőn és valóban hamar tönkremegy. Viszont a levegőre készült sem alu olvasztásra való.
Egy elektromos fűtés hatásfoka mindig 100%.

Szedlay Pál

Én is építettem egy kemencét 1630C fok a max. hőmérséklet és ennél a belső hőmérsékletnél a külső felület 270C fok úgy, hogy 9cm a hőszigetelés vastagsága. A RATH hungarianal is lehet kapni jó hőszigetelő anyagokat.

43pbwjg8s

Csapágy szereléshez kellene nekem valami ahol nagy biztosnággal tudok hőmérségletet álítani (max 80 fok).
Van erre valami nagyon olcsó egyszerű megoldás?
Emiatt néztem anno azt a bizonyos SPAR-os főzőlapot. De nálunk sajnos nem volt, a másik pedig, hogy nem tudom mennyire lehetett volna rajta pontosan beállítani a hőfokot.
Valami ötlet valakinek?

000000000

Átalában zsugorkötésekhez a csapágyházat melegítik fel egy kemencében, akár 150-200°C-ra is, 80°C-on olyan kevés a hőtágulás, hogy nem jutsz vele semmire.  
A csapágy levétele érdekesebb feladat, ezt szinte csak indukciós hevítővel lehet megoldani, mert itt a csapágyháznak gyorsan fel kell melegednie, anélkül, hogy a csapágy is felmelegedjen...

43pbwjg8s

Bocsánat de tudomásom szerint ott már sülögetnek a csapágyak. Persze lehet rosszul tudom már. Ha így van elnézést.
Én amultkor pont ezért mentem le a protó üzembe, csak hogy megkérdezzem, mennyire melengetik meg a csapágyat szereléshez. Soha nem mennek 80 fok fölé. Kétszer kérdeztem rá.
Spéci reszőjük van bekalibrálva csak a csapágyakohoz. A furatok már más tészta. Oda ugye kifejezett fűtő célszerszáot teszek be.

43pbwjg8s

resző=Rezső=rezsó

43pbwjg8s

Mondjuk abban lehet igazad, hogy amennyiben a fészek megmunkálása kérdéses pontosságú, akkor a 80 fokon létrejövő hőtágulás kevés lehet.

000000000

Kicsit felületesen olvastam el a problémád. Szóval a csapágyat kell egy tengelyre ráilleszteni zsugorkötéssel?

Ehhez nem tudok mit hozzászólni, csak azt, hogy véleményem szerint ez értelmetlen, mert:
1.) A zsír totál elfolyik
2.) Ha gumi porvédős, akkor az szétég, kirepedezik, stb.
3.) Gyakorlati hasznát nem látom. A csapágyat szinte mindenhol felülméretezett (J vagy K tűrésű) tengelyre húzzák rá. Ez elég szoros kötést biztosít. Axiális elmozdulás ellen zéger-gyűrűt, vagy igényesebb helyen anyát tesznek, esetleg csavarragasztóval rögzítik.  
Meg szabad kérdezni, hogy ez valami speciális csapágy, vagy mihez kell ez?

43pbwjg8s

deguss!
Hidd el hogy sebességváltókat tervezünk és gyártunk és van bennük azért csapágy amit szerelni is kell! :)
Azok a problémák amelyeket Te felsorolsz a túlmelegítéstől mindenképpen előjönnének. Ezért csak 80 fok a megengedett melegítési hőmérséglet egy csapágynál.

43pbwjg8s

Természetesen az illesztés ezért nem olyan szoros. Ugyhogy egyről beszélünk. :)
A csapágy nem mehet 80 fok fölé, ahogy az elején is írtam. :)  
Ezért kellene egy jól bekalibrálható olcsó megoldás erre.

0gbwyh99

Gondolom a resó lerni részében akartad melegíteni a csapágyakat . A ringli rész szerintem arra nem jó ! Ha a lernire gondoltál , akkor szerzel valahol (vagy itt a fórumon ha van valakinek) egy PID szabályzásal ellátott hőszabályzót meg hozzá illő hőérzékelőt és azzal , egy szilárdtest relével beiktatva gyönyörűen tudod szabályozni a hőfokot . Kicsit játszadozni kell a PID paraméterekkel amig egyszer be nem állítod hogy az elért hőfok után szépen tarcsa , de utána hozzá sem kell nyúlni többet .

0gbwyh99

Például szerzel egy olyan kis sütőt amilyet Elektron a multkor linkelt be .

43pbwjg8s

Én is rá gondoltam, de sajnos mostanában nem igazán tudom elérni. :(

3k74cecek

Azért ez messze nem így van.
1. ha folyóssá is válik a zsír akkor sem folyik ki
(mert még a Z-s csapágynál is pici a hézag az RS-nél meg nincs is), és amikor lehül a csapágy visszaáll a zsír jelleg.
2. a gumi tömítésnek semmi baja nem lesz még 100 fokon sem.
3. nagyon is sok értelme van. Ugyanis jó esetben kézzel összerakod a csapágyazást és nem kell semmit sem ütni vagy préselni.

KisKZ-nek: simán lehet 100 fokra is melegíteni, semmi baja sem lesz a csapágynak

3k74cecek

a #1079 deguss #1073-ra szól, de valamiért nem sikerült.