Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszönöm szépen, még nem néztem.
Küldtem egy ajánlatkérést nekik, ha válaszolnak, megmondom mit adnak mennyiért.

3k74cecek

Gratula az elszántsághoz és a munkához.
A tanácsokat azt hiszem inkább még a tervezés idején lett volna érdemes kérni.
Most már majdnem eső után köpönyeg.
Néhány megjegyzésem azért van:
A Kanthalban szerintem semmi különleges sincsen. Az pusztán keresztmetszet és hőelvezetés kérdése, hogy mekkora áramnál fog adott hőfokon izzani.
Úgy látom, hogy a hornyokba helyezés után nem lett egyenletes a spirál menetemelkedése. Emiatt helyenként (ahol sűrűbb lett) jóval nagyobb lesz a hőmérséklet és itt hamarabb el fog használódni a szál. Ezt célszerű lenne valahogy  javítani.
Nem tudom, hogy az aljába terveztél-e tenni valamit a fűtőszálak főlé?
Nagyon hasznos lenne, mert ha véletlenül beleesik valami, esetleg zárlatot csinálhat és eléghet a szál, vagy egyszerűen mechanikusan sérülhet. Izzó állapotban nagyon sérülékeny a drót.
Az alján lévő szálnál miért nem látszik a spirál? Miért csak egy széles egyben izzó valaminek tűnik ?
A csillag-delta átkapcsolót nem egészen értem. Ha van hőfokszabályzó, akkor ennek mi a jelentősége?
Nem tudni, hogy a Dexion hogy és mennyire van elszigetelve (meleg szempontból), de az kissé kritikusnak tűnik.  
Ugyanis az 500 fokot negyed óra alatt valószinűleg üresen érted el. Nem tudom mit akarsz olvasztani benne, és mennyit, de valószinűleg órákig kell egyfolytában működnie majd. Így viszont esetleg nagyon felmelegedhet az is. Szerencsésebbnek tartottam volna a súlyát az aljára terhelni, és csak összetartó bilincseket tenni a felső részekhez.
A sorkapocsnak tartósan a 100 fok sem szerencsés. Nem is annyira a bakelitnek, mint a kötések átmeneti ellenállásának.
Jobb lett volna ezt teljesen kihozni az üveggyapot hőszigetelésen kívülre.  
Úgy látom a képen, mintha a kanthal szalag simán bele lenne kötve a sorkapocsba. Jól látom?
Ha igen, akkor ezt úgy kellene csinálni, hogy a meleg térig vezető részen párhuzamosan mellé kellene tekerni valami többeres acéldrót félét, hogy ezen a részen ne melegedjen annyira. Ettől ugyanis a sorkapocs túl fog melegedni a tartós működés során.

000000000

Köszönöm a tanácsokat és gratulációt.
Kérdeztem még ebben a témában régebben, de csak részben kaptam válaszokat, meg kicsit elkallódott a kérdés. Lényegtelen, most már elkészült, de a jótanácsok soha nem feleslegesek, hátha átalakítom, vagy a későbbiek során majd tudom alkalmazni valahol.

Az alja is izzik, de a telefonnal készült fénykép nem tükrözi teljesen a valóságot, a fényképezője egy kicsit csal. Este teszek fel egy másik képet, ha hazaértem. Annyi azonban bizonyos, hogy valóban nem sikerült teljesen egyenletesen széthúznom a spirált, mivel igen-igen képlékeny szobahőmérsékleten is, így valóban egyes helyeken jobban, míg máshol kevésbé izzik.
Az alsó fűtőszálat 20mm vastag tégladarabkák veszik körbe, amire felül a tégely, vagy amit beteszek. Erre gondoltam hogy teszek egy csillámlapot, de még nem tudtam beszerezni.
Az átkapcsoló azért szükségeltetik, hogy ha hosszabb használat után kímélő módban akarom kiszárítani a téglákat, vagy valamit csak meg kell melegíteni, pl. viaszt kiolvasztani, akkor elég a kisebb teljesítmény, a fűtőszál élettartamát is növeli, és a kemencének is jobb, egyenletesebb a hőeloszlása.
A salgo elemekről a többiek is hasonlóan vélekednek, legközelebb másból csinálnám.  
Igazából olyan univerzális, kísérletezgetés célra készült, nem iparszerűen van használva, ha alumíniumut öntök, akkor ahhoz, ha valamit ki kell szárítani, akkor ahhoz.
A fűtőhuzalok végét duplán visszahajtottam, és egy lemezkével egybesajtoltam, így a sorkapocsban több réteg van egymáson. A kötés és az oda vezető drótköteg nem izzik, erre gondoltam én is. Ennek ellenére megfogadom a tanácsod, vágok egy szellőzőt a szerelőajtóra.

Köszönöm még egyszer a tanácsokat! Már csak egy tégely-félét szeretnék valamiből összeütni, nem tudom egy régi lejárt tűzoltópalack felhasználható ilyenre? A mérete majdnem jó, de nem tudom milyen vastag lemezből van.

ywathzay

A tűzoltópalack 1,5 v. 2 mm vastag anyagból van, elég karcsú ilyesmihez.

000000000

Köszönöm az infót!

000000000

Újpesten a Schweidel utcában (Ferrometál) kapsz grafittégelyt elfogadható áron.Anno én is ott vettem.

43pbwjg8s

000000000

Kb. 1 éve voltam az említett boltban (melynek e-mail címe mára már nem él), bár akkor még más miatt, de nem voltak valami segítőkészek, nem is akarták nagyon odaadni azt a salaktalanító sót, amit akkor vettem náluk. Mindezek ellenére, ha arra járok, benézek a tanácsodra. Köszi!

000000000

Nem ez volt pontosan, de ezt nagyon jó áron adja, ennyiért nem is láttam hasonlót. Ha újra építeném, biztos ilyennel csinálnám.

Devecz Miklós

Nem fémöntés, de http://blog.hellobard.com/2008/11/" TARGET=_fnew>érdekes

000000000

Ahogy ígértem, bemásolom az árajánlatot a grafittégelyre.

CARBON GRAFIT Kft.
Az Ön igényeinek megfelelő tégely hőálló grafitból készülne, 2191 minőségből.
Méret:Átm.180/150×305mm
Mennyiség: 1 db
Ár: 34000,-Ft+ÁFA
Szállítás: Utánvéttel, 4 munkanap

Hát, ez már nem hobby kategória, azt hiszem sima 4-es vaslemezből hegesztek egy szögletes tégelyt délután.

D.Laci

A vas tégely mivel  lesz bélelve? Vagy a vas diffundáljon be az olvadékba?

000000000

Gyakorlati kihatása nincsen a diffundálásnak, meg egyébként se izzik a tégely 700-710˚C-on, mivel több nem kell a 660-680˚C-on olvadó Al-ötvözetnek. Régebben is így használtam, mindenféle probléma nélkül. Az ugyan tény és való, hogy az tégely falára "ráragad" egy kicsit, de ha csak alu olvasztásra használom, ez nem probléma.

Olvastam olyat is, hogy van akik bevonják fekeccsel (vízüveg+samottliszt), de nekem eddig ezzel nem volt probléma.

Miki2

Szervusztok !  
A napokban olvastam valamelyik topikon egy műanyag típusról.  
Öntőformák készítésére alkalmas műanyagról írtatok.  
Sajnos nem találom, pedig már a szemem is belefájdult a keresésbe.  
Kérem segítsen aki a linket feltette, tegye meg újra.  
Köszönöm

pa0n9mw

Üdv

Van melóhelyen a selejtbe pár régi széndioxiddal oltó tűzoltópalack.
Kb. 10 cm átmérőjű vastagfalú palackoska.
Ha elvágja az ember fáiontos kis legömbölyitett végű tégely lehet belőle.
Ha érdekel irj.
végyé