Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

kmajer

nem olyan rossz a hővezetése...
üveg: 0,8 W/(m*K)
fa: 0,5-0,8 W/(m*K)
üveggy., kőzetgy.:0,03-0,1 W/(m*K)

000000000

Szerintem olvasd át az ennek a lapnak az alján lévő írásokat...kemence ügyben...igaz ez kerámia égető,de a fűtés/hőszigetelés anyagai azonosak.

http://www.interkeram.hu/muszkonyvt/eget_lista.htm

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/%d6NT%c9SZET/ONTOGEP-6.png" border=0>
Tervezem az acélöntö gépemet . Remélem a MachTech kiállitáson sok infot tudok szerezni
TOMASZ köszi a linket

robroy007

Szedlay Pál

Aaz alsó sárga a hószigetelt öntvényüregtartó, a fekete kerék a megolvasztott fémettartalmazó üst elfordítására való a kék valami gondolom a hélium befúvó. a csúszka az ömledéktartó pozícionálására szolgál.
Nem rossz terv, csak az a baj, hogy a Tibi még nem öntött ívvel.A hegesztésnél is első lépésben ívet kell húzni.Itt is. A két szénrudat össze kell érinteni és ívethúzni, de azt tartani is kell és mint tudjuk a szén fogy, tehát az ív hosszát tartani kell úgy, hogy a szénrudat folyamatosan közelíteni kell egymáshoz.
A másik problémának látom, hogy ez egy gravitációs öntés és itt nincs tömeg. 100g
Az iparban ennél az öntés foajfánál sok kg fémet öntenek egyszerre tehát van nyomása.
A másik, én lapos szappanntartó formájú ömledéktartót használtam és körkörös mozdulatokkal próbáltam egyenletesen melegíteni a benne lévő anyagot. Szerintem ebben a formában a teteje már forrni fog az alja meg hideg lesz. De ez az én szubjektív véleményem és tapasztalatom.

dg8n4i8x

Ma tettem egy kisérletet az ívfényes dologra amit valamelyik topikban emlegettetek! Hegesztőtrafó, plusz két darab szénrúd amit lemerült góliát elemből bányásztam ki. Elég meggyőrő már 80 amper körül elég szép stabil ívet lehet vele tartani. Ahogy időm engedi összehozok egy kis olvasztó edényt és megpróbálom mit tud! Én sárgarezet szeretnék önteni kis mennyiségben, remélem jó lesz hozzá!

svejk

A szén nem fogja nagyon szennyezni az olvadékot?
Illetve a magas hőmésréklet miatt a túl nagy oxidáció nem gond? Vagy védőgázas lesz mint az eredeti felvetésben volt?

dg8n4i8x

Ebben a témában nem nagyon vagyok jártas, csak az a fogtechnikai kézi olvasztó bátorított fel. Egyenlőre próba szerencse alapon kisérletezek. Ez a szénrúd nem végleges, csak ez volt a fiókban... :) Ezen is agyaltam egy darabig, honnan szedek valami használhatót, aztán eszembejutottak gyerekkori emlékeim amikor mindent kibeleztünk... :)

3vv2btrhv

Nagyon köszönöm , hogy foglalkozol a témával !!!
Most ott tartok , hogy megtaláltam a szénrud eredeti beszerzési forrását , amit a fogtechnikusok valaha rég használtak .

3vv2btrhv

http://www.webtudakozo.hu/fogtechnika/BITWT_CEGEK/156569/szolgaltatas_8.jpg" border=0>
itt láthato a kézi fogo

3vv2btrhv

Pali : én nem vagyok szakember , csak van egy elkébzelésem , és addig mig nem cáfolom meg saját magamat , hiszek benne , talán müködni fog .A fémet amikor beleöntötem a beágyazo anyagba , akkor nyomás alá fogom hejezni( ez egy zárt doboz amikor öntök )  , és az fogja a fémet belenyomni az üregbe .

000000000

Tibor!
Milyen méretű a szénrúd és hol lehet beszerezni?

dg8n4i8x

000000000

Lehet, hogy jó, ki kellene próbálni.Én azt hittem, hogy a pontheggesztő elektródái rézből vannak, ez meg csak rézbevonatú. Valamikor ilyen elektródák voltak a mozivetítő ivfénylámpájában, csak más méretben.

000000000

Scotti fórumtársunk elkuldte az ívfényes olvasztónak a képeit,átméreteztem és felrakom.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2009.05.07/20090505127.jpg" border=0>